Mhmmm przeczytałem artykuł i mam kilka wątpliwości. Nie znam autorki, nie mam pojęcia kim jest, więc nie mam też do niej nic osobiście ale....
Wg znanych mi danych okres socjalizacji pierwotnej, to okres od 3 do ok. 7-8 tygodnia życia, czyli mniej więcej do momentu, w którym szczeniak opuszcza matkę i zamieszkuje w nowym domu. Okres socjalizacji wtórnej natomiast trwa od ok. 7-8 tygodnia życia do 12 tyg. życia, a wg niektórych źródeł do 16 tygodnia. Okres socjalizacji wtórnej cechuje się tym, że szczeniaki bardzo chętnie poznają nowe rzeczy - jest to tzw. okres zbliżania. Kończy się w momencie, gdy hamowanie/unikanie zaczyna przeważać nad zbliżaniem - wtedy może się pojawić okres nasilonych lęków. Wg. Dunbara szczeniak, który w trakcie socjalizacji będzie miał zbyt dużo intensywnych bodźców po prostu zaśnie - nie istnieje takie zjawisko jak "przesocjalizowanie". Z moich obserwacji wynika, że u zdecydowanej większości szczeniaków, których matki były zrównoważone w istocie tak jest.
Z kwestią, czy psy są zwierzętami stadnymi są wątpliwości, niektórzy uważają, że w przeciwieństwie do wilków - psy tworzą raczej luźne struktury społeczne, ale ich funkcjonowanie nie do końca jest stadne.
Natomiast zgadzam się z ostatnim akapitem

Takie tam moje 3 grosze