Znaczki z rasami polskimi

Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Ogar na znaczkach pocztowych

Post autor: Leszek »

Pies w polskiej filatelistyce.

Na znaczkach pocztowych poszczególnych krajów przedstawiane są od około 150 lat rzeczy ważne dla określonych narodów, zdarzenia, przywódcy, przyroda, sport, kultura itd.
Również na znaczkach nie brakuje psów.
Na dwóch znaczkach był tylko Ogar, myślę że raczej nie było więcej.
Pozwolę poniżej przybliżyć znaczki o psach, (różnych ras) które posiadam, wydane w Polsce
( podejrzewam, że to są wszystkie, które się ukazały się w ogóle).

- rok 1963 seria 9 bardzo ładnych znaczków, w tym owczarek podhalański, polski owczarek nizinny i ogar polski (niestety w ogóle nie podobny do aktualnego ogara) - ponizej pokazuję tylko polskie rasy z tej bardzo ładnej serii.
- rok 1968 – seria 8 znaczków, bez ras polskich
- rok 1986 – seria 6 ras psów myśliwskich, bez ras polskich
- rok 2002 – seria 4 znaczków z młodymi zwierzętami, na jednym szczeniaki chyba labrador
- rok 2006 – seria 5 znaczków prezentujących bardzo ładnie wszystkie polskie rasy, znaczki wydane z okazji Światowej Wystawy Psów w Poznaniu.

Oczywiście jeszcze na innych znaczkach polskich jest pies jako jeden z przedstawianych elementów. I tak jest :
- znaczek z 1966 r Dzień Znaczka
- z 1996r Światowy Dzień Poczty
- znaczki przedstawiające obrazy Kossaka, Snydersa, Pierowa, Fałata, Sutherlanda, Chełmońskiego, Malczewskiego (obraz przedstawiający kobietę z psem w typie ogara polskiego).
- Oczywiście na znaczkach jest też Reksio – ten z bajki i Łajka – pierwszy pies w kosmosie
- Jest i król – portret Zygmunta III Wazę na koniu z psem namalowany przez artystę ze szkoły Rubensa.
Myślę, że to chyba wszystko z polskich znaczków na dzisiejszy dzień, aczkolwiek możliwe, że coś opuściłem.
Pisałem o tym na zielonym, ale watek zginął i myślę, że tutaj powinien być.
Załączniki
trzy znaczki polskich ras z roku 1963
trzy znaczki polskich ras z roku 1963
znaczki-3.jpg (84.9 KiB) Przejrzano 2421 razy
6 znaczków z 1986 roku
6 znaczków z 1986 roku
znaczki-1.jpg (72.99 KiB) Przejrzano 2416 razy
seria z 1968
seria z 1968
znaczki-2.jpg (76.84 KiB) Przejrzano 2424 razy
seria z 2006 z wystawy w Poznaniu
seria z 2006 z wystawy w Poznaniu
poznań.jpg (35.57 KiB) Przejrzano 2434 razy
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Maciej Osiński

Re: Ogar na znaczkach pocztowych

Post autor: Maciej Osiński »

Leszku zbierasz znaczki?? Ja mam chyba ze 3 te albumy. Przewracały mi się kiedyś. Jak udałoby mi się je znaleźć to może chciałbyś je?? Szkoda żeby u mnie się zmarnowały...
"Zastanawiałeś się kiedyś, co one o nas muszą myśleć? No popatrz tylko - wracamy ze spożywczego z niesamowitą zdobyczą: kurczakiem, wieprzowiną, połową cielaka. Muszą myśleć, że jesteśmy najlepszymi myśliwymi na świecie!"
Awatar użytkownika
Leszek

Maciej Osiński pisze:Leszku zbierasz znaczki?? Ja mam chyba ze 3 te albumy. Przewracały mi się kiedyś. Jak udałoby mi się je znaleźć to może chciałbyś je?? Szkoda żeby u mnie się zmarnowały...
Jesteś młody, dochowasz się potomków, zostaw dla nich.
Maciej Osiński

