to tyle ode mnie, okragla ja

W którym miejscu się licytuję? To Ty sugerujesz, że nasze opinie o nadwadze Luśni wynikają z niewiedzy że jest mocną i dużą suką. Mocną suką jest też Melodia - i jakoś nie potrzebuje do tego zbędnych kilogramów.Iza i Sławek pisze:Haniu, proszę bez licytacji bo jak dobrze wiesz, Luśnia nie jest pierwszym moim Ogarem, a wystawa w Łodzi nie była pierwszą.
Bo napisane "tak, moja suka ma nadwagę Cię przerasta? W związku z tym musisz udowadniać, że wszyscy inni nie mieli racji? Zauważ, że poza Tobą nikt nie napisał, że Luśnia jest w prawidłowej kondycji. Ja bym z tego wyciągnęła wniosek, że jednak coś jest nie tak.Zostałem ( a raczej moja suka ) imiennie zaatakowanywięc się bronię.
Widocznie mamy zupełnie inne standardy zapasienia psa.Nie przedstawiam Luśni jako wzorzec ogara, ale uważam że sugestie co do zapasienia są nie trafne.
Gdzie to zasugerowałam?Sugerując że lepiej od sędziego potrafisz odróżnić sukę dużą i mocną od tej z nadwagą, negujesz jego kalifikacje, a co za tym idzie podważasz inne oceny, w tym ocenę swojego psa.
Wystawy są nie tylko dla sędziów i wystawców- są też dla publiczności. Nawet regulamin wystaw to uwzględnia.Wybacz też, ale ocena i opinia publiczności na wystawie jak na razie nie mają znaczenia chyba że przeoczyłem wprowadzenie do regulaminu wystaw konkurencji "wybór miss/mister foto lub "ulubieniec publiczności"
A ja się spotkałam. Nawet na wystawie w Łodzi - co prawda nie u ogara.kwadra pisze: Szkoda tylko ze wszyscy zawsze zauwazaja te okraglejsze psy-tak wiem latwo je zauwazycale widywalam na wystawie psy za chude i nigdy nie spotkalam sie jeszcze zeby taki pies mial wpis "kondycja niewystawowa"
Nasza Nuta na swojej pierwszej wystawie, również została oceniona jako suka którą trzeba "doprowadzić do kondycji wystawowej". Było to w Opolu, w wieku 14mcy, waga 31,5kg. W Warszawie na krajowej w zeszłym roku i jakieś 3-4kg wstecz, otrzymała już ocenę suki o "mocnej budowie". I muszę przyznać, że sama słyszałam również na własne uszy ocenę sędziego mówiącą o zbyt małej masie suki ( w Opolu). Może nie była to ocena "kondycja niewystawowa" ale na to również zwrócono uwagę.ZbyszekC pisze:A tak wyglądał "pies w zbyt dobrej kondycji wystawowej" cytat z opisu, czyli Balt na swojej pierwszej wystawie. Wiek 10mcy waga 37,5kg.