Pchły, kleszcze i wszelkie świństwo

Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: UWAGA znowu atakują kleszcze.

Post autor: miszakai »

W sobotę bylismy z Cygą i Cenarem na łące w rejonie Olesin/Marki/Lewandów. Łączka niepozorna, żaden las, trochę krzaków i traw i nagle...zatrzęsienie kleszczy skaczących nam po nogawkach :strach_2: Nigdy tylu na raz nie widziałam. Cyga i Cenar obrani szybko z kilku egzemplarzy, my mieliśmy każde po około 10 na nogawkach spodni:o
Obrazek
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Ja z Luśnią i Gabi byłem może kilometr od was, na łąkach za Długą ( okolice ul. Wyszkowskiej, Zdziarskiej, Chudoby) i .....NIC
Suki noszą obroże Beaphara S.O.S więc teoretycznie nic dziwnego, ale z siebie strąciłem tylko jednego, a po dziecku żaden nie spacerował
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
wladekbud

Post autor: wladekbud »

skogspokelse pisze:Znalazłam instrukcję jak walczyć z kleszczami :D :
Ale to tylko w okolicach Czarnobyla :gleba:
"Whoever loveth me, loveth my hound." - Thomas More
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Iza i Sławek pisze:Ja z Luśnią i Gabi byłem może kilometr od was, na łąkach za Długą ( okolice ul. Wyszkowskiej, Zdziarskiej, Chudoby) i .....NIC
No wiem...Myśmy się nie umawiali bo oglądaliśmy konkretne miejsce/działkę i Iwek chory, więc po akcji kleszcz szybko się zwinęliśmy. Spacer trwał 10 minut. Psy Fiprexem spsikane miały po kilka łażących ale my dużo więcej...
Obrazek
Awatar użytkownika
wszoleczek
Gadu-Gadu: 3431453
Kontakt:

Post autor: wszoleczek »

Ja też ostatnio znalazłam kamyczek z nogami :strach_2: . Po każdym spacerze od razu sprawdzam dokładnie psa i potem rano (jakby się już jakiś wbił :evil: ). Jak na razie ja wyciupałam 2 + 1 kamyk. Nero jak na razie ma obrożę, bo planujemy się wykąpać (co chwile mi się wytarza :ugeek: ), ale jak będzie ciepło to chciałabym pojechać z nim nad wodę, a wtedy krople chyba nie mają sensu :mysl_1:
Natalia i Nero
Awatar użytkownika
Gosia
Kontakt:

Post autor: Gosia »

U nas też wysyp :(
Largo zabezpieczony więc spadają z niego, ale potem "naćpane" po domu wędrują :zly1:
Przy każdym wejściu psa do domu trzeba mu przegląd zrobić.
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Krople w warunkach "mokrych" są skuteczniejsze od obróżek pudrowych (zdaje się, że tylko Beaphar "udaje" że jest skuteczny po skąpaniu się psa)
Dobrze jest zaopatrzyć się w preparat w atomizerze i popsikać po wyjściu z wody
Inna sprawa, że podobno kleszcze przyzwyczajają się do danej substancji czy to w obroży, czy to w skórze i to co było dobre rok temu w tym już niekoniecznie (lub w innym miejscu)
Z tego powodu na Białołęce stosuję wspomnianego Beaphara, a wyjeżdzając na urlop stosuję Frontline
Inna sprawa, że białołęcko-bródnowskie kleszcze roznoszą na potęgę Babeszię, która w mazurskich lasach, (Ruciane, Karwica) praktycznie nie występuje
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
skogspokelse
Gadu-Gadu: 8206636

Post autor: skogspokelse »

Iza i Sławek pisze: białołęcko-bródnowskie kleszcze roznoszą na potęgę Babeszię
Ja też mieszkam w tej okolicy i moja wet mówi,że praktycznie codziennie ma jakiegoś psiaka z babesziozą :(
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

No to nie zazdroszczę ,nasze też łażą pijane po Łaziku ,mordujemy,ale zdarzyło mi sie już wyprać takiego gościa w pralce wkręconego w prześcieradło :nunu: ,ludzie w tym roku jeszcze nie mieli

a na ostatnim sobotnim leśnym spacerku jednego tylko spotkaliśmy ,u nas najwięcej jest chyba w chaszczach nad Sanem
Awatar użytkownika
Ola_Aria
Gadu-Gadu: 1660343

Post autor: Ola_Aria »

Przeczytałam pierwszą stronę wątku i się wystraszyłam :wow_3:

Aria jest zakroplona Fiprexem, ale miała już kleszcza (przy uchu) - przez zakropleniem - gdzieś tak w połowie marca. W zeszłym roku miała kilka mm od odbytu ... moje zdziwienie było ogromne.
zAPRASZAM NA ARIOWEGO BLOGA :)

http://www.forum.polskigonczy.avx.pl/vi ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