Post autor: Maciej Osiński »

mówisz że będą miały co lizać :P
"Zastanawiałeś się kiedyś, co one o nas muszą myśleć? No popatrz tylko - wracamy ze spożywczego z niesamowitą zdobyczą: kurczakiem, wieprzowiną, połową cielaka. Muszą myśleć, że jesteśmy najlepszymi myśliwymi na świecie!"
monik

Post autor: monik »

Dzisiaj na allegro jeszcze znalazłam coś takiego :)

http://www.allegro.pl/item931357759_dat ... olski.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zybalowie

Znaczki z rasami polskimi

Post autor: zybalowie »

Znalezione przypadkowo na stronie Poczty Polskiej

Obrazek

Obrazek

autor projektu: Jacek Brodowski
ilość znaczków: 5 (drukowane w pasku)
wartość: 1.30 zł
nakład: 5 x 500 000 sztuk
technika druku: offset
format znaczka: 39,5 x 31,25 mm
papier: fluorescencyjny
arkusze sprzedażne: po 20 znaczków
data obiegu: 6 listopada 2006 r.
numer katalogowy: 4126 - 4130

w tym roku w Poznaniu, po raz pierwszy w Polsce, odbywa się Światowa Wystawa Psów Rasowych. W dniach 9-12 listopada do obiektów Międzynarodowych Targów Poznańskich zjadą się właściciele i hodowcy z tysiącami psów. Poznań gościł już europejską wystawę w 2000 roku. W mieście tym odbywają się też doroczne, najważniejsze w kraju, wystawy psów.
Z okazji tej ogromnej imprezy Poczta Polska wydaje serię pięciu znaczków, na których prezentuje polskie rasy psów. Jedną z nich jest owczarek podhalański. To pasterski pies o gęstej, białej sierści, spotykany na terenach górskich. Jest przyjazny, łagodny i zdyscyplinowany, dlatego pilnuje stad owiec, a także np. pomaga w górskich akcjach ratunkowych. Polski owczarek nizinny - to sympatyczny pies średniej wielkości, którego charakterystyczną cechą jest gęsta, długa sierść. Jest również psem pasterskim, hodowanym od wielu stuleci. Kolejne rasy, prezentowane na znaczkach, należą do grupy psów myśliwskich. Psy gończe, ogar polski i gończy polski, były popularne na dworach szlacheckich od XIV do XVIII w. Lata rozbiorów i wojen spowodowały niemal całkowite ich wyginięcie. Do odtwarzania tych ras przystąpiono dopiero w latach 50. XX w. Gończy polski to rasa zatwierdzona ostatnio przez Międzynarodową Federację Kynologiczną (FCI) i coraz liczniej reprezentowana na wystawach. Ostatnią z przedstawionych ras jest chart polski - duży pies używany od XIV wieku do polowań na dropie, zające i wilki. W latach powojennych zakaz polowań z chartami spowodował zanik rasy, ale od lat 70. XX w. trwa jej rekonstrukcja. Polskie rasy psów cieszą się popularnością nie tylko w ojczyźnie, ale także za granicą, np. w krajach skandynawskich i w Niemczech.
Znaczkom towarzyszy Koperta Pierwszego Dnia Obiegu FDC. Będzie ona opatrywana datownikiem okolicznościowym stosowanym w Urzędzie Pocztowym Poznań 1.
Ostatnio zmieniony wtorek 31 sie 2010, 11:48 przez zybalowie, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Re: Znaczki z rasami polskimi

Post autor: Ania W »

Znaczki są z 2006 i w tym właśnie roku odbyła się światówka...tak dla wyjaśnienia bo pierwsze zdanie jest trochę mylące ;)
Ogary reprezentuje na tym znaczku Rata z Rodu Udry :)
Awatar użytkownika
ketrin

Post autor: ketrin »

fajnie byłoby mieć taki skarb ;)
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

ketrin pisze:fajnie byłoby mieć taki skarb ;)
Ooo tak :marzyc_2:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek

Jeżeli kogoś ten temat interesuje, to jest już szczegółowo opisany ze zdjęciami wszystkich serii psów na znaczkach pocztowych wydanych w Polsce.

W Promocja rasy
Ogar na znaczkach pocztowych
ODPOWIEDZ