To i ja pochwalę się swoim pierniczkiem. Już ostatek, zebrał wiele pochwał
A z pierniczkiem wiążą się jeszcze dwie historie:
Nie miałam odpowiednich powideł śliwkowych do przełożenia piernika. Polecam szybki sposób na powidła. Suszone śliwki, tylko trzeba sprawdzić, czy są kwaskowe. Suszone śliwki opłukałam, włożyłam do garnka, zalałam wodą i dusiłam ok. godziny. Kontrolowałam, żeby nie przywarły. Kiedy były dobrze rozduszone, powidła były gotowe. Bez dodatku cukru. Jeszcze ciepłymi przełożyłam placki. Smakują super!
Druga historia: okazało się, kiedy wszystkie składniki już przygotowałam do połączenia w piernik, że przyprawa, którą kupiłam to erzac - minimalna ilość korzeni, za to kakao w środku. Cóż było robić... Skomponowałam przyprawę piernikową. Sprawdziłam co wchodzi w jej skład i najpierw w moździerzu utłukłam, a potem w młynku domieliłam. W skład mieszanki wchodzi też pieprz, więc i ja dodałam. Pewnie w kupnych nie czuć go wcale, ale mój piernik, tak jak źródłosłów podpowiada, jest pierny
