Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy

Awatar użytkownika
Agata

Re: Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy

Post autor: Agata »

adamanna pisze:pewnie na FO
Tak :P
hania pisze:Agata masz fotke tej forsycji?
W weekend postaram się zrobić, w końcu zwrócono mi pożyczony aparat :roll:
Awatar użytkownika
ogończyk
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

Witam. Na razie, co prawda, na zajmowanie się roślinami kwitnącymi nie mamy zupełnie czasu, ale trudno odmówić sobie przyjemności zainwestowania w przyszły ogród. 8-) Ponieważ planujemy ogród-park o dość dużej powierzchni sadzimy teraz drzewa, krzewy i pnącza. Więc przyjęły się już: dwa Kasztany Jadalne, Tulipanowiec Amerykański, Katalpa, Kielichowiec Wonny, dwa Złotliny Japońskie (kwitły), Albicja, Barbula, Perowskia (kwitnie), Motyli Krzew czyli Budleja (kwitnie), dwa Miliny, dwa Powojniki Clematisy, Jaśmin, biały Bez, kilka krzaków fioletowej i różowej Lawendy. Pod koniec przyszłego tygodnia wsadzimy jeszcze sadzonki: dwóch Perukowców Purpurowych, dwóch Eukaliptusów Niebieskich - Guni, Cesarskiego Drzewka Szczęścia- Paulowni (zdaje się, że z wysianych w tym roku nasionek będą jeszcze dwa), Cytrynowiec Chiński, Tamaryszek, Żylistek, Miłorząb Japoński. 8-)
Na polskie kwiaty przyjdzie pora jak zamieszkamy tam na stałe i okolca domu przestanie przypominać plac budowy. :D
Zobaczymy co z tego będzie. Jeżeli będzie tak, jak sobie wymarzyliśmy, to powinno być fajnie. I nawet jakbyśmy mieli umrzeć z głodu to przynajmniej w ładnych "okolicznościach przyrody". :D Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ogończyku już to widzę oczami wyobraźni - piękny park będzie. Zazdroszczę ilości miejsca na takie kombinacje :brawo_1:
Z ostatnim zdaniem zgadzam się jak najbardziej ;)
Skoro była głowa Eryka, to teraz kwiaty w Eryka ogrodzie:
Załączniki
pierwoszyno 273.jpg
pierwoszyno 277.jpg
pierwoszyno 278.jpg
pierwoszyno 284.jpg
pierwoszyno 285.jpg
Awatar użytkownika
ketrin

Post autor: ketrin »

:marzyc:
dzięki :szacun_1:
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

Cudna hortensja!!!!!
Heh, kiedyś też nam będą takie kwitnąć, mam nadzieję.I mam nadzieję, że uda mi się fajna kolekcja tych niezwykłych kwiatów. W końcu, "(...), w zielone gramy". Pzdr
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Ogończyku, jestem bardzo ciekawa jak kasztany Ci przezimują.
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

hania pisze:Ogończyku, jestem bardzo ciekawa jak kasztany Ci przezimują.
:D Zapewniam Cię Haniu, że ja też. (Zresztą nie tylko kasztany mnie ciekawią w tym względzie. :D )Trochę liczymy na specyficzny mikroklimat który ponoć u nas (na górce) panuje. Obiecuję dać fotorelacje na wiosnę. Acha i chyba nie będziemy obwiązywać na zimę. Badyle mają sobie dawać radę. Zresztą tak jak i kundle. (Też ich nie będziemy obwiązywać;) ) Pzdr
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Kasiu, hortensja imponująca :marzyc_2:
ogończyk pisze:Cytrynowiec Chiński
chyba cytryniec ;)
Ogończyku, bardzo egzotyczny ogród sobie urządzacie, ale to chyba nie jest takie niezwykłe w dużych ogrodach-parkach. Niedaleko miejsca, skąd pochodzę, jest stary dwór, mocno zaniedbany, ale park ma niesamowity, stare, duże egzemplarze drzew, pamiętam miłorzęby, niestety park też popada w ruinę, mam nadzieję, że ktoś z dużą kasą się zlituje, kupi to i doprowadzi do porządku i dwór, i park. Tam był PGR i w dworze mieszkali pracownicy, syf okropny, aż cud, że tych starych drzew na opał nie powycinali...

