Karmy suche
Re: Karmy suche
Wczoraj
. Dziękujemy

Mam taki dylemat: Rosa niedługo kończy pół roku w związku z czym planowałam zmienić brit premium puppies na juniora. Przeczytałam jednak, że lepiej dłużej karmić puppies bo juniory mają w składzie dużo dodatków przyspieszających wzrost. Nie bardzo jestem obeznana w składzie karm suchych, ten temat to temat rzeka i co właściciel to inna opinia. Generalnie dotychczasowa karma Rosie służy, nie ma problemów żołądkowych, sierść ładna, dawkuję ją tak jakby dostawała juniora, 270 g dziennie, do tego czasem żółteczko, czasem olej lniany, jakieś mięsko itp. Waży teraz ok 15 kg czy to dobra waga?
Marta & Rosa
(Runa z Sarmackiej Tradycji)
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Puppies to chyba karma dla szczeniaka do tego momentu gdzie zaczyna właśnie szybko zmieniać się - rośnie lub dla mniejszych ras.
Co firma to inne zasady i nazwy pewnie ma, ale myślę że w tym wieku powinna dostawać karmę dla młodego psa dużej rasy - ja tak daję
.
Substancje w karmie nie są przyśpieszające wzrost, lecz mają skład odpowiadający okresowi szybkiego wzrostu. Ile ona ma?
Wklejcie w swoim blogu fotki młodej.
Co firma to inne zasady i nazwy pewnie ma, ale myślę że w tym wieku powinna dostawać karmę dla młodego psa dużej rasy - ja tak daję

Substancje w karmie nie są przyśpieszające wzrost, lecz mają skład odpowiadający okresowi szybkiego wzrostu. Ile ona ma?
Wklejcie w swoim blogu fotki młodej.
od ok. 4-5 miesiąca życia, w okresie intensywnego wzrostu, szczenięta ras dużych powinny już dostawać karmę dla juniorów. Ja tak dawałam i Wrzosowi i Elji i nie mieliśmy żadnych problemów.
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
Dzięki, pozbyłam się obaw i kupiłam juniora, ciekawe jak zareaguje na zmianę karmy
Biorąc pod uwagę co udaje jej się czasem „złowić” na dworze to nie powinno być problemu
Założę bloga i wrzucę fotki 

Marta & Rosa
Dobrze byłoby stopniowo przejść na nową karmę, tj. przez kilka dni mieszać ze "starą" stopniowo zwiększając ilość nowej karmy w dawce
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
Mam pytanie o dawkowanie karmy dla mojego Jaskra bo próbuję rozkminić tabelkę karmy Royal canin (starter). To co jest podane na odwrocie to jest cała dzienna porcja czy na jeden posiłek?
Dawkowanie na karmach zazwyczaj jest na dobę, czyli wszystko na cały dzień, a Ty dzielisz na ilość posiłków wg potrzeb psa.
Tylko, czy na pewno chcesz karmić mięsożercę karmą z ryżu i białka roślinnego? W podobnie cenie masz już karmy ze średniego segmentu, z mięsem