Sokół z Rodu Udry

Awatar użytkownika
makaveli
Gadu-Gadu: 0

Re: Sokół z Rodu Udry

Post autor: makaveli »

Sokół jest z 11 marca, czyli ma 3 mce i kilka dni, dokładnie waży 9,2 kg. Karmimy go tylko suchą karmę Husse wg zaleceń, czasami dostaje smakołyki jak spełni polecenie lub na zachętę zabawy. Jest bardzo żywiołowy i jeśli chodzi o masę to chyba w sam raz ;)

Czekamy na zdjęcia Sagi :) Pozdrawiamy serdecznie!
Sokół z Rodu Udry i jego rodzinka
Awatar użytkownika
trusiak

Post autor: trusiak »

toś mnie zdołował :placzek: Mira jest z 16 marca i waży.... 11,6 kg :placzek: Tłuścioszek mój....
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Powiem tak - trudno mówić na odległość ale jak dla mnie 9 kg na ponad 3 miesiące to nie jest dużo. Nie wiem czy można traktować to jako niedowagę ale Łoza w mając 9 tygodni ważyła trochę ponad 9 kg a nie należy do mocnych suk (szczerze - troszku była tłuściutka ;) )
Ja bym mu urozmaiciła dietę. Niby sucha powinna zapewniać wszystko jednak jako umiarkowana entuzjasta suchej karmy (uważam że pies powinien umieć jeść suchą, nawet jeżeli dostaje gotowane) uważam, że powinien dostawać też coś innego dla urozmaicenia.Surowe: kość, korpus, szyjkę tak dla pogryzienia i nabiał (biały ser, jogurt, od czasu do czasu jajko). Jakieś warzywo lub owoc też nie zaszkodzi. Wychodzę z założenia, że nikt z nas nie chciałby całe życie jeść "gorących kubków" , nawet jeżeli przez tydzień wakacji zajadaliśmy się nimi non stop.
Awatar użytkownika
makaveli

Dziękuję za porady, to nasz pierwszy pies więc na pewno doświadczenie innych będzie nam bardzo pomocne przy wychowywaniu małego.
Awatar użytkownika
makaveli

Byliśmy u weterynarza 4 dni temu i powiedział, że waga jest OK. Z jaką częstotliwością powinien dostawać takie dodatki do jedzenia? Każdego dnia?
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Powiem tak - jak dla mnie, bez patrzenia na psa to szczeniak średniej budowy, piesek powinien ważyć jakieś 2 kg więcej. To nie były bardzo mocne szczeniaki jak je widziałam ale do "drobnicy " też nie należały. Wiecie ile ważył jak go odbieraliście i ile przybył w tym czasie? Bo jeżeli systematycznie przybiera to nie ma co sobie rwać włosów z głowy ;)
Ile razy dziennie je?
Ja dawałam coś codziennie - częściej nabiał, rzadziej kości.
Na początku Łoza była na suchym z dodatkami, potem po zapaleniu jelit po kuracji antybiotykowej przeszłam na gotowane i tak zostało tzn łączę suche (trochę rano) z gotowanym (popołudniu) - teraz 2 posiłki dziennie i tak już zostanie. Ale nie wiedzę problemu żeby pies był tylko na suchym z tym że ja zawsze coś dodawałam np. jeden suchy posiłek zamieniałam na porcję rosołową lub szyjkę.
Awatar użytkownika
AsiaB

Post autor: AsiaB »

Dzisiaj warzyłam Salwę i ma niecałe 11 kg.
Obrazek
Awatar użytkownika
AsiaB

Post autor: AsiaB »

Karmie ją karmą husse. W miarę możliwości czasowych staram się dawać jej jeden posiłek gotowany. Gotuję jej ryż lub makaron z warzywami i mięsem. Raz dziennie między posiłkami dostaje troszkę kefiru, twarogu lub jogurtu. Co parę dni dostaje też coś ponadplanowo :fiufiu: ucho wędzone lub żwacza.
Ostatnio zmieniony środa 16 cze 2010, 22:45 przez AsiaB, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

Zgadzam się Aniu z tobą. Suche owszem ale nie wyłącznie. O ile pamiętam nasz Fiord jadł 2 razy suche i raz większą porcję gotowane..... A i tak wszystko znikało już w trakcie wsypywania do miski :D :D :D i ciągle wydawał mi się za chudy.
Co do suchej karmy to podaję ją chyba tylko z lenistwa bo zalet widzę coraz mniej.
I jeszcze postarajcie się o glukozaminę, żeby nie było problemów z rozwojem stawów.
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
makaveli

Jak odbieraliśmy Sokoła to ważył 4 kg. Sukcesywnie przybiera na wadze, ale jak widać chyba troszeczkę za mało. Dzięki Waszym uwagom urozmaicimy mu posiłki, mam nadzieję że wtedy już wszystko będzie ok.
ODPOWIEDZ