Nadwaga u ogara

Awatar użytkownika
nulka

Re: Nadwaga u ogara

Post autor: nulka »

Wszyscy się zgadzaja co do jednego ogar ma być szczupły ,faktycznie te labki i te porównania z bydłem bardzo "nieestetyczne" :lol:

Ale są ogary ,które nigdy nie będą wygladać szczupło ,bo maja dużą klatę ,krótsze nogi a jeszcze długi włos nie będzie sprawiał wrażenia lekkości Zbyszekc wkleił na watku wystawowym Zenka i Balta ,po prostu długie nogi już sprawiaja ,że na zdjęciach te ogry są szczuplejsze ,na zdjeciach !
Zgadzam sie z Wami ,że ogar ma być szczupły ja na prawde nad tym pracuję i jest trudno odchudzić ogra mieszkajacego razem z nami w domu ,ale nie niemożliwe co widać po Balcie :silacz: oczywiscie dużo łatwiej w kojcu ;) bardzo podobaja mi sie lekkie ogary ,długonogie, Zojka nasza teraz to taka laska :) ,ale Łazik nawet jak zrzuci kg. zawsze klatka duża mu zostanie i krótsze nogi ,Łazik jest faktycznie mniejszy od innych ogrów długonogich ,patrze na zdjęcia Nutki -też

I jak napisałam ogry lekkie ,długonogie ,szczupłe bardzo mi sie podobają tak samo jak te nasze czarnuchy z dużymi klatami , to tez ogry ,jak sa szafy to kocham :lol: i pracuję ,zeby nie dac sie złamać tym błagalnym wzrokiem i być twardym

moje to ogromne łakomczuchy ,może są ogry ,które nie sa takimi łasuchami , zależy od podejścia człowieka ,jakie nawyki się wyrobi u psa zwłaszcza domowego nie kojcowego ,uczymy sie ,uczymy ;)
Awatar użytkownika
wszoleczek
Gadu-Gadu: 3431453
Kontakt:

Post autor: wszoleczek »

U mnie pies z profilu wygląda na 'mocnego' ( :jezyk_3: ), ale jak stoi tyłem i widzę jego dupkę, to normalnie dałabym mu coś do jedzenia :tia: . Mam nadzieję, że mu tył zmężnieje :prosze_1:

Moim zdaniem najważniejsze, by ogar wyglądał dobrze. Nie można z ogara zrobić charta, ale mastifa również nie :!: Jak ktoś lubi psy przysadziste, to cóż.. :? W penym sensie rozumiem, bo też lubię jak pies sobie dobrze poje, ale żeby potem nie wyrobił się typ ogara na amerykana :gleba:
Natalia i Nero
Awatar użytkownika
kwadra
Gadu-Gadu: 2083032

Post autor: kwadra »

wszoleczek pisze: ale żeby potem nie wyrobił się typ ogara na amerykana :gleba:
dobre!!! :) :P
be the person your dog thinks you are
Awatar użytkownika
ogończyk
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

Witam. Moim skromniutkim zdaniem, abstrahując od tego, iż na wystawach (podobnie jak na zdjeciach) guzik kondycje psa widać, cała dyskutowana tutaj kwestia wystawowej "otyłości" ogarów bardzo czesto polega wcale nie na nadmiarze tłuszczyku, ale na braku adekwatnej do wielkości psa masy mieśniowej. Uważam, że nie trzeba być wybitnym specjalstą psiej anatomii i znać nazwy wszystkich mieśni, ściegien, przyczepów i kości, żeby zauważyć czy pod dużym (nawet lekko otyłym psem), znajdują sie na łapach równie duże mieśnie czy też owe łapki to chudziutkie patyczki. I to bez wzgledu na rodzaj okrywy włosowej.
I tylko taki pies jest w stanie dać susa w półtorametrowej zaspie. Pzdr. GAMA waży 24-25 kg.
(Nie wchodzi mi "e "z ogonkiem" " wiec wybaczcie niechlujność posta)
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Na wrażenie lekkości ma niewątpliwie wpływ czapraka. Łazik czy Balt mając ciemne umaszczenie na łapach, a w dodatku potężną klatkę piersiową, sprawiają wrazenie masywniejszych niż są faktycznie. Psy czaprakowe, z jasnymi łapami, optycznie wydają się wyższe i lżejsze.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
wszoleczek
Gadu-Gadu: 3431453
Kontakt:

