Obrona psa - co robić?

Awatar użytkownika
wladekbud
Gadu-Gadu: 0

Obrona psa - co robić?

Post autor: wladekbud »

Witam.
Chodzi mi o konkretną sytuację, jaka miała miejsce wczoraj. Wieczorem byłem na spacerze z Burzą. Nagle zza rogu wyskoczył owczarek (suka) i rzuciła się na Burzę, która jak wiadomo psem bojowym nie jest. Zanim przyleciał właściciel psa, Burza została trochę wytarmoszona (na szczęście niegroźnie, więcej strachu, niż zadrapań).
I co robić w takiej sytuacji? Nosić anti-dog w sprayu? Nie chciałbym uszkodzić czyjegoś psa broniąc swojego. Wczoraj nie miałem nic takiego pod ręką. Na szczęście nic się nie stało.
"Whoever loveth me, loveth my hound." - Thomas More
Awatar użytkownika
wszoleczek
Gadu-Gadu: 3431453
Kontakt:

Re: Obrona psa - co robić?

Post autor: wszoleczek »

Ja zawsze przy sobie mam pieprz w sprayu i w razie czego będę psikać również na swojego psa. Ja bym się bała wkładać ręce i rozdzielać psy, żebym sama nie została pogryziona.
Natalia i Nero
Awatar użytkownika
dor

Post autor: dor »

wladekbud pisze: Nie chciałbym uszkodzić czyjegoś psa broniąc swojego. Wczoraj nie miałem nic takiego pod ręką. Na szczęście nic się nie stało.
Wolisz czekać, aż coś się stanie Burzy? Następnym razem może nie skończyć się na strachu. Swego czasu zaatakował Pogonia pies, ponieważ tchórz z niego bronił się tak sobie, raczej piszczał, właścicielka psa na zwróconą uwagę tez zareagowała agresją. W drodze powrotnej ze spaceru pies ponownie ruszył sprintem do Pogonia, ponieważ właścicielka nie wykazywała chęci powstrzymania go, użyłam gazu pieprzowego. Później w stosunku do tego psa musiałam go użyć jeszcze 2 razy (za każdym razem biegł do Pogonia i to nie w pokojowych zamiarach). Ostatnim razem zapytałam, czy nie żal jej psa. Teraz właścicielka już wie, że skoro jej pies nie lubi mojego, to lepiej złapać go na smycz, jak się mijamy.
Awatar użytkownika
wszoleczek
Kontakt:

Tylko trzeba jeszcze zwracać uwagę na swoje bezpieczeństwo, żeby broniąc psa nam się nie stała krzywda :!: Jeśli oba psy się kotłują to ponoć nawet łasnego nie wolno odciągać za obrożę, bo pomyśli, że pomagamy temu drugiemu :niewka: .

Na stronie pitman'a (gdzie mam upatrzoną obrożę skórzaną za 80zł :twisted: ) mają jeszcze coś takiego:
Obrazek

BREAKSTICK, za 15 w promocji.
Opis produktu:
Nieodłączny element wyposażenia każdego właściciela bullowatego. Ułatwia rozdzielenie psów.
Natalia i Nero
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

wladekbud pisze:I co robić w takiej sytuacji? ... Nie chciałbym uszkodzić czyjegoś psa broniąc swojego.
"Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to, co oswoiłeś" - Antoine de Saint-Exupery

Czyli, moim zdaniem pownieneś zareagować tak, jak zareagowała by matka Burzy gdy jako szczenię była pod jej opieką.
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
wladekbud

Post autor: wladekbud »

Dobra, to opiszę teraz dokładnie.
Burza nie została pogryziona, bo (głupio się przyznać)... napastniczka dostała kilka solidnych kopniaków (ale wymierzonych tak, aby zniechęcić, a nie skrzywdzić), które utrudniły jej atak na Burzę. Zaraz zresztą podleciał właściciel i odgonił swojego psa.
Chodzi mi o sytuację (mam nadzieję, że do niej nie dojdzie), w której nie ma właściciela psa i zalezy to tylko ode mnie. Teraz kupuję anti-dog i będę go nosił przy sobie, ale jeśli go się nie ma pod ręką? Uszkodzić psa, żeby nie mógł atakować? Przy ciężkich butach, jakie miałem poważniejsze uszkodzenie atakującego psa nie byłoby dużym problemem, ale nie wiem czy na coś takiego bym się zdecydował :zdziw_4:
Dlatego pytam innych jak radzić sobie w takich sytuacjach. :zly2:
"Whoever loveth me, loveth my hound." - Thomas More
Awatar użytkownika
wszoleczek
Kontakt:

Porady poradamy ale w sytuacjach stresowych reagujemy intuicyjnie. Ja z pewnością wolałabym uszkodzić drugiego psa niż dać mu zagryźć mojego.
Natalia i Nero
Awatar użytkownika
Asiun
Gadu-Gadu: 4129240

Post autor: Asiun »

A ja rozumiem Władka, też w podobnej sytuacji miałam opory aby ciężkim butem uszkodzić atakującego psa, który się wgryzał w łapę mojego ON-ka. Mój Piracik nie miał szans w tej walce, bo był w kagańcu. I wpadłam na "świetny" :zly2: pomysł, żeby temu atakującemu obcemu psu własnymi gołymi rękami rozewrzeć szczęki. Udało się i do tej pory jestem w szoku, że nie zostałam pogryziona. Ale nie polecam :nunu:
Myślę, że jednak gaz jest bardziej akceptowalny niż uszkodzenie innego psa.
Obrazek
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

Ja gazu pieprzowego nie używam (a jak mi wiatr powieje w oczy? :-) albo Łycarowi w nos? - straci do mnie zaufanie, że zamiast go bronić to go chcę zagazować? :D )
Kijek ze zdjęcia jest nieporęczny na spacerze.
W mojej kieszeni lepiej się mieści radziecki bagnet AK 47 w wersji sprężynowej :-)

Innymi słowy:
JA w sytuacji kiedy mam do wyboru: mój pies czy agresor - nie mam żadnych wątpliwości, i ciężkie buty użyłabym jeszcze na właściciela napastnika :mrgreen:
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
Asiun
Gadu-Gadu: 4129240

Post autor: Asiun »

Eeeee na właściciela to ja też :twisted: ale psa to jednak mi szkoda...
Obrazek
ODPOWIEDZ