Też bym mogł coś jeszcze dodać, ale reasumując to nie jest dobra promocja wystaw, kynologii i postępowania obiektywnego i taktownego przy sędziowaniu. Amonowi i mnie akurat trudno obrzydzić wystawy (traktujemy je raczej aktualnie jako imprezy towarzyskie), ale młodym osobom zaczynającym tą przygodę już tak.maciejasia pisze:Byłam, widziałam, potwierdzam...
Pytam Was czy to jest profesjonalne zachowanie sędziego? Czy sędzia ma prawo wiedzieć przed oceną jaki to pies ? Z tego co dowiedziałam się po wystawie - to nie powinien o to pytać.
Czy to jest miłe dla właściciela słyszeć o swoim pupilu takie słowa ?
Klubowa Goraj 15.05.2010
Moderator: BACHMATsforanemroda
Re: Klubowa Goraj 15.05.2010
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Na takie zapytanie sędziego mam zawsze ochotę zapytać :
- A jakie to ma znaczenie??
poza tym wystarczy spojrzeć do karty oceny podczas samego opisu
A upierdliwy i dokładny wystawca jest w stanie złożyć skargę na zachowanie i ocenę sędziego.
poza tym wystarczy spojrzeć do karty oceny podczas samego opisu
A upierdliwy i dokładny wystawca jest w stanie złożyć skargę na zachowanie i ocenę sędziego.
"Zagraj ma ton niemal basowy.Śpiewak trochę wyższy i spełnia rolę barytonu. Lutnia ma piękny matowy głos, a Nutka najcieniej i najwyżej ciągnie. Wszystkie tworzą chór.
To jest myśliwski śpiew, w którym dźwięczy cała psia radość życia "
To jest myśliwski śpiew, w którym dźwięczy cała psia radość życia "
Ale, żeby tak odpowiedzieć trzeba być już trochę "bywalcem" i nie traktować sędziego jak boga. A na pierwszych wystawach gdy się zaczyna jest to trudne. W zeszłym roku miałam tak, że weszłam z Cwałem na ring i sędzia zaczął sędziowanie od "z jakiej hodowli jest ten pies, do jakiego oddziału pani należy, czy pies ma coś wspólnego z hodowlą XY" - potrafiłam na te pytania odpowiedzieć tak, ze niczego się nie dowiedział, ale czy potrafiłabym tak zrobić 15 lat temu? Wątpię. Bo byłam dużo mniej pewna tego jak należy się w stosunku do sędziego zachować, dużo mniej wiedziałam o wystawach i psach. Byłam grzeczna i grzecznie odpowiadałam na pytania.musia pisze:Na takie zapytanie sędziego mam zawsze ochotę zapytać :
Wiele znasz takich skarg rozpatrzonych na korzyść wystawcy? A do tego w takiej sytuacji trzeba zapłacić kaucję. Jak rozpatrzona byłaby moja skarga na sędziego, który doradzał mi uśpienie suki jeżeli było by tylko moje słowo przeciwko jemu? Naprawdę wątpię, żebym doczekała się zwrotu kaucji i oficjalnych przeprosin ze strony sędziego.A upierdliwy i dokładny wystawca jest w stanie złożyć skargę na zachowanie i ocenę sędziego.
Nie wiem czy ta suczka dostała NDO - bo tego w Kasi wynikach nie ma. Chodziło mi o psy, które dostały NDO a miały wady eksterieru nie podlegające NDO.qzia pisze:Dwa slowa co do zachowania na ringu i psow nie do oceny.
Nie do konca tak bylo. Jedna z suczek chyba w mlodziezy nie dala sobie sprawdzic zebow.hania pisze: To co powinno oznaczać napisała Węszynoska. A z tego co wiem te psy z klubówki dostały ndo z innego powodu niż ujęty w regulaminie.
Ja myślę, że nie100lic pisze:Sam nie wiem co napisać bo to bicie piany tylko jest.

Ja mam nadzieję, że jednak przy klubówkach zaczną pojawiać się konkursy tropowców - także ze względu na małą wiarę w siebie właścicieli ogarów. Od tropowców jest łatwiej zacząć.Konkurs też był ciekawym przeżyciem i na pewno w przyszłym roku będę zachęcał wszystkie znajome ogary do uczestnictwa w dzikarzach.
Darz Bór
-
W wynikach, które otrzymałam od gospodarza ringu zamiast NDO, były dyskwalifikacje. Dzisiaj mam nadzieję poznam oficjalne wyniki i uzupełnię na stronie klubowej.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Dobra po komentarzach dobrych i mniej dobrych 
Zagadka, co to za ogary?

Zagadka, co to za ogary?
Na pierwszym tez stawiam na Raszke. Na drugim jednak na Asa.
edit: Nie, Argo :]
edit: Nie, Argo :]
Ostatnio zmieniony wtorek 18 maja 2010, 20:35 przez irie, łącznie zmieniany 1 raz.