Gryzaki i smakołyki dla szczeniaka
- katarzynas61
- Gadu-Gadu: 0
Re: Gryzaki i smakołyki dla szczeniaka
U mnie sprawdza się kawałek poroża, trochę drogie, ale jakie wspaniałe 

- Angelika
- Gadu-Gadu: 0
A Torgas ktoś używał? Bardzo drogi, ale zabawa na lata podobno... pytanie tylko czy to atrakcyjne do gryzienia?
Czy to normalne, że po różnych smakołykach typu racice, uszy, kości itp. kupa jest rzadsza? Czy powinnam to odstawić i dawać tylko suchą karmę? Odrobaczenie było na początku stycznia, może powinnam powtórzyć?
Marta & Rosa
(Runa z Sarmackiej Tradycji)
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Bardzo często po zmianie diety lub dodaniu czegoś nowego maluchy mają sraczkę. To u ogarów normalne. Jak żołądek się przyzwyczai to nie będzie więcej problemów. Zwłaszcza po suszonych wątróbkach czy płuckach.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Marta polecam tchawice, penisy i żwacze. Czasami łapki kurze takie surowe daję, lecz nie więcej niż dwie bo po większej ilości też mamy kłopociki
.
To wszystko zalęży od psa, jeden strawi i nic mu nie jest, a drugi ma problemy.

To wszystko zalęży od psa, jeden strawi i nic mu nie jest, a drugi ma problemy.
Po smakołykach ze skór, chrześci czy podrobów kupa może być luźna. Po kościach (których psu nie będącemu na BARFie bym nie dawała, a absolutnie nie wędzonych czy suszonych) raczej grozi zatwardzenie.
Kupa może być rzadka, jeśli owe smakołyki są nadpsute (co może się zdarzyć, bo to części zwierząt i niedosuszone lub narażone na wilgoć czy pleśń mogą się psuć. Mówimy nawet o jadzie kiełbasianym.).
Część psów karmionych tylko suchą karmą potrafi mieć sensacje po zmianie karny czy wprowadzeniu nowości do diety.
Penisy, skóry, tchawice, żwacze itp. okazały się zabawą na 5 minut. Dlatego teraz wybieram solidniejsze części, żeby Rosa miała zajęcie, kiedy nas nie ma. Często są to właśnie kości, bo zajmują ją na długi czas, a nie spotkałam się wcześniej z opinią, że nie powinnam ich dawać
Nie miała do tej pory zaparcia, wszystkie te rzeczy kupuję na Allegro, nie przyszło mi do głowy, że mogą być zepsute 

Marta & Rosa
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Moja Pasia zjadała wszystko i biegunki jak miała to tylko po lekach, zaparcia też nie, Zajo natomiast po kościach tych twardszych właśnie ma ogromny śluz w kale co świadczy o problemach i kupy nie wyglądają wtedy zdrowo. Fatra za to ma luźniejsze kupy po dodaniu do suchej twarogu, śmietany - co egzemplarz to inna historia. Marta nauczysz się sama swojego psa metodą prób jak każdy z nas
.
Eni nie dramatyzowałabym, należy zakupy robić w zaufanych sklepach czy to stacjonarnych czy internetowych. Tomek prowadzi sklep i zakupy wybranych rzeczy właśnie ma od dostawców gdzie wie, że towar jest bezpieczny i pewny.
Marta może wprowadź konga wypchanego jedzeniem lub kule smakule jak jest sunia sama.

Eni nie dramatyzowałabym, należy zakupy robić w zaufanych sklepach czy to stacjonarnych czy internetowych. Tomek prowadzi sklep i zakupy wybranych rzeczy właśnie ma od dostawców gdzie wie, że towar jest bezpieczny i pewny.
Marta może wprowadź konga wypchanego jedzeniem lub kule smakule jak jest sunia sama.
Ja wcale nie twierdzę, że te rzeczy zostały kupione zepsute czy że na pewno są złe. Równie dobrze mogły się w mieszkaniu zamoczyć /czy zaślinić/ albo być przechowywane w zbyt ciepłym czy bez dostępu do powietrza. Nie wiem, nie siedzę komuś w smaczkach - to jest suszone mięso i tak samo trzeba dbać o jego przechowywanie, jak naszego mięsa.
Podobnie w otwartej suchej karmie rozwijają się mykotoksyny i część psów na nie źle reaguje (stąd RC pakuje w innej atmosferze swoją karmę, a wielu wetow zaleca kupowanie malych opakowań lub mrożenie karmy).
Co do kup że śluzem po kościach, to np. Stella (jak większość psów na BARF) po kostnych porcjach ma twardszą kupę i wtedy czyści sobie samoistnie gruczoły okoloodbytowe. U nas więc to nie "śluz" w kupie, a na kupie.
MartaW, co do opinii na temat dawania kości, to dziwię sie,że się nie spotkałaś z negatywnymi opiniami, tak ufasz weterynarzowi, a ja nie znam żadnego, który byłby za podawaniem kości...
A skąd ta wiedza co do mojego poziomu zaufania? Nie pytałam go o to akurat

Marta & Rosa