Leszek pisze:
Ale tak konkretnie oceniając te nasze przemyślenia to zawsze temat ten będzie otwarty dokąd nie będzie jednak nowej normy Ogara.
Z punktu formalnego jest to temat niezmiernie trudny do zrealizowana, ale brak tego daje też różne interpretacje sędziowskie.
Mam jednego ogara tylko, wystawiałem go na wielu wystawach (kilkunastu), fakt że ocenę miał zawsze doskonałą, ale w szczegółach usłyszałem o nim wiele różnych opini. A to wynika z tego co pisałem wyżej.
Moim zdaniem żadne nowe normy tego nie zmienią - tu nie tyle chodzi o normy co o ich interpretację. No i wystawa zawsze będzie konkursem piękności a to jest subiektywne i nic tego nie zmieni. Każdy inaczej zinterpretuje słowo "mocny". Nie wiem czy podniesienie wzrostu i wagi to zmieni.
Z tego co wiem to Tropka została oceniona jako drobna a to dla mnie mocna suka, o mocnej kości...tylko ja dorzuciłabym jej ze 2 kg

Ale jest sprężysta, umięśniona - widać że nie przez pomyłkę znalazła się w klasie użytkowej.

Gdyby moje życie zależało od tego w jakim tempie i w jakim stylu ogar pogoniłby dzika czy inną zwierzynę w terenie to bez wahania wskazałbym do realizacji tego zadania Tropkę

Za mała masa też jest dostrzegana przez sędziów.
W Opolu ostatnio gp zostało oceniony jako za chudy i zbyt umięśniony.
Na klubówce mając przyjemność wystawiać Oktawę usłyszałam że najładniejsza ale nie w kondycji bo za chuda. Mimo że powiedziałam, że po babszjozie to i tak była 3. Ale fakt faktem - miała niedowagę.
AniaRe pisze:
Wymiary ciała: masa psa 25−32 kg, suki 20−26 kg. Wzrost psa 56−65 cm, suki 55−60 cm
Według tego wzorca Łoza jest w górnej granicy wzrostu i wagi

Bard go sporo przekroczył

A żadne z nich nigdy nie było uznane za mocnego psa ...Nie wspomnę już że w przypadku Łozy nie raz słyszałam że taka mała i drobna. No i na tle innych ogarów jest mała i drobna ...przyjdzie nam z tym żyć
Iza i Sławek pisze:
A jeżeli chodzi o ciężar (czy raczej masę) psów gończych to przypominam o Bloodhoundach, Foxhoundach, B&T Coonhoundach, - wszystkie te psy gończe są dużo masywniejsze od Ogarów
Sławku "przeleciałam" sobie wzorce w/w ras i poszukałam fotek (nie wiem czy to są ideały urody w tych rasach ale starałam sie wybrać psy, które mi się podobają i uważam, że są w dobrej kondycji).
Foxhound podany tylko wzrost : 58 - 64 cm
wersja angielska
Bloodhound :
psy:68 cm 46 - 54 kg
suki:62 cm 40 - 48 kg
Coonhound :
wzrost bez wagi :
psy:63,5 - 68 ,5
suki 58 - 63,5 cm
One są wzorcowo wyższe, pewnie wagowo też cięższe ale poza bloodhoundem nie mogę się zgodzić że masywniejsze. No i trzeba byłoby też przy okazji zwrócić uwagę na te rasy, które wzrostowo są zbliżone do ogara a do masywnych / ciężkich wcale nie należą. Pytanie w którą stronę chce się iść...
Moim zdaniem ogar powinien wyglądać tak, żeby nie było wątpliwości co do jego sprawności w terenie. Tak jak ktoś napisał to pies z założenia użytkowy i na takiego powinien wyglądać nawet jeżeli nie poluje (moim zdaniem nie musi). Jasne że bywają mocniejsze i lżejsze ale moim zdaniem to nijak ma się z wagą ( za dużą lub za małą), tylko z ogólną budową i grubością kości, masa mięśniową.