Sałatki Doroty

Danusia
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Sałatki Doroty

Post autor: Danusia »

Nie mam problemu z nadwagą, ale nie nalezę do obżartusów.
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Danusia pisze:Pierwszą sałatkę zrobiłam, smakowała, choc są różne przepisy
Danusiu to podziel się tymi przepisami :dawaj:
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Danusia
Kontakt:

Post autor: Danusia »

U mnie w domu to często tworzę, jak wiele starszych gospodyn z tego co mam pod ręką. Mam jakis przepis, nie mam danego skladnika, czy zwyczajnie nie mam czasu czy nie chce mi się po niego isc, to zastępuję innym i wcale to źle nie wychodzi. W mysl przysłowia "kazdy orze jak moze".....
Przed chwilą zacząl mi się przypalac ryz dla psów i biegiem do kuchni........
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

Sałatka 19
Sałatka jesienna
- 1 duża róża brokułów
- 4 pomidory
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- posiekany koperek
Brokuły ugotować na półmiękko, podzielić na różyczki, z pomidorów zdjąć skórkę, pociąć na cząstki, ugotowane na twardo jajka pokroić na ósemki, składniki wymieszać.
Czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną wody oraz z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i zieleniną polać sałatkę.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
dorob62

Sałatka 20
4 ziemniaki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 pomidory
1 długi ogórek
125 g paluszków krabowych
50 g krewetek koktajlowych
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj, zaczynając od zimnej wody. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części i odetnij pestki. Pokrój go w ćwierćtalarki i przełóż do miski. Zahartuj pomidory, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do ogórków. Podziel paluszki krabowe na paseczki i dodaj do warzyw. Zahartuj ziemniaki pod zimną wodą i pokrój w półtalarki. Wymieszaj z resztą składników. Dodaj do sałatki tuńczyka i krewetki. Wymieszaj całość z majonezem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Niezła:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Dla mnie sałatka jesienna jest super bez względu na porę roku, choć najlepsza, kiedy pomidory prosto z krzaczka. Może być też kalafior...
Awatar użytkownika
dorob62

Sałatka "oczko: czyli 21
Sałatka z granatem
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 dojrzałe pomidory
3 świeże ogórki
2 dojrzałe granaty
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek bazylii
łodyga selera naciowego
kilka listków mięty
natka pietruszki
koperek
Ugotować ziemniaki w mundurkach, a gdy ostygną, obrać i pokroić w niewielkie cieniutkie plasterki. Ułożyć na dnie głębokiej szklanej salaterki. Pokroić cebulę w cienkie krążki i by usunąć gorycz, zalać wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ułożyć cebulę na ziemniakach. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na warstwie cebuli. Drobniutko posiekać zieleninę: koperek i natkę i obficie posypać nimi warzywa. Bazylię i seler naciowy pokroić i posypać na zieleninie, dodać drobno posiekane listki świeżej mięty. Dokładnie umyć ogórki, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w plasterki razem ze skórką. Ułożyć je na warstwie zieleniny. Polać sałatkę świeżo wyciśniętym sokiem z granatów i odstawić na 15 minut, by wszystkie warzywa dokładnie nasiąknęły sokiem. Przed podaniem posypać sałatkę ziarenkami granatów.
Awatar użytkownika
dorob62

22
Sałatka jajeczna
Składniki:
6 jaj
puszka groszku
3-4 ogórki kiszone
1 mały por
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Awatar użytkownika
Paula
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 3818816

Post autor: Paula »

dorob62 pisze:Sałatka nr 2
3-4 liście sałaty lodowej
1/2 opakowania camemberta
2 łyżki suszonej żurawiny
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny ( do smaku a więc może być mniej)
oregano
Sałatę porwać, dodać pokrojony ser i żurawinę. całość doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i posypać oregano.
Dzisiaj ją wypróbowałam i... jest PRZEPYSZNA!
dorzuciłam trochę bazylii (mam złudne przeświadczenie, że pasuje do wszystkiego, więc wszędzie ją wrzucam) i soku z limonki. Lekka i nieduża, czyli to co Tygrysy lubią najbardziej :)
Pozdrawiamy,
Paula & Świtun
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Sałatki (dla) Doroty

Sałatka mojej szefowej

opakowanie makaronu ryżowego
paluszki krabowe
koperek
czerwona cebula
majonez

makaron zalac wrzątkiem, można potem go trochę pokroic na krótsze kawałki. Paluszki pokroic w kostkę, posiekac koperek, cebulkę też w drobną kostkę. Wymieszac wszystko, doprawic odrobinę pieprzem i majonezem.
Proporcji nie podałam bo zawsze robię na tzw. oko ale na opakowanie makaronu 100g proponuję jakieś 6 paluszków, reszta wg uznania, jeden woli mniej drugi więcej (tak samo z paluszkami).

Sałatka Sławka

puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
ser żółty (lepszy ostrzejszy ale jak kto woli)
sól pieprz
ewentualnie majonez

fasolę odcedzic i opłukac
tuńczyka odcedzic
ser pokroic w kostkę
wymieszac, doprawic solą, pieprzem i odrobiną majonezu (bez majonezu też jest OK)
(ja w przepisie mam jeszcze punkt "jeśli mają przyjśc goście - schowac przed Sławkiem albo zrobic dwie")

Smacznego
Iza
Wesna z Gończaków
ODPOWIEDZ