Sałatka z ogórków (dość popularna u nas), robiłam wszystkim smakuje (miałam spokój z dodatkiem do obiadu czy kanapek), nie pamiętam dokładnych proporcji, siostra ma przepis mogę potem podać jak jest zainteresowanie

.
Składniki to:
2 kg ogórek,
3-4 szt (wg uznania) czerwona papryka,
3-4 szt. cebula,
2-3 szt. marchewka,
natka pietruszki,
4-5 ząbków czosnek-tyle pamiętam, zrobiłam raz, potem proporcje ustalałam sama.
Do tego przyprawy: 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu, 3 łyżki soli,
3-4 łyżki cukru,
1 szkl. oleju,
3/4 szkl. octu 10%
Wszystko pokrojone, wymieszane, pozostawione na 2 godziny (po tym czasie można już nawet jeść) potem do słoików i 15-20 min. pasteryzacja.
Buraczki też tak można robić.