Sałatki Doroty
Re: Sałatki Doroty
Nie mam problemu z nadwagą, ale nie nalezę do obżartusów.
- Aszemi
- Gadu-Gadu: 4921992
- Kontakt:
Danusiu to podziel się tymi przepisamiDanusia pisze:Pierwszą sałatkę zrobiłam, smakowała, choc są różne przepisy

U mnie w domu to często tworzę, jak wiele starszych gospodyn z tego co mam pod ręką. Mam jakis przepis, nie mam danego skladnika, czy zwyczajnie nie mam czasu czy nie chce mi się po niego isc, to zastępuję innym i wcale to źle nie wychodzi. W mysl przysłowia "kazdy orze jak moze".....
Przed chwilą zacząl mi się przypalac ryz dla psów i biegiem do kuchni........
Przed chwilą zacząl mi się przypalac ryz dla psów i biegiem do kuchni........
Sałatka 19
Sałatka jesienna
- 1 duża róża brokułów
- 4 pomidory
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- posiekany koperek
Brokuły ugotować na półmiękko, podzielić na różyczki, z pomidorów zdjąć skórkę, pociąć na cząstki, ugotowane na twardo jajka pokroić na ósemki, składniki wymieszać.
Czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną wody oraz z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i zieleniną polać sałatkę.
Sałatka jesienna
- 1 duża róża brokułów
- 4 pomidory
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- posiekany koperek
Brokuły ugotować na półmiękko, podzielić na różyczki, z pomidorów zdjąć skórkę, pociąć na cząstki, ugotowane na twardo jajka pokroić na ósemki, składniki wymieszać.
Czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną wody oraz z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i zieleniną polać sałatkę.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Sałatka 20
4 ziemniaki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 pomidory
1 długi ogórek
125 g paluszków krabowych
50 g krewetek koktajlowych
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj, zaczynając od zimnej wody. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części i odetnij pestki. Pokrój go w ćwierćtalarki i przełóż do miski. Zahartuj pomidory, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do ogórków. Podziel paluszki krabowe na paseczki i dodaj do warzyw. Zahartuj ziemniaki pod zimną wodą i pokrój w półtalarki. Wymieszaj z resztą składników. Dodaj do sałatki tuńczyka i krewetki. Wymieszaj całość z majonezem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Niezła:)
4 ziemniaki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 pomidory
1 długi ogórek
125 g paluszków krabowych
50 g krewetek koktajlowych
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj, zaczynając od zimnej wody. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części i odetnij pestki. Pokrój go w ćwierćtalarki i przełóż do miski. Zahartuj pomidory, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do ogórków. Podziel paluszki krabowe na paseczki i dodaj do warzyw. Zahartuj ziemniaki pod zimną wodą i pokrój w półtalarki. Wymieszaj z resztą składników. Dodaj do sałatki tuńczyka i krewetki. Wymieszaj całość z majonezem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Niezła:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Dla mnie sałatka jesienna jest super bez względu na porę roku, choć najlepsza, kiedy pomidory prosto z krzaczka. Może być też kalafior...
Sałatka "oczko: czyli 21
Sałatka z granatem
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 dojrzałe pomidory
3 świeże ogórki
2 dojrzałe granaty
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek bazylii
łodyga selera naciowego
kilka listków mięty
natka pietruszki
koperek
Ugotować ziemniaki w mundurkach, a gdy ostygną, obrać i pokroić w niewielkie cieniutkie plasterki. Ułożyć na dnie głębokiej szklanej salaterki. Pokroić cebulę w cienkie krążki i by usunąć gorycz, zalać wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ułożyć cebulę na ziemniakach. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na warstwie cebuli. Drobniutko posiekać zieleninę: koperek i natkę i obficie posypać nimi warzywa. Bazylię i seler naciowy pokroić i posypać na zieleninie, dodać drobno posiekane listki świeżej mięty. Dokładnie umyć ogórki, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w plasterki razem ze skórką. Ułożyć je na warstwie zieleniny. Polać sałatkę świeżo wyciśniętym sokiem z granatów i odstawić na 15 minut, by wszystkie warzywa dokładnie nasiąknęły sokiem. Przed podaniem posypać sałatkę ziarenkami granatów.
