Hania prosiła mnie o opisanie Lessi, więc proszę
Może najpierw wygląd:
Lessi w porównaniu z innymi Collie maści śniadej (wolę określenie 'złotej'), była piękna. Inne, to takie mdłe, a nasza taka cudowna

(widać na zdjęciu

)
Co do wzrostu, to coś jej się nie udało urosnąć

. Raz się zdarzyło, że wet myślał, że to jest owczarek szetlandzki

.
A teraz charakterek

:
Od samego początku Lessi dawała w kość. Sikała i qpkała gdzie popadnie. W niedzielę wstawaliśmy nawet o 13 (kto pierwszy stawał, ten sprzątał

). Wszystkie nogi w stołkach i w stole zgryzione, pantofle, to jej wpadło w zęby, to niszczyła
Jak już była dorosła to była oczkiem w głowie tatusia

. Brała chrupkę z kuchni, szła do pokoju gościnnego i kładła się na dywanie w najjaśniejszym miejscu i tam jadła chrupkę. Mamę całkowicie ignorowała, bo tata odpierał atak 'zostaw ją, niech sobie je'
Jak chcieliśmy Lessi wywalić na pole, żeby się wysikała (nie miała w zwyczaju wychodzić przed południem

), to nie reagowała, tak jakby nie słyszała, że ktoś ją woła.
Na spacerach szła swoim powolnym tempem. Gdy zaczepiał ją inny pies, a ona nie miała ochoty na zabawę, to się odgryzała (dosłownie

) i szła dalej

.
Gdy ktoś przychodził do domu po dłuższej nieobecności, to normalnie wariowała. Piszczała, skuczała, czasami rozebrać się po przyjeździe to był problem
A teraz czesanie

. Lessi jak tylko widziała grzebień to uciekała i pokazywała zęby

. Stawialiśmy ją na stole, pyszczek w kaganiec i godzina nie moja

. Przez cały czas dostawała jakieś smakołyki, żeby nie zwracała uwagi, ale nerwy miała niesamowite i jak traciła już cierpliwość, to musiał nastąpić koniec czesania.
Najlepsze były momenty, gdy Lessi się obrażała

. Gdy np coś nabroiła i dostała klapsa to popatrzyła się złym wzrokiem i potrafiła na tą osobę nie zwracać uwagi nawet z 2-3 dni

. Nawet łapy nie chciała dać

.
I na koniec najlepsze

. Gdy coś jedliśmy przy stole to Lessi siadała obok i patrzyła się. Gdy to nie dawało skutku, to dawała łapę na kolano. A gdy nawet to nie skutkowało to ową łapą wbijała pazury do kolana do czasu, gdy coś dostała
Myślę, że chyba większość napisałam