Nie wiem czy trawnik jest tłem czy obiektem zadumy ...że dopiero 1/4 rozkopana, jeszcze tyle roboty przed nią
Trzymam kciuki za konkurs i urodzinowe "najlepsiego"!
To był bardzo fajny spacerek, oj poszalało się w wojnowickim lesie, a i pogoda dopisała. Czujna jako strasza koleżanka bardzo miło przyjęła spragnioną towarzystwa Mistrale.
pozdrowionka dla całej Waszej drużyny
Coś dawno, nic tu nie napisałem dlatego wpis tu a nie w użytkowości czy szkoleniu.
20 maja byliśmy na VI Regionalnym Konkursie Pracy Tropowców i Posokowców w Chwalimierzu, koło Złotego Stoku. Startowało 11 psów - 5 GP, 3 jamniki, 2 ogary i spaniel. W posokowcach dwa bawary.
Ogary to Bona z Przewiesia i Czujna Ogarusy, braciszek został tym razem w domu. Konkurs zaczął się o godzinie 10.00. Losowanie słabe, Bona 8, Czujna ostatnia. Odłożenie, trzy psy jednocześnie. Nam wypada miejsce ok. 30 m od leżącego na skłonie dzika. Położona leży (sądząc po reakcjach sędziego),
strzał, leży, drugi leży. Pod koniec się jednak znudziło, wstała i zrobiła 2-3 kroki i w tym czasie usłyszeliśmy sygnał kończący konkurencję. Odłożenie luzem ocena 3 czyli 15 pkt.
Dalej jak to na konkursie... czekamy, czekamy, czekamy. Bona poszła, wróciła, coś nie tak z oznaczeniem ścieżek. Idziemy na ścieżkę 15.30 ! Sprawnie, bez pośpiechu, pierwsze łoże zaznaczone.
W połowie ścieżki poszła w prawo w kierunku młodnika. Powrót na ścieżkę, dalej równo do drugiego łoża i do dzika. Ostrożne podejście do dzika i piękne granie. Jedno zejście, łącznie 70 pkt za ścieżkę i 85 pkt. w konkursie. Dyplom pierwszego stopnia. Osiem tropowców ukończyło konkurs, cztery dyplomy pierwszego stopnia, dwa trzeciego, a dwa psy bez dyplomów. Pogoda idealna, zachmurzenie i ok. 15 stopni. Ładne miejsce, ale trudny, górski teren.