Czy prawdą jest , że powinien najpierw przejść szkolenie tzw.posłuszeństwa zanim weźmie udział w szkoleniu specjalistycznym ? Jaki wiek jest najlepszy , żeby szkolić psa w tym kierunku (wiek psa oczywiście

A jakie zapachy to były? Bo zazwyczaj są to np "kaczka" albo "bażant" a te nie mają sensu. Można kupić krew w proszku - ale moim psom średnio pasowała.Małgorzata pisze: Jeśli nie mam farby to czego mogę użyć , żeby uczyć psa i żeby jednocześnie było to nabardziej zbliżone do prawdziwych warunków? W jakimś sklepie myśliwskim widziałam tzw.zapachy treningowe czy to dobry pomysł ?
Tropić na konkursach czy na polowaniach? Na konkursach może tropić nawet lepiej - bo opolowane psy często gorzej chodzą po sztucznym tropie.Czy pies ,który nigdy nie był na polowaniu może tropić z pasją równą psu , który bierze udział w polowaniach ?
Zwierzyna, skóra. Czasem co innego - ale to trudno doradzić nie widząc psa.Co powinno być na końcu takiej ścieżki , żeby pies widział sens podążania nią ...bo pies biorący udział w polowaniach rozumiem spodziewa się tego zwierza , którego ma znaleźć ...Może dla niektórych są to naiwne pytania ale ja zaczynając szkolenie z psem chciałabym , żeby on robił to z przyjemnością a póki co mam wrażenie ,że on nie widzi sensu...Tak mi sie wydaje.