kolejna polska rasa
kolejna polska rasa
W 2017 roku zostanie otwarta księga wstępna dla Polskiego Spaniela Myśliwskiego i tym samym psy te będą mogły startować na konkursach i wystawach.
Re: kolejna polska rasa
Na jakich zasadach będą wpisywane do niej psy? Wiadomo coś?
Bo rozumiem, że żeby taką księgę otworzyć trzeba było zaprezentować w miarę wyrównaną eksterierowo grupę psów z udokumentowanym w jakiś sposób pochodzeniem. Czyli interesuje mnie czy księga będzie otwarta dla wszystkich, którzy zadeklarują, że posiadają psa tej rasy czy związek będzie oczekiwał jakiejś informacji na temat pochodzenia?
Bo rozumiem, że żeby taką księgę otworzyć trzeba było zaprezentować w miarę wyrównaną eksterierowo grupę psów z udokumentowanym w jakiś sposób pochodzeniem. Czyli interesuje mnie czy księga będzie otwarta dla wszystkich, którzy zadeklarują, że posiadają psa tej rasy czy związek będzie oczekiwał jakiejś informacji na temat pochodzenia?
Tego jeszcze nie wiem, ale zakładałabym że będzie tak jak z innymi rasami polskimi i KW - wpisuje się psy w typie odpowiadające wzorcowi.
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
A jakieś zdjęcia dorosłych osobników? Jeśli można plizzz.

Czarny to dorosły samiec. Brązowe to starsza sunia - ma przystrzyżone włosy na uszach.
Na ogarkowo fotki spanieli już kiedyś AniaW wklejała.
- qzia
- Kontakt:

Ja uwielbiam, tylko moje spanielowe plany ciągle coś krzyżuje.
- qzia
- Kontakt:
Kiedyś strasznie chciałam mieć cocker spaniela. Potem springera ale nie znoszę czesania psów więc takie długowłose odpadają.
Bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Trzymam kciuki za nową polska rasę. Pewnie Kubie się spodoba. 

Przefajne, Qzia, ich właściciele też najwyraźniej nie lubią czesania
mój typ to też psy z krótszym włosem.

mój typ to też psy z krótszym włosem.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Cudowne.....nie widziałam na żywo, ale śledzę....