Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy

Post autor: hania »

Alino, u Ciebie jak zwykle prześlicznie :)
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

hania pisze:Alino, u Ciebie jak zwykle prześlicznie :)
Miałam przyjemność widzieć ogród Aliny na żywo, fakt jest tam slicznie, całość ogromnie zadbana i widać moc pracy i sporo wiedzy chyba ( ja się na kwiatach niestety nie znam)

Ale....aby stwierdzać , że jest prześlicznie warto by zobaczyć całość a nie zbliżenie kwitnącego kwiatu :jezyk_3:

bo jak bym miała taki wypasiony sprzęt za pare tysięcy i umiejętności...to zwykłej pokrzywie zrobię super fote 8-)
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Alina
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Alina »

Haniu dziękuję :)
weszynoska pisze:
hania pisze:Alino, u Ciebie jak zwykle prześlicznie :)
Miałam przyjemność widzieć ogród Aliny na żywo, fakt jest tam slicznie, całość ogromnie zadbana i widać moc pracy i sporo wiedzy chyba ( ja się na kwiatach niestety nie znam)

Ale....aby stwierdzać , że jest prześlicznie warto by zobaczyć całość a nie zbliżenie kwitnącego kwiatu :jezyk_3:
sporo pracy kosztuje utrzymanie ogrodu w przyzwoitym stanie, zwłaszcza jak są psy , które swobodnie chodzą po całym ogrodzie, ale taka praca to sama przyjemność
Beata byłaś w jesieni i w zimie :jezyk_3: więc ogrodu w całej swojej krasie nie widziałaś 8-) zapraszam w lecie :P
Chyba się nie przyglądnęłaś dobrze , bo mojego ogrodu nie da się ogarnąć jedną fotką. Jest dość mały i żeby nie był zbyt monotonny to jest podzielony na części i z jednej części nie widać drugiej. Mogę zrobić cały, ale jedynie z lotu ptaka, ale jeszcze nie potrafię wznieść :D
A ogród teraz jest w opłakanym stanie :placzek: . Dała sie we znaki moja choroba kręgosłupa w tamtym roku, a więc prawie wcale prac ogrodowych, powódź w czerwcu tamtego roku i długo leżący śnieg w zimie.
Pokażę ten sam zakątek ogrodu z tamtego roku i z tego. :placzek: :placzek: :placzek: Pierwsze zdj. z konca kwietnia tamtego roku, drugie wczorajsze.

Obrazek

Obrazek

Pieris padł, iglaki płożące też :placzek: przycięłam i czekam , ale chyba nic z tego nie będzie.

A to zdjęcie z tamtego roku, z połowy maja. Robiąc fotki widzę jak wszystko jest opóźnione w tym roku.
Teraz jeszcze nie kwitnie mi azalia.

Obrazek
weszynoska pisze:bo jak bym miała taki wypasiony sprzęt za pare tysięcy i umiejętności...to zwykłej pokrzywie zrobię super fote 8-)
gdyby to tylko od sprzętu zależało :D to kupiłabym jeszcze droższy :gleba:
Beata proszę , to zdjęcia zwykłych przydrożnych chwastów, zrobione Panasonic-iem podobnym jak Ty masz ;) Tak przegladając foty , to nie wiem czy Panasonic-iem lepsze mi nie wychodziły zbliżenia, ale z drugiej strony to nie mam odpowiedniego obiektywu do tego "wypasionego" sprzętu, aby dobre zbliżenia robić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To teraz czekam na zdjęcie pokrzywy :dawaj:

ufff w końcu napisałam tego posta, strasznie mi żaba muli :zly1:
Pozdrawiam Alina i gończy polski CAR ( Nero) i EKSTER (Axel)
- http://www.gonczepolskie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ja też pierisa po zimie pożegnałam i sporo innych krzewów, azalie moje kwitną z 6 tylko 3 i to tak byle jak :placzek:
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

No i wylazło moje laictwo :placzek:

fotkę pokrzywy zrobię :silacz: jak tylko lać przestanie , bo w taką pogodę to nie ma szans wyjść z domu

W sumie...ogromnie podobają mi się foty ogrodów w różnym stylu, ale foty z jakiejś całości, nie zbliżenia.

