Bachmat, Lorna i reszta-ekipa znad Sarczego Brzegu.

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Bachmat i Lorna

Post autor: Ania W »

Wielka przestrzeń, granatowa biel i dwa biegające ogary - super widok :)
Awatar użytkownika
BACHMATsforanemroda
Kontakt:

Post autor: BACHMATsforanemroda »

Dzisiaj wybraliśmy się z mamą i psami na spacer do szkoły po mojego 8-letniego brata.
Psy się trochę ciągały na smyczy jak zwykle ;)
Pod szkołą Bachuś robił furorę, został wygłaskany i wytulony. Lorna jeszcze ma dystans do obcych i raczej nie lubi jak ktoś ją zaczepia.
Wszystko byłoby fajnie gdyby nie nasza wspaniała wioska i psy na łańcuchach... :niewka:
Już nie mam siły do ludzi dla których psy są tylko po to żeby straszyć innych i czy mróz czy gorąc psy siedzą przy budzie na jednym łańcuch przez x lat... Agresywne i niebezpieczne. Zawsze staramy się omijać takie miejsca niezauważeni i jak najszybciej. Tym razem się nie udało. Łańcuch nie wytrzymał i pies wpadł wprost w nas. Średniej wielkości coś w typie szpica, czarny, długowłosy. Bachmat zdążył go zauważyć, pies ugryzł mamę w udo, po czym odskoczyli z Łukaszem. Bachmat złapał go i trzymał w pysku do czasu, aż po psa przyszli rozbawieni właściciele. Nie wiem jakie obrażenia odniósł tamten, ale krew się polała :zly3:
Bachmat na szczęście nie ucierpiał, Lorna wyślizgnęła się z obroży i też zdążyła zwiać. Do tej pory trzyma mnie złość. Nie można się ruszyć z domu bo wszędzie coś się dzieje. :zly2:
Właściciele zawzięci, mieszkają niedaleko, zaczęli wykrzykiwać co ja tam wgl robie? Przecież to nie ich wina, że pies się zerwał i jeszcze z żalem, że Basiek nie ma kagańca... Coś okropnego, stach pomyśleć co by było gdyby jednak miał ten kaganiec?! :strach_2:
Załączniki
przed szkołą w oczekiwaniu na małego człowieka
przed szkołą w oczekiwaniu na małego człowieka
Lorna
Lorna
Dzieci uwielbiają Bachmata
Dzieci uwielbiają Bachmata
Lorna znalazła zabaweczkę pod śniegiem
Lorna znalazła zabaweczkę pod śniegiem
DSC_5492.JPG
DSC_5494.JPG
DSC_5502.JPG
DSC_5505.JPG
hodowla znad Sarczego Brzegu
https://www.facebook.com/BACHMATsforanemroda/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Nie ma co się dać zastraszyć. To ich pies ugryzł człowieka i nie był stosownie zabezpieczony tylko wybiegł poza swoją posesję. Pies na smyczy nie ma obowiązku mieć na ulicy kagańca. To Wy im możecie narobić kłopotu, jakby była policja to dostaliby mandat. Pies szczepiony chociaż?
Awatar użytkownika
BACHMATsforanemroda
Kontakt:

Szczepiony, ale nie chcieli mi pokazać dokumentu. Dopiero jak wybrałam numer na policje to łaskawie pokazali.
https://www.facebook.com/BACHMATsforanemroda/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Elas

Post autor: Elas »

Bachmat, brawo. Prawdziwy obrońca.
Lornę jak najczęściej zabierać pod szkołę do miziania :).

U mojej siostry w wiosce, właściciel z psem na smyczy, na spacerze to Marsjanin. Wszyscy dziwią się jak można spacerować z psem?! Dziwactwo?!
Zapraszamy: http://www.hodowlalesioki.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ViZa

Post autor: ViZa »

A już myślałam,że tak źle to tylko u mnie na wsi :x . Nie da się policzyć ile razy na naszej drodze stanął "spuszczony" z łańcucha pies, ile razy byliśmy "atakowani" przez okoliczną ludność za chodzenie po "ich" chodniku,pod "ich" płotem i po "ich" ulicy. Psy wypuszczane na noc żeby sobie po wsi pobiegały nie brudzą bo tego nikt nie widzi,mój na smyczy ciągle s...a bo zawsze mnie z nim widać...po prostu...taka logika. O nagminnie przeskakujących ogrodzenie na nasz widok żądnych krwi psach i równie agresywnych właścicielach szkoda pisać...Zawsze chodzę z gazem w kieszeni. Nigdy go jeszcze nie użyłam ale z nim czuję się bezpieczniej. Z jednym psem na smyczy jeszcze jest jako tako ale z dwoma silnymi samcami już nie tak łatwo. Głównie siedzimy w lesie ale wieczorem do lasu już nie wejdę więc muszę zrobić spacer po wsi a wtedy duszę mam zawsze na ramieniu :strach_4: Całe szczęście,że miejscowi są już teraz w mniejszości i muszą się liczyć z coraz większą liczbą nowych mieszkańców. Takie sytuacje są bardzo stresujące i przede wszystkim szkoda psów bo to one zwykle są obiektem ataków
Awatar użytkownika
BACHMATsforanemroda
Kontakt:

Każda wiocha taka sama :( No nic trzeba jakoś z tym żyć..
My dziś świętujemy 7. miesięcznice Lorny. :happy3:
Załączniki
750.jpg
Awatar użytkownika
Marzena i Czarek

Post autor: Marzena i Czarek »

100lat.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

kasiawro pisze:Pies na smyczy nie ma obowiązku mieć na ulicy kagańca.
A to akurat zależy od gminy.
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Powinniście zgłosić ugryzienie na policji, tak czy siak. Dostaliby mandat to następnym razem psa przypilnują :roll: Widać, że Lorna odczuwa dyskomfort przy dzieciach pod szkołą. Powinna wpadać częściej albo gdzie indziej z dzieciakami się oswajać. Ale jak tu socjalizować jak po drodze jakiś burek jej może psyche zryć :niewka:
Kaganiec i jednocześnie smycz to chyba już przesada i nie słyszałam, żeby gminy takie regulacje miały ale kto wie. Jak bez smyczy to kaganiec a i to nie zawsze...
Obrazek
ODPOWIEDZ