Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda i ich wspólna Jagna.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda
Jeszcze troszku i będzie koniec:
- Załączniki
-
- małe-IMG_5404.jpg (227.35 KiB) Przejrzano 873 razy
-
- małe-IMG_5410.jpg (231.42 KiB) Przejrzano 873 razy
-
- małe-IMG_5413.jpg (278.89 KiB) Przejrzano 873 razy
-
- małe-IMG_5418.jpg (285.06 KiB) Przejrzano 873 razy
-
- Bacian czarny wypatrzony przez Tomka w górach.
- małe-IMG_5439.jpg (84.04 KiB) Przejrzano 873 razy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda
Żegnając Fogarasze, kilka kilometrów przed zaporą na rzecze Ardżesz spotkaliśmy misia
. Dawno, dawno temu stworzyłam sobie swoją "Wielką Piątkę Polską". Każdy ma swoje marzenia i ja też zawsze marzyłam aby w naturalnym środowisku zobaczyć żubra
, łosia
, wilka
, rysia i niedźwiedzia
. Pozostał mi ryś, choć ciężko go spotkać, ale populacja wzrasta więc trzymajcie kciuki aby się udało
i jeszcze łosia zamieniłabym na żółwia błotnego
.
Teraz będzie tylko sam Pan Miś i jego każdy szczegół
. Wrażenie zrobił spore na całej ludzkiej wycieczce, poza Fatrą która spała zmęczona po całym dniu w górach. Staliśmy autem jak zaczarowani i patrzyliśmy. Niestety niedźwiedź czekał na poboczu na jedzonko, które rzucają mu turyści
. Nie jest to nic mądrego ani bezpiecznego dla niego, ale bezmyślność ludzi nie zna granic, a inteligencja zwierząt jest niesamowita. Nami był zainteresowany przez chwilkę jak się zatrzymaliśmy, czekał na smaczka
, a że nic nie dostał to zajął się sobą do momentu aż nie przejeżdżało kolejne auto. Mieliśmy do niego około 10 metrów, siedzieliśmy w aucie z nogą na gazie
i patrzyliśmy.

Teraz będzie tylko sam Pan Miś i jego każdy szczegół

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Teraz Transalpina
, droga i okolica bardziej malownicza niż Tranfogarska. Mniej turystów, spokojniej, ciszej i jakoś mniej sztucznie, a bardziej naturalnie
. Pewnie dlatego, że trasa ta nie powstawała przy takiej presji jak Tranfogarska.

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
cd.
- Załączniki
-
- Z telefonu, ale coś ma ta fotka w sobie.
- IMG_4758.jpg (297.19 KiB) Przejrzano 870 razy
-
- Kontrola drogowa proszę dać marchewkę.
- małe-IMG_5597.jpg (145.42 KiB) Przejrzano 870 razy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Na koniec wąwóz Turda
i Tokaj
.

Rzeczywiście Transalpina piękna.I ten miś, ja bym miała lekkiego stracha. Pewnie nie byliście w Turdzie w kopalni soli - warta zobaczenia i wokoło łany łąk takich jak nad morzem - same słonorośla 
Jak patrze na góry w Rumunii to mi brakuje lasów. Owce przez wieki wyjadły wszystko co się da i są takie połoniny po horyzont, a ja potrzebuję w górach lasów
.
Fatra widać zmęczona tym wędrowaniem, ale zadowolona z obecności pańciostwa.
Kasia, nabrałam znowu apetytu na Rumunię. Kto ze mną jedzie?

Jak patrze na góry w Rumunii to mi brakuje lasów. Owce przez wieki wyjadły wszystko co się da i są takie połoniny po horyzont, a ja potrzebuję w górach lasów

A ta roślinka to jakiś tojad, może mocny, typowy dla flory południowych Karpat . Na jakiej wysokości on był?
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Zaniemówiłam z wrażenia
Nie wiem czy rumuński miś może być zaliczony do polskiej piątki

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Nie bylismy, oglądneliśmy na youtube

Ja nie muszę mieć lasów, ja muszę mieć ogromną przestrzeń aby czuć wolnośćWilga pisze: ↑piątek 04 paź 2019, 09:35 Jak patrze na góry w Rumunii to mi brakuje lasów. Owce przez wieki wyjadły wszystko co się da i są takie połoniny po horyzont, a ja potrzebuję w górach lasów.

Fatra zmęczona bo intensywnie i dużo doznań.
Bogna ja odpadam, urlop w tym roku i na następny zaplanowany co do dnia

Zgadza się to tojad mocny - mordownik

W sumie masz rację

Też taka dyskusja pojawiła się w aucie ( droga długa więc były rozważania), ale stwierdziliśmy, że nie wiadomo czy wilk, którego widziałam nie był ze Słowacji, a Żubry z Białorusi. Nie myślę aby mi się udało misia u nas dojrzeć, choć trzeba wypatrywać

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
10 lat temu wyglądaliśmy bardzo podobnie, tylko Zajo coś się nam teraz pomalował 

- Załączniki
-
- Lipowa 2009
- Lipowa 2009.jpg (95.5 KiB) Przejrzano 779 razy
-
- Pasia i Zagaj.jpg (92.51 KiB) Przejrzano 779 razy
-
- Śnieżnik 2009
- spacer sierpień 2009.jpg (75.52 KiB) Przejrzano 779 razy
-
- Rybki się zmieniły.
- Zajo 2009.jpg (48.44 KiB) Przejrzano 779 razy