Klubowa Goraj 15.05.2010

Archiwum - Wystawy w 2010 roku

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Re: Klubowa Goraj 15.05.2010

Post autor: Leszek »

maciejasia pisze:Byłam, widziałam, potwierdzam...
Pytam Was czy to jest profesjonalne zachowanie sędziego? Czy sędzia ma prawo wiedzieć przed oceną jaki to pies ? Z tego co dowiedziałam się po wystawie - to nie powinien o to pytać.
Czy to jest miłe dla właściciela słyszeć o swoim pupilu takie słowa ?
Też bym mogł coś jeszcze dodać, ale reasumując to nie jest dobra promocja wystaw, kynologii i postępowania obiektywnego i taktownego przy sędziowaniu. Amonowi i mnie akurat trudno obrzydzić wystawy (traktujemy je raczej aktualnie jako imprezy towarzyskie), ale młodym osobom zaczynającym tą przygodę już tak.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
musia
Kontakt:

Post autor: musia »

Na takie zapytanie sędziego mam zawsze ochotę zapytać :

- A jakie to ma znaczenie??

poza tym wystarczy spojrzeć do karty oceny podczas samego opisu

A upierdliwy i dokładny wystawca jest w stanie złożyć skargę na zachowanie i ocenę sędziego.
"Zagraj ma ton niemal basowy.Śpiewak trochę wyższy i spełnia rolę barytonu. Lutnia ma piękny matowy głos, a Nutka najcieniej i najwyżej ciągnie. Wszystkie tworzą chór.
To jest myśliwski śpiew, w którym dźwięczy cała psia radość życia "
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

musia pisze:Na takie zapytanie sędziego mam zawsze ochotę zapytać :

- A jakie to ma znaczenie??
Ale, żeby tak odpowiedzieć trzeba być już trochę "bywalcem" i nie traktować sędziego jak boga. A na pierwszych wystawach gdy się zaczyna jest to trudne. W zeszłym roku miałam tak, że weszłam z Cwałem na ring i sędzia zaczął sędziowanie od "z jakiej hodowli jest ten pies, do jakiego oddziału pani należy, czy pies ma coś wspólnego z hodowlą XY" - potrafiłam na te pytania odpowiedzieć tak, ze niczego się nie dowiedział, ale czy potrafiłabym tak zrobić 15 lat temu? Wątpię. Bo byłam dużo mniej pewna tego jak należy się w stosunku do sędziego zachować, dużo mniej wiedziałam o wystawach i psach. Byłam grzeczna i grzecznie odpowiadałam na pytania.
A upierdliwy i dokładny wystawca jest w stanie złożyć skargę na zachowanie i ocenę sędziego.
Wiele znasz takich skarg rozpatrzonych na korzyść wystawcy? A do tego w takiej sytuacji trzeba zapłacić kaucję. Jak rozpatrzona byłaby moja skarga na sędziego, który doradzał mi uśpienie suki jeżeli było by tylko moje słowo przeciwko jemu? Naprawdę wątpię, żebym doczekała się zwrotu kaucji i oficjalnych przeprosin ze strony sędziego.
Awatar użytkownika
hania

qzia pisze:Dwa slowa co do zachowania na ringu i psow nie do oceny.
hania pisze: To co powinno oznaczać napisała Węszynoska. A z tego co wiem te psy z klubówki dostały ndo z innego powodu niż ujęty w regulaminie.
Nie do konca tak bylo. Jedna z suczek chyba w mlodziezy nie dala sobie sprawdzic zebow.
Nie wiem czy ta suczka dostała NDO - bo tego w Kasi wynikach nie ma. Chodziło mi o psy, które dostały NDO a miały wady eksterieru nie podlegające NDO.
Awatar użytkownika
hania

100lic pisze:Sam nie wiem co napisać bo to bicie piany tylko jest.
Ja myślę, że nie :). O takich sytuacjach trzeba pisać, żeby początkujący i niedoświadczeni wiedzieli np, że w takiej sytuacji mogą zejść z ringu i poza brakiem oceny psa nic im za to nie grozi. A nawet są na forum osoby, które takie zachowanie poprą.
Konkurs też był ciekawym przeżyciem i na pewno w przyszłym roku będę zachęcał wszystkie znajome ogary do uczestnictwa w dzikarzach.
Darz Bór
Ja mam nadzieję, że jednak przy klubówkach zaczną pojawiać się konkursy tropowców - także ze względu na małą wiarę w siebie właścicieli ogarów. Od tropowców jest łatwiej zacząć.
Asia_i_Bora

Post autor: Asia_i_Bora »

W wynikach, które otrzymałam od gospodarza ringu zamiast NDO, były dyskwalifikacje. Dzisiaj mam nadzieję poznam oficjalne wyniki i uzupełnię na stronie klubowej.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Dobra po komentarzach dobrych i mniej dobrych ;)
Zagadka, co to za ogary?
Załączniki
klubowa 2010 109.jpg
klubowa 2010 122.jpg
Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

Na drugim As?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Raszka ?
Argo ?
Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

Na pierwszym tez stawiam na Raszke. Na drugim jednak na Asa.
edit: Nie, Argo :]
Ostatnio zmieniony wtorek 18 maja 2010, 20:35 przez irie, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