Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda i ich wspólna Jagna.

Awatar użytkownika
Ewka
Gadu-Gadu: 0

Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj

Post autor: Ewka »

Ostatnie zdjęcie <Pogromca ptaków powraca> :marzyc_2: A tak w ogóle u mnie od tego jest kot :D

Nie ma to, jak słonko przy robieniu fotek... w ostatni weekend nastrzelałam co niemiara fotek, bo po dwie godziny codziennie spacerowałyśmy, ale są takie ponure, że szkoda wrzucać...

Wiosennie na polach się jakoś tak zrobiło...
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ewka pisze:Ostatnie zdjęcie <Pogromca ptaków powraca> :marzyc_2: A tak w ogóle u mnie od tego jest kot :D
U nas łańcuch pokarmowy jest krótszy :D .
Ewka pisze:
Wiosennie na polach się jakoś tak zrobiło...
Mama moja też tak uważa, dla mnie zima na całego.
Ptasiory faktycznie śpiewają przy śniadaniu.
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

Nasze piesy uwielbiają miejsce pod słoninką :mrgreen: na szczęście ptaki szybsze :uff:
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

nulka pisze:Nasze piesy uwielbiają miejsce pod słoninką :mrgreen: na szczęście ptaki szybsze :uff:
Wy to przy rzece macie pewnie mnóstwo gatunków ptasich :marzyc_2:
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

kasiawro pisze:No to zaczynamy sprawozdanie z wyjazdu do Francji. Pojechali chłopaki dzielnie pokazać gończe i zaprezentować "ogarowe granie".
Nas kobiet nie zabrano, więc ja sumiennie pilnowałam domu, a pańcia pracowała.
Jak wrócili to mieli jedno powiedzenie: W Polsce nie ma trudnych zagród!
Konkurs organizował Klub Gończych Środkowej i Wschodniej Europy. Na ten czas rasy jakie wchodzą do tego klubu to: Gończy Słowacki, Alpejski Gończy krótkonożny, Gończy Węgierski, Gończy Polski. Ogar Polski nie jest wpisany, więc postanowiono zareklamować kolejnego psa gończego, który w górskich warunkach doskonale się sprawdzi, być może uda się i ogarowi do takiego klubu należeć....?
Konkurs trwał 2 dni, nasze psy występowały podczas pierwszego dnia. Praktycznie wszystkie psy startowały w parach. Zagaj jako osobnik demonstracyjny startował sam i ostatni poza konkursem. Dziki znalazł, przegonił, głos jego w wąwozach robił wrażenie. Trudności miał dotrzeć do dzików jak się w pojedynkę rozproszyły ponieważ zagroda była strasznie ostrężynowa i pies wielkości Zagaja nie może pod tymi krzakami wejść, a nad to jest spętany nie mając swobody ruchowej.
Cel wyjazdu zrealizowany, dodatkowo sery przywiezione ;). Podziękowania dla organizatorów za zaproszenie.
Pamiętacie tą relację :mysl_1: ???
Dawno temu we Francji ;)... .

Dziś dostaliśmy informację, że Ogar Polski zostanie wpisany do Klubu Gończych z Europy Wschodniej. Uważam to za ogromny sukces. Tak jak cieszyłam się z Gończych Polskich wpisanych do tego klubu, tak samo teraz radość mnie rozpiera :happy3: . Francuzi mają piękne i doskonałe użytkowo swoje rodzime rasy psów gończych, więc dla naszych psów to wielki zaszczyt.
Widać, że chłopaków wyjazd nie był tylko wycieczką po sery :jezyk: .

Dla młodszych ogarowiczów wklejam linka do pełnej relacji:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=5&t= ... em#p120517" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Super :silacz: nasi górą :piwko:
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
BACHMATsforanemroda
Kontakt:

Post autor: BACHMATsforanemroda »

kasiawro Dziękuję za ten odnośnik :) Zdecydowanie jestem tym "młodszym ogarowiczem" ;) ;) sukces, sukces :) wspaniale :piwko:
hodowla znad Sarczego Brzegu
https://www.facebook.com/BACHMATsforanemroda/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

kasiawro pisze: Dziś dostaliśmy informację, że Ogar Polski zostanie wpisany do Klubu Gończych z Europy Wschodniej. Uważam to za ogromny sukces.
To taki tytuł honorowy czy z czymś się wiąże?

Relację pamiętamy ;)
Awatar użytkownika
Marzena i Czarek

Post autor: Marzena i Czarek »

:silacz:
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

hania pisze:
kasiawro pisze: Dziś dostaliśmy informację, że Ogar Polski zostanie wpisany do Klubu Gończych z Europy Wschodniej. Uważam to za ogromny sukces.
To taki tytuł honorowy czy z czymś się wiąże?
Myślę, że honorowych tytułów rasie nie potrzeba ;).
Obecność Ogara Polskiego daje możliwość rasie uczestniczyć w konkursach, które są organizowane przez ten klub. Zagaj nie mógł być wtedy oficjalnie zgłoszony jako uczestnik konkursu, teraz już będzie taka możliwość. Poza tym zwiększy się zainteresowanie ogarem, jako rasą użytkową ponieważ klub zrzesza myśliwych i osoby pracujące w łowisku z psami :silacz: .
ODPOWIEDZ