Szarpanie smyczą.
- agata-budynek
- Gadu-Gadu: 0
Re: Szarpanie smyczą.
Moja sunia też mi się często wymyka z obróżki, dlatego zamówiłam już dla niej szelki. Chciałabym jeszcze jej kupić linkę treningową tylko nie wiem jakiej długości 5 czy 10 metrów. Co mi doradzicie ?
Ja kupiłam 10-cio metrową i jestem bardzo zadowolona...pies równieżagata-budynek pisze:Moja sunia też mi się często wymyka z obróżki, dlatego zamówiłam już dla niej szelki. Chciałabym jeszcze jej kupić linkę treningową tylko nie wiem jakiej długości 5 czy 10 metrów. Co mi doradzicie ?

- agata-budynek
Dziękuję bardzo za radę, myślę że sunia też będzie zadowolona. Serdecznie pozdrawiam.
Agata i Shila
Agata i Shila
- ania N
To znaczy, że lepsza mniej luźna??? Myślałam że odwrotnie. Ta co mamy obejmuje na luzie szyję psa, spokojnie wkładam dłoń ale źle się ściąga i zastanawiam się czy nie kupić większej. Haniu mówisz że to może być niebezpieczne dla psa???hania pisze:Zacisk ma łańcuszkowy czy parciany? Jak luźny. Trzeba pamiętać, że przy takich wyskokach obroża zaciskowa, szczególnie luźna może uszkodzić kręgi szyjne lub krtań.

Obroża jest cała łańcuszkowa.
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak - lepsza mniej luźna. Dobry łańcuszek to taki, który bardzo ciasno przechodzi przez głowę.ania N pisze:To znaczy, że lepsza mniej luźna??? Myślałam że odwrotnie. Ta co mamy obejmuje na luzie szyję psa, spokojnie wkładam dłoń ale źle się ściąga i zastanawiam się czy nie kupić większej. Haniu mówisz że to może być niebezpieczne dla psa???hania pisze:Zacisk ma łańcuszkowy czy parciany? Jak luźny. Trzeba pamiętać, że przy takich wyskokach obroża zaciskowa, szczególnie luźna może uszkodzić kręgi szyjne lub krtań.
Obroża jest cała łańcuszkowa.
Łańcuszek może uszkodzić tchawicę albo kręgi szyjne - szczególnie u psa szarpiącego się. Bo to tak naprawdę jest taki sprzęt, który powinien służyć do korygowania w czasie szkolenia a nie do chodzenia codziennego. Ale jak chcecie mieć łańcuszek zamiast obroży to niech będzie jak najciaśniejszy.
- ania N
ad: hania;
Trochę nas przestraszyłaś tym łańcuszkiem więc wróciliśmy do obroży.
Łańcuszek wkładamy tylko okazyjnie, tak dla przypomnienia.
Tak naprawdę problem jaki mamy z obrożą jest innego rodzaju. Fiord ma dużo luźnej skóry na szyi więc jest mała różnica średnicy między szyją a głową. Niestety udało mu się kiedyś zdjąć obrożę przez głowę i jak każde inteligentne zwierzę załapał od razu jak to się robi. Boję się że w jakiejś nagłej sytuacji wyszarpnie się z obroży a ulica niedaleko
Trochę nas przestraszyłaś tym łańcuszkiem więc wróciliśmy do obroży.

Tak naprawdę problem jaki mamy z obrożą jest innego rodzaju. Fiord ma dużo luźnej skóry na szyi więc jest mała różnica średnicy między szyją a głową. Niestety udało mu się kiedyś zdjąć obrożę przez głowę i jak każde inteligentne zwierzę załapał od razu jak to się robi. Boję się że w jakiejś nagłej sytuacji wyszarpnie się z obroży a ulica niedaleko

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
Dlatego ja dla moich łałokowych i zdolnych
psów stosuję albo szelki, albo obroże z ograniczonym zaciskiem.

Łoza niczym Hudini z prędkością błyskawicy wyswobadza sie z szelekania N pisze: Niestety udało mu się kiedyś zdjąć obrożę przez głowę i jak każde inteligentne zwierzę załapał od razu jak to się robi. Boję się że w jakiejś nagłej sytuacji wyszarpnie się z obroży a ulica niedaleko

Też już załapała jaką trzeba mieć technikę

Teraz będę przymierzała się do półzaciskowej obroży - przerabiałam to z Bardem i świetnie zdałą egzamin. Pies nie wyjmie głowy nawet cofając się a jednocześnie nie jest duszony.
Łoza jest wybitnie zdolna 

- Malgosiaczek_27
Nie nooooo... nie mogę... rzeczywiście wybitnie zdolna ogareczkaAnia W pisze:Łoza niczym Hudini z prędkością błyskawicy wyswobadza sie z szelek![]()