Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)
Re: Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)
Myślę, ze to dużo zależy od psa - ja znam takiego, który z ferplasta wyszedł, bo wygryzł dziurę.
A kagańca na zostawanie w domu nie polecam - mały komfort dla psa (w klatce ma większy) i za duża szansa, ze nauczy się zdejmować. A jak już się nauczy to przepadło.
A kagańca na zostawanie w domu nie polecam - mały komfort dla psa (w klatce ma większy) i za duża szansa, ze nauczy się zdejmować. A jak już się nauczy to przepadło.
- miszakai
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
A jak jest z treningiem klatkowym dokładnie?...Tzn. czy jak klatka stała się już: legowiskiem, azylem, miejscem odpoczynku, zabawy (przywiązana piłka); kilka razy weszła już na komendę i dopiero potem została nagrodzona ale jednak widzę, że jeszcze nie zawsze wie co "na miejsce" oznacza i siada:) to czy jeszcze nie trenować zamykania? Poczekać aż będzie zawsze szła na miejsce po komendzie, czyli jak będzie znała ją i wykonywała bez zarzutu?...
Na razie klatka po prostu jest otwarta a przestrzeń ograniczyliśmy kanapą, której jeszcze nie przeskoczy ale to kwestia czasu...
Czyli czy ważne jest tempo treningu klatkowego? Czy np. jak zaczniemy ćwiczyć zamykanie za 2 miesiące to będzie trudniej niż teraz?
Mimo wątpliwości jakie miałam - od kiedy klatka przyjechała do domu (a było to kilka dni po przywiezieniu Cygi) - ona spokojnie, bez płaczów w niej sypia, nie szuka przytulnego kąta bo tam go znalazła; tam znosi swoje skarby, tam zmęczona chowa się przed Iwkiem:). Na razie mam pozytywne odczucia ale chyba jeśli pies z klatki próbuje się wydostać to albo źle został przeprowadzony trening a jak nie to jednak wtedy idea klatki jako miejsca pozytywnego jest już dla mnie zakłócona...
Sorry za offa Aniu...
Na razie klatka po prostu jest otwarta a przestrzeń ograniczyliśmy kanapą, której jeszcze nie przeskoczy ale to kwestia czasu...
Czyli czy ważne jest tempo treningu klatkowego? Czy np. jak zaczniemy ćwiczyć zamykanie za 2 miesiące to będzie trudniej niż teraz?
Mimo wątpliwości jakie miałam - od kiedy klatka przyjechała do domu (a było to kilka dni po przywiezieniu Cygi) - ona spokojnie, bez płaczów w niej sypia, nie szuka przytulnego kąta bo tam go znalazła; tam znosi swoje skarby, tam zmęczona chowa się przed Iwkiem:). Na razie mam pozytywne odczucia ale chyba jeśli pies z klatki próbuje się wydostać to albo źle został przeprowadzony trening a jak nie to jednak wtedy idea klatki jako miejsca pozytywnego jest już dla mnie zakłócona...

Sorry za offa Aniu...
Miszakai
Wysłałam Ci naszą instrukcję mailem.
Wysłałam Ci naszą instrukcję mailem.
Nie ma za co ,może off się przyda.miszakai pisze: Na razie mam pozytywne odczucia ale chyba jeśli pies z klatki próbuje się wydostać to albo źle został przeprowadzony trening a jak nie to jednak wtedy idea klatki jako miejsca pozytywnego jest już dla mnie zakłócona...
Sorry za offa Aniu...
Klatkę mamy jakieś dwa miesiące w domu, może troszkę mniej. Klatka cały czas stoi/stała otwarta i jest przykryta kocem . Nie śpi tam chociaż zdarzało że z własnej woli tam kładła się spać.
Bywała w niej zamykana podczas mojej obecności i nie było problemów. W klatce je (właściwie jadła bo teraz drzwiczki są w środku i nie mogę ich wyjąć. Do klatki też uciekała jak chciała być bezpieczna (np. jak ją pogoniłam za męczenie kota, lub coś zbroiła) i nigdy jej tam nic złego nie spotkało. Ona też do klatki zanosi skarby

Czy dobrze zrobiłam trening? Nie wiem

Ona podczas naszego pobytu u kasiwro wielokrotnie była zamykana w klatce. Jak nas nie widziała bywało, że sobie popłakiwała ale raczej szybko się uspokajała. Nigdy płacz nie był powodem wypuszczenia jej z klatki i nigdy też nie było problemów z ponownym jej zamknięciem tam. Jak klatka była umieszczona tak, że widziała co się dzieje (klatka przykryta kocem ale jedna ścianka częściowo odsłonięta) nie było już kompletnie żadnych problemów z zostawaniem tam.
Fakt: nigdy wcześniej nie została sama w mieszkaniu na tyle czasu w zamkniętej klatce.
Myślę że muszę mimo wszystko rozejrzeć się za klatką o nieco mocniejszych "szczebelkach".
Na transporter raczej się nie porwę chociażby dlatego, że w transporcie zajmuje więcej miejsca.

