Nadwaga u ogara

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Re: Międzynarodowa Łódź 1-2.05.2010

Post autor: kasiawro »

Ojej Darianna chyba czytała "wczora z wieczora" w moich myślach i napisała dokładnie to co napisała i za to "Bóg zapłać" :szacun_1:
Chciałam też napisać podobny komentarz,ale właśnie nie starczyło mi odwagi :wstydek:
W trakcie czytania dyskusji (na koniec) chciałam nawiązać właśnie do Balta gdzie widać znaczną różnicę jaki był, a jaki jest teraz, ale też mnie Zbyszek wyprzedził w tym ;)
Bardzo szanuję właścicieli psów jak się im mówi, że pies ma za dużo tego i owego i należy nad tym pracować i nad tym pracują :brawo_1: :brawo_1:
Takim też przykładem jest Taniec Poszły w Las. Jak około roku temu przyszedł do związku i jak zobaczyłam to się załamałam młody fajny pies, ale głowa wydawała się jak u foczki.Był jeszcze "mocniejszy" niż Uchaty, który też jest ładny, ale za bardzo "mocny" ;). Porozmawiałam z właścicielami Tańca, wytłumaczyłam jak powinien pies wyglądać aby był ładny, zdrowy i dobrze się reprezentował na wystawie. Na wrześniowej wrocławskiej wystawie byłam nim zachwycona, wyglądał dokładnie tak jak powinien wyglądać ogar i dostał super opis, wygrał młodzież.
Nie chcę się wymądrzać i nikogo nie atakować, ale większość z Was wie, że mam fioła na punkcie nadwagi i kondycji u psów :jezyk:
Beatko już nie raz mówiłam i powiem jeszcze raz, Harmonia fajna suka, ale daj mi ją na miesiąc, dwa a będzie bardzo fajną suką ;)
Co do mocnych suk to Luśnia jak najbardziej do nich należy, ale tłuszczyku trochę miała w Opolu, zresztą rozmawiałam ze Sławkiem o tym ;)
I jeszcze do Magdy od Kwadry:
Dużo nie szukając na ostatniej klubówce w Opolu ogary też miały mówione(nie wiem czy pisane), że za chude są. Ja uważam, że to działa w jedną i drugą stronę, tylko kwestia sędziego co lubi, a czego nie.
Pozdrawiam wszystkich odchudzających ogary w szczególności Paulę, ona "naszego" Świtka tak stara się pilnować :szacun_1: :brawo_1:
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Kasiu, święta prawda, biję się w piersi, w Opolu Luśnia miała trochę za dużo, ale na wystawie w Opolu a nie w Łodzi !!! Haniu, mamy rózne wizje Ogara, każdy ma do tego prawo, ale ja wolę trzymac się wizerunku Ogara, wynikającego z wzorca i tradycji. Nie sądzę też, że pokazując Luśnię w kondycji z ostatniej wystawy, robię krzywdę rasie !!!
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
AniaRe
Kontakt:

Post autor: AniaRe »

kwadra pisze: ....ale widywalam na wystawie psy za chude i nigdy nie spotkalam sie jeszcze zeby taki pies mial wpis "kondycja niewystawowa"...

Ja sama miałam w opisie mojej niespełna 2 letniej azjatki, faktycznie patykowatej i chudej, w opisie: "wystawiana w kondycji wyścigowej" :gleba: :gleba: :gleba:
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Iza i Sławek pisze: Nie sądzę też, że pokazując Luśnię w kondycji z ostatniej wystawy, robię krzywdę rasie !!!
Nie pokazując - udowadniając teraz, że na tej wystawie była w dobrej kondycji.
Awatar użytkownika
AniaRe
Kontakt:

Post autor: AniaRe »

Iza i Sławek pisze:... mamy rózne wizje Ogara, każdy ma do tego prawo, ale ja wolę trzymac się wizerunku Ogara, wynikającego z wzorca i tradycji.

Z tego wzorca ogara?:
Wymiary ciała: masa psa 25−32 kg, suki 20−26 kg. Wzrost psa 56−65 cm, suki 55−60 cm
bea100

Post autor: bea100 »

kasiawro pisze:...Beatko już nie raz mówiłam i powiem jeszcze raz, Harmonia fajna suka, ale daj mi ją na miesiąc, dwa a będzie bardzo fajną suką ;)
...
Nie mogę ;) , mój synek (który ją kocha i także rozpieszcza "ciasteczkowo" i nie tylko on :lol: ) chyba by się zapłakał ;)
Awatar użytkownika
Leszek

Post autor: Leszek »

AniaRe pisze:
Iza i Sławek pisze:... mamy rózne wizje Ogara, każdy ma do tego prawo, ale ja wolę trzymac się wizerunku Ogara, wynikającego z wzorca i tradycji.

Z tego wzorca ogara?:
Wymiary ciała: masa psa 25−32 kg, suki 20−26 kg. Wzrost psa 56−65 cm, suki 55−60 cm
I to jest problem, gdyż intuicyjnie oceniamy jaka powinna być kondycja ogarów..............gdyż normę osiagają już bardzo szybko i ją przekraczają. Na zdrowy rozum pies gończy nie powinien być otyty i za ciężki. Według wzorca mamamy ogary za duże i za cieżkie, taka prawda.
Amon mimo że jest ogarem dużym nie miał problemów z otyłością szczególnie gdy dużo biegał czy chodziliśmy na agility, mam nadzieję z tak dalej będzie.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
MartaK
Gadu-Gadu: 2322991

Re: Nadwaga u ogara

Post autor: MartaK »

ja się wtrącę, mimo iż nie mam ogara ;)

zmiana Balta - SUPER! ;)

A z obu zdjęć Nutki o wiele bardziej podoba mi się ona z wystawy warszawskiej. Ja jakbym była sędzią to bym się czepiała jej wagi w Opolu, nie w Warszawie ;) Nie rozumiem lepszego oceniania psów grubszych :roll: Nie mówie, że wszystkie żebra mają być widoczne, ale nie tylko anoreksja ;) jest niezdrowa, otyłość też. No i zarówno niedowaga, jak i nadwaga wygląda brzydko, jak dla mnie. A przecież to konkurs piękności ;)
Iza i Sławek pisze: Uważam że miejscem przeznaczonym do oceny psa jest ring wystawowy, a nie forum internetowe
i proszę, niech tak zostanie.
tego też nie rozumiem. :roll: to, że nie ma tu żadnego sędziego nie znaczy, że ktoś nie może napisać swojego własnego zdania. Mój pies kiedyś był prawie, że anorektykiem, teraz stwierdzam u niego niewielką, ale jednak! nadwagę i nie mam nic przeciwko aby mi ktoś na forum o tym napisał ;)
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Aktynowiec pisze:teraz stwierdzam u niego niewielką, ale jednak! nadwagę
Suczkę mu załatw to schudnie :D
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Leszku, co do otyłości, to żaden pies nie powinien byc otyły !
A jeżeli chodzi o ciężar (czy raczej masę) psów gończych to przypominam o Bloodhoundach, Foxhoundach, B&T Coonhoundach, - wszystkie te psy gończe są dużo masywniejsze od Ogarów
Wesna z Gończaków
ODPOWIEDZ