Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)
Re: Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)
Tak, z dziewczynami już tak bywa, trzeba było nabyć psa 

"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Psa już miałam i znam plusy dodatnie i plusy ujemne 

- Monika M-S
- Gadu-Gadu: 0
Proszę się podzielić wiedzą w temacie psaAnia W pisze:Psa już miałam i znam plusy dodatnie i plusy ujemne

Miałam co prawda przez kilkanaście lat czeskiego fouska, ale minus pamiętam tylko jeden. Jak z miasta zwialiśmy na wieś, to skubaniec nawiewał i siedział kilka domów dalej pod chlewem. Weterynarz mnie uświadomiła, że świnie niosą takie zapachy jak sunie podczas rui i nie ma bata, bym go upilnowała. Musiałam więc kastrować kilkuletniego psa, ale przestał latać po wsi i luzem leżał na posesji, przy otwartej bramie. W pracy z dziećmi natomiast nie zauważyłam u niego zmiany. Był w obu przypadkach, czyli przed i po kastracji, spokojny i bardzo przyjacielski.
Co jeszcze Pani dorzuci do tych + i - u psa?

Monika z Hańczą z Sarmackiej Tradycji
Leśne Bytowanie Hodowla Ogarów Polskich "...nieśmiertelność tkwi w łańcuchu, nie w poszczególnych ogniwach." E.Wiechert
- Marzena i Czarek
Chłop to chłop. Z babami to zawsze problem. Humory. Przed czy po zawsze problem.
>>>Hodowla Ogara Polskiego z Kawaleryjską Fantazją<<<
Numer kontaktowy: 503 067 461
Numer kontaktowy: 503 067 461
- Monika M-S
Czyli same plusy?
W razie co, wiem gdzie Was szukać!

W razie co, wiem gdzie Was szukać!

Leśne Bytowanie Hodowla Ogarów Polskich "...nieśmiertelność tkwi w łańcuchu, nie w poszczególnych ogniwach." E.Wiechert
Problem polega na tym, że chłop zawsze za tą babą poleci...czy baba ma humory czy nie
Ja miałam dwa psy. O pierwszym raczej nie można było powiedzieć, że był pies na baby albo nie pamiętam takich problemów. Ale Bardowi rozum i słuch odbierało.
Kochaś był i już. W życiu codziennym jak jakaś suka w okolicy miała cieczkę skutkowało to aresztem smyczowym. Potrafił też pójść sobie w długą z tego powodu, może nie regularnie ale dwie takie wyprawy pamiętam dobrze
. W jego przypadku rekord to będzie ze 3h. Na wystawach nie do ogarnięcia gdy poczuł atrakcyjną sukę. Do tej pory pamiętam koszmar światówki w Poznaniu i jego zakochanie i to w suce, która nie miała cieczki - dostała ją tydzień później. Tak czekałam na tę wystawę...a pamiętam głównie nieprzespaną noc i szarpaninę z nim. Pewnie gdybym szkoliła użytkowo też miałby inne priorytety. Jedyne dwa razy w jego dość długim życiu kiedy odwinął się na drugiego psa to było wtedy kiedy biegał zakochany za suką - poza tym zupełnie bezkonflktowy. A problem polega na tym, że nie ma czegoś takiego jak sezon na cieczki.
Oczywiście w przypadku suk cieczka to też spore utrudnienie dwa razy w roku, a do tego mogą dojść mniej lub bardziej intensywne ciąże urojone. Też jest o czym opowiadać.
Słowem - dla każdego coś miłego.
Jeżeli chodzi o kastrację to i tak dobrze, że u starszego psa przyniosła ona oczekiwany efekt, bo nie zawsze tak jest.

Ja miałam dwa psy. O pierwszym raczej nie można było powiedzieć, że był pies na baby albo nie pamiętam takich problemów. Ale Bardowi rozum i słuch odbierało.

Oczywiście w przypadku suk cieczka to też spore utrudnienie dwa razy w roku, a do tego mogą dojść mniej lub bardziej intensywne ciąże urojone. Też jest o czym opowiadać.
Słowem - dla każdego coś miłego.

Jeżeli chodzi o kastrację to i tak dobrze, że u starszego psa przyniosła ona oczekiwany efekt, bo nie zawsze tak jest.
Z życia wzięte 

- Załączniki
-
- Takich dwóch ....
- tel5.jpg (105.94 KiB) Przejrzano 713 razy
-
- jak nas trzech...
- tel3.jpg (115.26 KiB) Przejrzano 713 razy
-
- to nie ma ani jednego :)
- tel4.jpg (72.19 KiB) Przejrzano 718 razy
- Monika M-S
Piękne kanapowce i koci przyjaciel niczego sobie
Ogar musi mieć drugiego ogara i wtedy dopiero jest usatysfakcjonowany, bo i kogo pozaczepiać i przytulić, a w pojedynkę bida
Jak pojechałam 10 lat temu kupić koniki polskie do hipoterapii, to wybranego ze stada Wichra ledwo załadowaliśmy do koniowozu, a drugi Wirek sam się galopem załadował, bo nie chciał bez brata/kompana zostać, mimo, że w całym stadzie koników. Okazało się, że przez 2 lata dwaj bracia byli nierozłączni i nie miałam wyboru, tylko zwiozłam dwa konisie i nasłuchałam się od męża
, ale warto było.
W zasadzie nasz wyżeł nie miał takiego parcia na suki w rui i o tym dodatku nie pomyślała
, ale cóż zrobić, trzeba dać radę i już.

Ogar musi mieć drugiego ogara i wtedy dopiero jest usatysfakcjonowany, bo i kogo pozaczepiać i przytulić, a w pojedynkę bida

Jak pojechałam 10 lat temu kupić koniki polskie do hipoterapii, to wybranego ze stada Wichra ledwo załadowaliśmy do koniowozu, a drugi Wirek sam się galopem załadował, bo nie chciał bez brata/kompana zostać, mimo, że w całym stadzie koników. Okazało się, że przez 2 lata dwaj bracia byli nierozłączni i nie miałam wyboru, tylko zwiozłam dwa konisie i nasłuchałam się od męża

W zasadzie nasz wyżeł nie miał takiego parcia na suki w rui i o tym dodatku nie pomyślała

- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Kot ma minę jakby mówił: to moje suki i wara od nich wrrrr Jak to niedola zbliża. Nigdy bym nie uwierzyła, że niedostępna Łoza taką nianią będzie.
Ale jak nasza Ajsza leżała wczoraj na tarasie przytulona do Najida no to już wszystko możliwe.

DziękiMonika M-S pisze:Piękne kanapowce i koci przyjaciel niczego sobie![]()
Ogar musi mieć drugiego ogara i wtedy dopiero jest usatysfakcjonowany, bo i kogo pozaczepiać i przytulić, a w pojedynkę bida![]()

Myślę, że ogar nie jest aż takim rasistą

A dla kogo ona taka niedostępna ?qzia pisze: Nigdy bym nie uwierzyła, że niedostępna Łoza taką nianią będzie.![]()
![]()

Weekendowy spacerek

- Załączniki
-
- i po złotej jesieni... :(
- DSC_7681.JPG (105.75 KiB) Przejrzano 584 razy
-
- dwa światy :)
- DSC_7684.JPG (151.4 KiB) Przejrzano 583 razy
-
- DSC_7685.JPG (171.02 KiB) Przejrzano 586 razy
-