Plus sytuacji jest taki, że odkąd wydostała się z klatki nie układa mi ubrań w szafie tylko otwiera sobie łazienkę, bierze jakąś rzecz i śpi na niej

Może trzeba jej kupić zestaw małej damyAnia W pisze:Plus sytuacji jest taki, że odkąd wydostała się z klatki nie układa mi ubrań w szafie tylko otwiera sobie łazienkę, bierze jakąś rzecz i śpi na niej

Dzisiaj sobie znowu z dziadkiem pospacerowałyśmy 
Dojście z nimi do lasu kosztuje mnie sporo zdrowia

Dojście z nimi do lasu kosztuje mnie sporo zdrowia

- Załączniki
-
- okoliczności przyrody...ani śladu ludzkiej stopy ;)
- spac0.JPG (94.13 KiB) Przejrzano 563 razy
-
- spac0a.JPG (88.88 KiB) Przejrzano 565 razy
-
- spac.JPG (115.74 KiB) Przejrzano 563 razy
-
- spac1.JPG (71.58 KiB) Przejrzano 561 razy
-
- spac2.JPG (76.28 KiB) Przejrzano 562 razy
-
- spac4.JPG (98.15 KiB) Przejrzano 561 razy
-
- spac5.JPG (92.14 KiB) Przejrzano 561 razy
-
- spac5a.JPG (91.38 KiB) Przejrzano 561 razy
-
- spac6.JPG (96.21 KiB) Przejrzano 563 razy
- Paulina
- Gadu-Gadu: 2833926
Fajne spacerowe zdjęcia. A ta skłonność do rozrabiania to może być po wujku Rożku
On już z tego wyrósł, ale swego czasu było nieźle (buty, ubrania, nowe legowisko - nigdy nie zapomnę całego pokoju w styropianowych kuleczkach, i wiele kulinariów
min cały mazurek kajmakowy, oj dużo by wymieniać).

- Malgosiaczek_27
Piękne zdjęcia
Faktycznie ani śladu ludzkiej stopy w tych zaspach
Za to stópki ogarze zostawiły tam pewnie mnóstwo śladów
Bardzik cudne psisko, ta jego siwa mordunia...ehhh...
A chętnie spacerował po tych zaspach? Nie strajkował, że dla niego za wysokie zaspy?
Zdrówka dziadkowi Bardowi życzymy i sil na wiele takich spacerków
Co do Łozy to fajnie się schowała w krzaczkach
Mina jej mówi sama za siebie..."znajdźcie mnie, jeśli dacie rade
"

Basiu - w łązience najbardziej Łozę interesują rzeczy do prania które sobie wyciąga z szafki 
Cienie sobie już kiedyś ode mnie "pożyczyła"...wybrała brąz a przecież jej tłumaczyłam że przy takiej karnacji powinna wybierać inne odcienie
A czy nie za wysokie? Za wysokie ale dał radę 
Jemu się cały czas wydaje chyba że ma max 5 lat

Cienie sobie już kiedyś ode mnie "pożyczyła"...wybrała brąz a przecież jej tłumaczyłam że przy takiej karnacji powinna wybierać inne odcienie

Ja mu w te zaspy wchodzić nie kazała. Sam wlazłMalgosiaczek_27 pisze:Bardzik cudne psisko, ta jego siwa mordunia...ehhh...A chętnie spacerował po tych zaspach? Nie strajkował, że dla niego za wysokie zaspy?
Zdrówka dziadkowi Bardowi życzymy i sil na wiele takich spacerków
![]()

Jemu się cały czas wydaje chyba że ma max 5 lat

Nie, jej mina mówi " I tak będę żarła ten śnieg i co mi zrobisz...jak mnie złapiesz"Malgosiaczek_27 pisze:Co do Łozy to fajnie się schowała w krzaczkachMina jej mówi sama za siebie..."znajdźcie mnie, jeśli dacie rade
"
![]()