Post autor: wszoleczek »

ZbyszekC pisze:Na wrażenie lekkości ma niewątpliwie wpływ czapraka. Łazik czy Balt mając ciemne umaszczenie na łapach, a w dodatku potężną klatkę piersiową, sprawiają wrazenie masywniejszych niż są faktycznie. Psy czaprakowe, z jasnymi łapami, optycznie wydają się wyższe i lżejsze.
Zgadza się! Na zdjęciach Balt wygląda na obszerniejszego niż jest w realu. Moim zdaniem najwięcej mu dodaje całkiem czarna szyja. Na zdjęciach-wielka, ale w realu jak widziałam Balta w Katowicach, to on nie jest gruby ;) Może jakby miał dłuższe łapy, to by na zdjęciach wyglądał jak teraz w realu.
Natalia i Nero
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

ZbyszekC pisze:Na wrażenie lekkości ma niewątpliwie wpływ czapraka. Łazik czy Balt mając ciemne umaszczenie na łapach, a w dodatku potężną klatkę piersiową, sprawiają wrazenie masywniejszych niż są faktycznie. Psy czaprakowe, z jasnymi łapami, optycznie wydają się wyższe i lżejsze.
No to teraz mój świat runął w gruzach....zawsze myślałam że czarne wyszczupla ;)

Ja się nie chcę doszukiwać u ogarów mięśni pod tłuszczem, nie oczekuję też u niego charciej sylwetki ani wyrzeźbionej sylwetki w stylu amstafa. Oczekuję że będzie to pies konkretnie zbudowany, proporcjonalny, nie przerośniety, że jego sylwetka będzie wskazywała na to, że poradzi on sobie dobrze jako pies użytkowy czy też rekreacyjny (spacery, towarzyszenie przy koniu czy też rowerze), że będzie psem sprawnym.
Są psy mocne a nawet bardzo mocne, żeby nie powiedzieć ciężkie (np.Tango. Skald, Umer,Impet) ; są atletyczne, zwarte, mocno umięśnione ( As-dur, Amon, Leśny), są krępe, niższe ( Łazik, Balt, Idol), są lżejsze, wyciągnięte (Bard ;), jego córka Rafa czy Minuta ). Są w typie bardziej sportowym (sporo KW ma dla mnie taką budowę - dla mnie Łoza jest w takim typie) i bardziej klasycznym (Lokis, Luśnia, Harmonia, Pasja, Mina..i wiele, wiele innych)...ale dla mnie żaden z tych typów nie usprawiedliwia nadwagi i nie może być przepustką do tegom żeby przymykać na to oko.
Ogary poprzez dolanie krwi Kw na pewno "rozjechały" się w typach, ale nie uważam żeby było to złe - coś za coś. Po zamknięciu KW myślę, że w ciągu kilku pokoleń będzie można to wyrównać .
Trudno natomiast będzie odbudować wiarę w rasę jako potencjalnie użytkową jeżeli będzie ona wyglądała na zdecydowanie kanapową ;)
Z resztą wystarczy się przyjrzeć jak wyglądają te ogary, które polują....
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

ZbyszekC pisze:Na wrażenie lekkości ma niewątpliwie wpływ czapraka.
A mi się wydaje że to bardziej kwestia ilości skóry i dłuższej sierści ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Zgadzam się też z tym Zbyszku, pamietam właśnie jak wyszliście na parkingu z auta w Katowicach i patrzyłam na Balta i myślę Balt.... niby tak, ale jakiś taki chudszy na fotach jest znacznie mocniejszy.
Ale bardzo mnie cieszy, że odchudzanie Wam się powiodło :brawo_1:
Nulka co do mieszkania w domu czy w mieszkaniu, nie zgadzam się ;)
Dla mnie nie ma różnicy ;) Pasja miała podobna ilość ruchu.
I tak jak napisałaś kwestia silnej woli i konsekwencji w domu, przy stole itd......
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Ania W pisze: No to teraz mój świat runął w gruzach....zawsze myślałam że czarne wyszczupla ;)
( ....
Była kiedyś taka opinia. Z tego powodu nie produkowano prezerwatyw w tym kolorze :D
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
ODPOWIEDZ