Wklejam zdjęcie forsycji, które obiecałam Hani. Aha, już pogrzebałam w necie i chyba jest tak, że napis na tabliczce w sklepie "forsycja variegata" nie był prawdziwy, bo raczej odmiany o takiej nazwie nie ma, podejrzewam, że to jest Golden Times :mysl_1: :? Krzaczek jest malutki, no i jeszcze Pestka go trochę zmniejszyła... :placzek:

Obrazek

A to jest jedyny krzew, który w miarę przyzwoicie kwitnie teraz u mnie, czyli pięciornik odmiany Lovely Pink, mały jeszcze, posadzony rok temu. Zdjęcie mi się nie chce przekręcić :zdziw_4:

Obrazek
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

Ogończyku, bardzo egzotyczny ogród sobie urządzacie, ale to chyba nie jest takie niezwykłe w dużych ogrodach-parkach. Niedaleko miejsca, skąd pochodzę, jest stary dwór, mocno zaniedbany, ale park ma niesamowity, stare, duże egzemplarze drzew, pamiętam miłorzęby,
mamy takiego jednego bbardzo starego miłorzęba w naszym parku przy dawnym dworze (,pałacu jak tu mówią ludzie )kiedyś mocno zniszczonym teraz odrestaurowanym i ma się bardzo dobrze ten milorząb ,natomiast całkiem blisko jest mój własny park ,a tam padły wszystkie egzotyki :niewka: ,może dlatego ,że to nas Sanem :mysl_1:
Awatar użytkownika
Malgosiaczek_27

Post autor: Malgosiaczek_27 »

Piękne zdjęcia Kasiu :) A czytając post ogończyka, tak samo jak Kasia, widzę już w swojej wyobraźni ze będzie piękny park :) Trzymamy z Nutka kciuki :psiako: :)
A co do mojego ogródka to też przybyło w tym roku trochę roślinek. Dosadzony został Żylistek, dwa Berberysy, Tamaryszek, Tawuła, Jaśminowiec, z nasion wyhodowałam Eukaliptusa niebieskiego (który mi jakoś choruje ostatnio i mam nadzieje ze dam radę mu pomóc w zdrowym wzroście). Z nasion wzeszła mi również Ruta, piękna roślina i nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów :) A na tarasie w donicach mam w tym roku hodowle pomidorków :D Zobaczymy jaki będzie efekt moich starań ;) Na razie pomidorki dojrzewają, powoli ale zawsze... :D :happy3:
Przybyły tez dwie różyczki, tak patriotycznie...biała i czerwona :D :mrgreen: Teraz jest już ich 7 rodzajów :marzyc: :marzyc_2:
Załączniki
IMGP6844.JPG
IMGP6844.JPG (49.79 KiB) Przejrzano 543 razy
IMGP6846.JPG
IMGP6846.JPG (51.11 KiB) Przejrzano 540 razy
IMGP6849.JPG
IMGP6849.JPG (60.21 KiB) Przejrzano 541 razy
IMGP6851.JPG
IMGP6851.JPG (42.62 KiB) Przejrzano 539 razy
Biała różyczka
Biała różyczka
IMGP6892.JPG (26.06 KiB) Przejrzano 539 razy
Różyczka czerwona
Różyczka czerwona
IMGP6906.JPG (106.15 KiB) Przejrzano 539 razy
Różowa "angielska"
Różowa "angielska"
Obraz 790.JPG (46.73 KiB) Przejrzano 540 razy
Różyczka żółta
Różyczka żółta
IMGP6835.JPG (51.96 KiB) Przejrzano 537 razy
Róża herbaciana
Róża herbaciana
IMGP6910.JPG (105.32 KiB) Przejrzano 543 razy
Różyczka żółta (ciemniejsza)
Różyczka żółta (ciemniejsza)
Obraz 742.JPG (64.65 KiB) Przejrzano 540 razy
Obrazek

Czekolada uspokaja bardziej, niż kolor zielony ;)
ODPOWIEDZ