Bo np. można fotnąć płatek róży a cały ogród zaniedbany i paskudny....

Ja za bardzo pochwalic się nie mam czym, kilka róż , kilka piwonii, i ukochana borówka , ale może kiedyś :marzyc:

A jesli chodzi jeszcze o pokrzywę...można taką młodą nazbierać do wiadra , zalać wodą i odczekac około 2 tygodni. Potem ulać trochę powstałego "kisu" rozcieńczyć wodą i używać do podlewania pomidorków i jarzynek
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

weszynoska pisze: A jesli chodzi jeszcze o pokrzywę...można taką młodą nazbierać do wiadra , zalać wodą i odczekac około 2 tygodni. Potem ulać trochę powstałego "kisu" rozcieńczyć wodą i używać do podlewania pomidorków i jarzynek
Moja mama tak robi o wielu lat, naturalnie nawozi.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

kasiawro pisze:
weszynoska pisze: A jesli chodzi jeszcze o pokrzywę...można taką młodą nazbierać do wiadra , zalać wodą i odczekac około 2 tygodni. Potem ulać trochę powstałego "kisu" rozcieńczyć wodą i używać do podlewania pomidorków i jarzynek
Moja mama tak robi o wielu lat, naturalnie nawozi.
Tzw gnojówka z pokrzyw. Można podlewać - jako nawóz (1:10) i pryskać - jako nawóz i chroni przed szkodnikami (1:20). Zawiera dużo azotu. Ja w tym tygodniu muszę nastawić ;).
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

To ja też nieco wspominkowo...Ostatnio jak byliśmy w Łodzi to :raz pogoda parszywa a dwa stan ogrodu po zimie nieco przygnębiający.
Padła większość róż...
Obrazek

Obrazek
(przykro mi zainteresowani muszą przechylić głowę bo nie wiem dlaczego nie chce mi zdjeć obrócic ;) )

ta ...
Obrazek

ta też...obydwie szczepione
Obrazek

tu jest mała szansa że odbije
Obrazek

ale ta na 90% padła...
Obrazek

Pnące wyglądają powiedzmy jako tako :roll:

Morelek nie będzie bo kwiaty podmarzły :( A pyszne były...
Obrazek

Ciekawostka przyrodnicza ...no przynajmniej dla mnie była bo nigdy wcześniej nie widzialam
truskawka ozdobna - kwiatki śliczne , owoców właściwie brak...
Obrazek

A propos uzupełniania iglaków to u nas wsadza się trzmelinę, którą uwielbiam i mamy chyba z 6 różnych a i tak coraz to widzę odmiany, które mi się podobają.
Obrazek
bea100

Post autor: bea100 »

Fiu fiu :marzyc: Piękne ogrody i fajnie pooglądać :marzyc_2:

Ja zamieszczę jedną skromną niezapominajkę, a ponieważ nie mam takich wspaniałości jak te powyżej na psim ogrodzie to i ona mnie także bardzo cieszy (widzę, że ta wilgoć majowa jej dobrze robi), miałam jeszcze różową ale zmarzła tej zimy :(
Załączniki
Zdjęcie0583.jpg
Zdjęcie0583.jpg (230.3 KiB) Przejrzano 755 razy
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

Ja tydz. temu posadziłam śliczne surfinie kaskadowe. Wisiały na balustradzie balkonowej.
Dopiero dzisiaj zobaczyłam, że ze skrzynek woda aż się wylewa :placzek:
Muszę je pościągać i mam nadzieję, że przetrwają przez ten deszcz :placzek:
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