
Naleweczki, likiery i inne.....
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
dorob62 czy wszystkie przepisy są przez Ciebie wypróbowane? Bo kusi mnie nalewka kawowa (nr 6), ale obawiam się, że będzie strasznie słodka, no i zastanawiam się, co się stało z mlekiem z nalewki farmaceutów 

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
W nalewce farmaceutów z mleka robi się serek. Baaardzo dobry i bardzo alkoholowy. Można go zjeść łyżeczką,a albo np do naleśników
. O ile nikt później nie jest kierowcą.
Sprawdzałam o który przepis Ci chodzi na kawową, ale ja pod "6" widzę wiśniową.

Sprawdzałam o który przepis Ci chodzi na kawową, ale ja pod "6" widzę wiśniową.
- Malgosiaczek_27
- Posty: 1587
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:51
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Mnie kusi ta pomarańczowo - miodowa
Może wypróbujemy ja z Pawłem
Nigdy takich mikstur sami nie robiliśmy ale może czas zacząć





- Darek
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek 28 lis 2008, 09:37
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Pyrlandia
- Kontakt:
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
nr 23 - przymierzałem się, bo w śliwki obrodziło, ale za cholere nie dałbym rady tak długo czekać 
Po ile kupujecie spiryt? U mnie drogo 30 chcą za basa

Po ile kupujecie spiryt? U mnie drogo 30 chcą za basa
- Malgosiaczek_27
- Posty: 1587
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:51
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Ja jeszcze nie wiem po ile u nas bo nie kupowałamDarek pisze: Po ile kupujecie spiryt? U mnie drogo 30 chcą za basa


- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Darek
nie trzeba długo czekać....
Krupnik kurpiowski
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
½ l spirytusu
pół laski wanilii
ćwierć gałki muszkatołowej
3-4 goździki
10g cynamonu (kora nie mielona)
kawałek skórki cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Korzenie wrzucić do gorącej wody i gotować przez parę minut. Cukier zrumienić na karmel, dodać miód i prędko wymieszać. Do ciepłego płynu wlać spirytus. Wlać do butelek i zakorkować, po trzech dniach można pić.
Koniak polski
Składniki:
½ l wina gronowego
½ l miodu pszczelego
1l spirytusu
Sposób przygotowania:
Wino zmieszać z miodem i przegotować. Po wystudzeniu wlać tyle samo spirytusu, ile było miodu i wina łącznie. MoŜna dodać dla lepszego smaku i zapachu skórkę z pomarańczy lub cytryny. Napój wlać do butelek, zakorkować. Po trzech dniach koniak nadaje się do spożycia.
nie trzeba długo czekać....

Krupnik kurpiowski
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
½ l spirytusu
pół laski wanilii
ćwierć gałki muszkatołowej
3-4 goździki
10g cynamonu (kora nie mielona)
kawałek skórki cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Korzenie wrzucić do gorącej wody i gotować przez parę minut. Cukier zrumienić na karmel, dodać miód i prędko wymieszać. Do ciepłego płynu wlać spirytus. Wlać do butelek i zakorkować, po trzech dniach można pić.
Koniak polski
Składniki:
½ l wina gronowego
½ l miodu pszczelego
1l spirytusu
Sposób przygotowania:
Wino zmieszać z miodem i przegotować. Po wystudzeniu wlać tyle samo spirytusu, ile było miodu i wina łącznie. MoŜna dodać dla lepszego smaku i zapachu skórkę z pomarańczy lub cytryny. Napój wlać do butelek, zakorkować. Po trzech dniach koniak nadaje się do spożycia.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Ależ ruch się zrobił.
Cieszy to moje abstynenckie serce:)
Wszystkie nalewki były robione albo przez mojego tatę (najwięcej robił)- 60 lat praktyki albo teściową (podobny staż) albo przez Roberta (jakies 10 lat:).....
Tata woli słodkie bo same baby w domu były i pod nasz smak robił:)
Cieszy to moje abstynenckie serce:)
Wszystkie nalewki były robione albo przez mojego tatę (najwięcej robił)- 60 lat praktyki albo teściową (podobny staż) albo przez Roberta (jakies 10 lat:).....
Tata woli słodkie bo same baby w domu były i pod nasz smak robił:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
- Darek
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek 28 lis 2008, 09:37
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Pyrlandia
- Kontakt:
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Dorota no nie mów że tych wszystkich nalewek nie próbowałaś?
U mnie w domu i po mniejszych dworkach
zawsze jakieś nalewki sie robiło, tylko teraz ta cena głównego składnika jest dosyć wysoka, i pewnych żródeł coraz mniej
a poza tym pokazało się kilka ciekawych pozycji rynkowych 
Jedynie wiernie i zapałem wino od 6 lat robię co roku
U mnie w domu i po mniejszych dworkach



Jedynie wiernie i zapałem wino od 6 lat robię co roku

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Ja nie piję w ogóle... nie mogę.... takie organiczne upośledzenie. Ale rodzina mówi że fantastyczne niektóre.... My teraz tradycyjnie miodówkę, pomarańczówkę, pigwówkę i bursztynówkę mamy. AAA i jeszcze z winogron dzialkowych czarnych Robert zrobił.
Rok temu było więcej amaków bo i czasu bylo więcej. A faktycznie podstawowy składnik drogi a i w sklepach fajne są.
Rok temu było więcej amaków bo i czasu bylo więcej. A faktycznie podstawowy składnik drogi a i w sklepach fajne są.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
sami gazole.........przepraszam smakosze wśród ogarowców





Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl