Karolina i charty polskie...

monik

Re: Karolina i charty polskie...

Post autor: monik »

Witaj Karolina! :zgoda: :piwko:
Monika z Urwisem, Arafatem i Blue :mrgreen:
Awatar użytkownika
carmen
Gadu-Gadu: 0

Post autor: carmen »

czesc!! tak osobiscie nie, ale internetowo to chyba się już znamy ;))

pozdrawiam serdecznie!!!!

polskie rasy rządzą :mrgreen:
Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

Witajcie, Karolino z Chrobrym. :hi_1:
Cos mi sie zdaje, ze Leczyca w przyszlym roku sie zaogarzy. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Rudolf
Gadu-Gadu: 2095935
Kontakt:

Post autor: Rudolf »

Witam i ja z Rudolfem :)
Nigdy jeszcze nie widziałam charta polskiego na żywo. Dziękuję za umożliwienie pooglądania go chociaż na zdjęciach :))
Wydaje mi się, że to też słabo rozpropagowana rasa... Ale być może nie mam racji, bo dotąd nie obracałam się w psim towarzystwie :)
Marta & Rudolf

Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Witam!
Piękny Chrobry :)
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

dziękuję Wszystkim za wspaniałe powitanie! :) wyjątkowo mila atmosfera panuje na Waszym forum ;)
postaram się w miarę wyczerpująco odpowiedzieć na Wasze pytania;)
Ciekaw jestem jak takiego wybiegać i gdzie ?
tak w 100% trudno charta wybiegać. Najlepsze naturalnie dla chartów są przejażdżki konne, jesli tym nie dysponujemy to bieg przy rowerze (lepiej luzem niż na smyczy), a na co dzień jesli mamy jednego charta to 2-3 godzinny spacer luzem po łąkach, przy większej ilości chartów lub innym psie czasami nawet godzina wystarczy, żeby się chart wyszalał ;)
Mieliśmy przyjemność poznać Waszego brata Infanta oraz charcicę Jarugę (też Arcturus) na pokazie ras polskich w Janowie Podlaskim.
- a, tak gdzies widzialam nawet zdjecia z tego pokazu gdzie cp stoja obok ogarów!
:) a Infant to faktycznie brat Chrobrego, natomiast Jaruga to półsiostra Chrobrego ( są po tym samym ojcu), z tego co wiem oba charty trafiły do fantastycznego właściciela!
Witam Karolino !!!! z Opusem - gończym polskim
- tak, tak wiem Musiu, że z Opusem 8-) :)
I strasznie nam szkoda że nie udało się nam dojechać do Łęczycy. No ale może w przyszłym roku się spotkamy....
- oj będę werbować towarzystwo z rasami polskimi do wyjazdu 8-) chociaż pogoda nie zachęcała do wyjazdów, to impreza była udana a publiczność bardzo zainteresowana rasami polskimi, które były w bardzo fajny sposób przedstawiane na scenie ;) Niestety chartów tez było mało - tylko trzy...ale mam nadzieje, że z roku na rok będzie nas przybywać :)
A tak przy okazji (ponieważ nie wiem nic o psychice chartów) chciałam się spytać dlaczego często są w kagańcach? Czy to wymóg czy konieczność? Spojrzenia mają raczej łagodne

- to zależy od okoliczności. Na spacerach, wyścigach, coursingach to raczej konieczność.Czasy się zmieniają a u chartów instynkt ten sam...Natomiast na wystawach czy w miejscach publicznych chartom ubiera się kagańce raczej profilaktycznie ;) Charty nie polowały w sforach tylko w smyczach, ktore obejmowały max. trzy charty, które razem były trzymane i razem polowaly, więc przebywanie w dużej ilości psów męczy je i drażni, to bardzo wrażliwe psy. Dlatego też zdarza się, że charty na wystawach kłapią zębami, czy dochodzi do jakichś potyczek, zwlaszcza między samcami, a w takiej sytuacji o wypadek nietrudno. Charty a zwłaszcze charty polskie są bardzo terytorialne i nie lubią gdy obce psy wchodza na ich kocyk na wystawie, są zbyt blisko właściciela, albo natrętnie wsadzają nos pod ogon ;)
A trzeba zauważyć, że charty nie ostrzegają przed atakiem i reagują diabelsko szybko, więc jeśli właściciel zdaje sobie sprawę z tego, że jego pies nie jest tak tolerancyjny jak labrador zakłada mu kaganiec ;)
czesc!! tak osobiscie nie, ale internetowo to chyba się już znamy
- ależ oczywiście :mrgreen: , a osobiście mam nadzieje, wkrótce poznamy :)
Cos mi sie zdaje,ze Leczyca w przyszlym roku sie zaogarzy.
- oby, oby!! rasy polskie trzeba pokazywać! :)
Nigdy jeszcze nie widziałam charta polskiego na żywo. Dziękuję za umożliwienie pooglądania go chociaż na zdjęciach )
Wydaje mi się, że to też słabo rozpropagowana rasa... Ale być może nie mam racji, bo dotąd nie obracałam się w psim towarzystwie
- moge jeszcze umożliwić zapoznanie się z chartami polskimi przez moje filmiki na you tube ;) pozniej stawie linki. A to, że charty są słabo rozpropagowaną rasą to niestety prawda...świadomość społeczeństwa o istnieniu takiej rasy jest zerowa...ale to chyba problem większości polskich ras. Na wystawach też nie pokazuje się ich zbyt duzo...
charty polskie...
Awatar użytkownika
Karolina

A tak a propos propagowania ras polskich i zdjęć chartów to wstawiam, kilka zdjęć z Łęczycy i tegorocznej klubowej wystawy chartów w Olsztynie k. Częstochowy :)
mam nadzieje, że zachęcą do pokazywania ras poskich w strojach szlacheckich i myśliwskich na różnych imprezach ;-)

Obrazek%20Obrazek

Obrazek

Obrazek
autor: Kasia
charty polskie...
Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

Karolina pisze:tegorocznej klubowej wystawy chartów w Olsztynie k. Częstochowy :)
Oh zesz mię takie cuda ominely?... :zly3:

Zdjecia bardzo zachecajace w kazdym razie. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina

Oh zesz mię takie cuda ominely?...
- ale , za rok ma być powtórka :mrgreen:

a tu kilka krótkich filmików głównie ze spacerów Chrobotka jak był szczeniaczkiem i dorosłym chartem ;)
http://www.youtube.com/watch?v=Zm8J2JHXjos" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=wsNGR-5l ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=TDqimo0A ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=B_bU1BqL ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=Y2qZNM97 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=F2Jcsg1JTWQ" onclick="window.open(this.href);return false;
charty polskie...
Awatar użytkownika
agata-budynek

Post autor: agata-budynek »

Super fotki :marzyc_2: Witamy i pozdrawiamy.
Agata i Shila
ODPOWIEDZ