ania N pisze:Aniu W.
Oczywiście że na ogary trzeba patrzeć całościowo - podszerstek był tu tylko przykładem. A mi chodzi cały czas o to żeby w pogoni za demonem "entropium" nie zatracić też innych cech ogara.
Ale przepraszam kto goni? Kto demonizuje?
Ja wielokrotnie pisałam, że psów z entropią nie da się i nie można wykluczyć z hodowli. Liczę też, że mimo afer w ciągu ostatniego roku, hodowcy nie będą ukrywali tej wady i będą o niej otwarcie mówili bo dla mnie wstydem dla hodowli powinno być wydanie szczeniaka bez uprzedzenia o możliwości wystąpienia entropii(dwurzędowości), a tym bardziej przemilczenie entropii już istniejącej.
Wyrażałam też obawy co do tego, że nie chciałabym z drugiej strony mody na KW i uważam, że powinien być podany konkretny termin zamknięcia Księgi Wstępnej i wydaje mi się, że nie jestem osamotniona w tych poglądach.
ania N pisze:Ogar wyglądał tak jak wyglądał w jakimś celu, i ten wygląd w miarę możliwości powinniśmy podtrzymywać. Też popieram domieszki innej, świeżej krwi, tylko mam obawy....
Nie chciałabym widzieć takiej sytuacji, że ogar staje się tylko domieszką do NN -ów a ich wygląd zaczyna przeważać.
Ale obaw nie da się rozwiać od tak. Ja też miałam gdy po raz pierwszy zobaczyłam Gawrę, ale potem wiedziałam, że chcę sukę po Asie. Teraz na pewno są osoby mające obawy w stosunku do coongarów. Moje się rozwiewają.
Z resztą a propos demonizowania....Gawra miała 3 mioty z czego :z J tylko Jaśmin dwa i Jemioła (???) jeden. Z miotu A : As-dur 3 i Amon jeden. Z miotu H na razie słyszę o jednym planowanym. Po Łownej są dwa mioty:na razie deklaracja jest, że z nich rozmnażana będzie Tropka, Rokosz ma jeden miot. Jeden miot po Zagraju i z tego co wiem więcej nie będzie. Jeden miot po Pali. Nie wiem ile jest dokłądnie z " Z Łopienia" ale to nie jest oszałamiająca liczba. Jeden po Korsie i jeden po Bohunie ale jest sytuacja jeszcze nie wyjaśniona poza tym mało liczny.
Tyle przychodzi mi na gorąco- no i jak to ma się do tego, że są reproduktory, które w roku miały 5 miotów?
ania N pisze:No ale skoro czepiam się różnic które nawet dla laika są bardzo widoczne, a większość uważa że wszystko jest ok. no to sorry....

To nie chodzi o "czepianie się" czy uważanie, że "wszystko jest ok". To chodzi o to, że aby zobaczyć faktyczny wpływ tego posunięcia na wygląd rasy trzeba poczekać dwa, może trzy pokolenia. Bo to, że psy KW różnią się od tych PKR (i to wcale nie starego typu bo u mnie na stronie są np zdjęcia psów z przydomkiem " Rudan" i wcale okazale nie wyglądają przy współczesnych ) to widać. Że są bardziej temperamentne, z większą pasją, również raczej jest niezaprzeczalne. Że rzadziej w tych miotach pojawia się entropia też jest faktem.
monik, bea100 :
Nieleczona entropia = chore oczy więc jednak to nasze uproszczenie chyba jednak trochę ma sens
Na marginesie - Bard jest ogarem nie tylko "długowłosym" (pewne uproszczenie), jest też psem z bardzo obfitym podszerstkiem i nikomu nie życzę wyczesywania takie ilości podszerstka ile my wyczesujemy w sezonie lnienia (średnio prawie cała reklamówka na jedno posiedzenie).