Sałatka z granatem
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 dojrzałe pomidory
3 świeże ogórki
2 dojrzałe granaty
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek bazylii
łodyga selera naciowego
kilka listków mięty
natka pietruszki
koperek
Ugotować ziemniaki w mundurkach, a gdy ostygną, obrać i pokroić w niewielkie cieniutkie plasterki. Ułożyć na dnie głębokiej szklanej salaterki. Pokroić cebulę w cienkie krążki i by usunąć gorycz, zalać wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ułożyć cebulę na ziemniakach. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na warstwie cebuli. Drobniutko posiekać zieleninę: koperek i natkę i obficie posypać nimi warzywa. Bazylię i seler naciowy pokroić i posypać na zieleninie, dodać drobno posiekane listki świeżej mięty. Dokładnie umyć ogórki, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w plasterki razem ze skórką. Ułożyć je na warstwie zieleniny. Polać sałatkę świeżo wyciśniętym sokiem z granatów i odstawić na 15 minut, by wszystkie warzywa dokładnie nasiąknęły sokiem. Przed podaniem posypać sałatkę ziarenkami granatów.
22
Sałatka jajeczna
Składniki:
6 jaj
puszka groszku
3-4 ogórki kiszone
1 mały por
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Sałatka jajeczna
Składniki:
6 jaj
puszka groszku
3-4 ogórki kiszone
1 mały por
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.
- Paula
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 3818816
Dzisiaj ją wypróbowałam i... jest PRZEPYSZNA!dorob62 pisze:Sałatka nr 2
3-4 liście sałaty lodowej
1/2 opakowania camemberta
2 łyżki suszonej żurawiny
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny ( do smaku a więc może być mniej)
oregano
Sałatę porwać, dodać pokrojony ser i żurawinę. całość doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i posypać oregano.
dorzuciłam trochę bazylii (mam złudne przeświadczenie, że pasuje do wszystkiego, więc wszędzie ją wrzucam) i soku z limonki. Lekka i nieduża, czyli to co Tygrysy lubią najbardziej

Pozdrawiamy,
Paula & Świtun
Paula & Świtun
- Iza i Sławek
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Sałatki (dla) Doroty
Sałatka mojej szefowej
opakowanie makaronu ryżowego
paluszki krabowe
koperek
czerwona cebula
majonez
makaron zalac wrzątkiem, można potem go trochę pokroic na krótsze kawałki. Paluszki pokroic w kostkę, posiekac koperek, cebulkę też w drobną kostkę. Wymieszac wszystko, doprawic odrobinę pieprzem i majonezem.
Proporcji nie podałam bo zawsze robię na tzw. oko ale na opakowanie makaronu 100g proponuję jakieś 6 paluszków, reszta wg uznania, jeden woli mniej drugi więcej (tak samo z paluszkami).
Sałatka Sławka
puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
ser żółty (lepszy ostrzejszy ale jak kto woli)
sól pieprz
ewentualnie majonez
fasolę odcedzic i opłukac
tuńczyka odcedzic
ser pokroic w kostkę
wymieszac, doprawic solą, pieprzem i odrobiną majonezu (bez majonezu też jest OK)
(ja w przepisie mam jeszcze punkt "jeśli mają przyjśc goście - schowac przed Sławkiem albo zrobic dwie")
Smacznego
Iza
Sałatka mojej szefowej
opakowanie makaronu ryżowego
paluszki krabowe
koperek
czerwona cebula
majonez
makaron zalac wrzątkiem, można potem go trochę pokroic na krótsze kawałki. Paluszki pokroic w kostkę, posiekac koperek, cebulkę też w drobną kostkę. Wymieszac wszystko, doprawic odrobinę pieprzem i majonezem.
Proporcji nie podałam bo zawsze robię na tzw. oko ale na opakowanie makaronu 100g proponuję jakieś 6 paluszków, reszta wg uznania, jeden woli mniej drugi więcej (tak samo z paluszkami).
Sałatka Sławka
puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
ser żółty (lepszy ostrzejszy ale jak kto woli)
sól pieprz
ewentualnie majonez
fasolę odcedzic i opłukac
tuńczyka odcedzic
ser pokroic w kostkę
wymieszac, doprawic solą, pieprzem i odrobiną majonezu (bez majonezu też jest OK)
(ja w przepisie mam jeszcze punkt "jeśli mają przyjśc goście - schowac przed Sławkiem albo zrobic dwie")
Smacznego
Iza
Wesna z Gończaków