http://adam.owczarz.wrzuta.pl/film/5iY3 ... w_solarium" onclick="window.open(this.href);return false;

HIPNOZA
Stanowi dla psów tajną broń ułatwiającą życie. Od dawna wiadomo, że poza standardowymi pięcioma zmysłami, psy mają jeszcze jeden, który odpowiada za manipulację istotami o słabym umyśle. Bezpośrednim organem do wykonywania tej czynności są oczy. Podczas procesu źrenice oraz tęczówki psa ulegają powiększeniu, a twarz przybiera rysy zależne od typu hipnozy. Wyróżniamy następujące hipnozy:
Hipnoza litości (Błagam, nie krzywdź mnie) – pies przybiera postawę niewiniątka i maksymalnie zwiększa rozmiar swoich oczu, którymi wpatruje się we właściciela. Osoba wpatrywana po chwili traci resztki ewentualnej złości i odczuwa nagłą potrzebę przytulenia psa do ciała. Niekiedy towarzyszy temu płacz, dreszcze oraz drżenie ramion. Hipnoza ta przydaje się psom w przypadku popełnienia czynu, za który grozi kara.
Hipnoza agresji (Kontynuuj, a pojawisz się we wieczornych Faktach TVN. Jako ofiara.) – pies wpatruje się usilnie w ofiarę. Pokazuje zęby i ostrzegawczo macha ogonem. Wpatrywany nagle stwierdza, że zapomniał czegoś, więc odchodzi pospiesznie od psa. Ta hipnoza wykorzystywana jest do odstraszania potencjalnych przeciwników i tworzenia sobie wolnego pola.
Hipnoza strachu (We're doomed!) – pies widzi coś, co go przeraża. Powoli cofa się, macha nerwowo podkulonym ogonem, a wzrok kieruje w stronę straszącego. Osoba strasząca nagle zdaje sobie sprawę z błędu, jaki popełniła. Podchodzi do zwierzęcia i pociesza. Ten typ hipnozy ma na celu pozbycie się potencjalnego niebezpieczeństwa, a także pozwala psu uciec w razie niepowodzenia.
Hipnoza ciekawości (Nie wiem, co robisz, ale masz natychmiast mi to wytłumaczyć!) – pies widzi coś, czego nie rozumie. Wzrok kieruje początkowo na zaskakujące go źródło, nadstawia uszy i czasami przechyla głowę na bok. Gdy spogląda na człowieka znajdującego się najbliżej, ten czuje, że musi wyjaśnić psu tajemnicę, powoli, pod płaszczyzną fizyczną, mentalną i metafizyczną. Hipnoza ta daje zwierzęciu dostęp do nowej informacji, zaspokaja żądzę wiedzy i utwierdza w przekonaniu o bezpieczeństwie tego zjawiska.
Hipnoza żądania (Masz mi to dać!) – pies usilnie wpatruje się we właściciela, jednocześnie poddając aluzję do swoich żądań. Osoba wpatrywana natychmiast wykonuje dane żądanie. Rola tej hipnozy jest prosta do zinterpretowania – pies zyskuje to, co chce bez większych problemów.
Hipnoza zabawy (Bierz piłkę i idziemy się pobawić) – pies przybiega do najbliższego człowieka i wpatruje się w niego z ogromnym uśmiechem na pysku. Osoba hipnotyzowana porzuca dotychczasowe zajęcie, aby natychmiast pobawić się ze zwierzęciem. Hipnoza ma na celu zaspokojenie pragnienia zabawy.
Hipnoza pieszczoty (Podrap mnie po grzbiecie, głuptasie) – pies podchodzi do właściciela, ociera o nogi i spogląda w oczy. Zahipnotyzowana osoba natychmiast zaczyna drapać psa w miejscach najbardziej na to podatnych: za uszami, po grzbiecie, pod szyją, po brzuchu.
Hipnoza jedzenia (Jestem głodny, daj mi coś do zjedzenia) - Ten rodzaj hipnozy występuje podczas śniadania, obiadu bądź kolacji gdy pies i tak jest najedzony podchodzi do stołu i zachowuje się identycznie jak podczas hipnozy litości. Wpatrywany zauważa że pies wręcz przymiera z głodu a on sam zajada się rarytasami. Pies zyskuje jedzenie bez żadnych problemów.