Ogórki małosolne
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Ogórki małosolne
Sarabanda ja nie miałam na myśli liści tylko korzeń chrzanu, nie wiem jak Hania?
Liście daję, ale do normalnego kiszenia.
W małosolnych jeszcze jak chcę szybko to właśnie zalewam ciepłą wodą i siostra robi dziury przez środek w ogórku, a sąsiadka poradziła mi naciąć u góry i dołu ciut ciut i tak robię.
Liście daję, ale do normalnego kiszenia.
W małosolnych jeszcze jak chcę szybko to właśnie zalewam ciepłą wodą i siostra robi dziury przez środek w ogórku, a sąsiadka poradziła mi naciąć u góry i dołu ciut ciut i tak robię.
Re: Ogórki małosolne
Kasiu, nie komentowałam Twojego wpisu tylko uzupełniałam własny.
Kupiłam dodatki do kiszenia w pakiecie i nawet nie widziałam że nie ma korzenia chrzanu.
Zalałam gorącą wodą, niektóre obcięłam na końcach inne nie i różnicy żadnej nie widzę.
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
Kupiłam dodatki do kiszenia w pakiecie i nawet nie widziałam że nie ma korzenia chrzanu.
Zalałam gorącą wodą, niektóre obcięłam na końcach inne nie i różnicy żadnej nie widzę.
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- Marzena i Czarek
- Posty: 1491
- Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 12:47
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: pod Częstochową
Re: Ogórki małosolne
Ja nakłuwam widelcem. Można na dno naczynia włożyć piętkę od chleba, przyspiesza kiszenie i daje charakterystyczny posmaczek.
>>>Hodowla Ogara Polskiego z Kawaleryjską Fantazją<<<
Numer kontaktowy: 503 067 461
Numer kontaktowy: 503 067 461
Re: Ogórki małosolne
Nie, żeby zatrzymać proces kiszenia wkładam do lodówki. Do słoików przekładam, żeby mi wszystko w lodówce kiszonym zapachem nie poprzechodziłokasiawro pisze: Czyli przekładacie do słoików aby zatrzymać proces kiszenia?

Hodowla Ogara Polskiego - tel: 604 853 302
https://www.zsosnowejpolany.pl/
https://www.zsosnowejpolany.pl/
- Marzena i Czarek
- Posty: 1491
- Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 12:47
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: pod Częstochową
Re: Ogórki małosolne
Żeby zatrzymać proces kiszenia trzeba przełożyć w zimne miejsce, najlepiej do lodówki lub piwnicy. Mogą być w słoju, kamiennym garnku. Jeśli się mieszczą w lodówce. Jak większa ilość to trzeba przełożyć do mniejszych słoików. Można też małosolne zrobić w słoikach na zimę.
>>>Hodowla Ogara Polskiego z Kawaleryjską Fantazją<<<
Numer kontaktowy: 503 067 461
Numer kontaktowy: 503 067 461
Re: Ogórki małosolne
ogórek małosolny......

prosty i sprawdzony przepis

prosty i sprawdzony przepis

Re: Ogórki małosolne

Ja to jednak chrzan bym do pyska wsadziła


Re: Ogórki małosolne
Ja korzeń dodaję 


To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówkiSARABANDA pisze: Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.

Re: Ogórki małosolne
Faktyczniehania pisze: SARABANDA napisał(a):
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki

Dojadam resztkę ze słoika w lodówce i dzisiaj kiszę następne.
W sumie to skoro do nowo nastawionych dobrze jest dolać wody z poprzedniego kiszenia, to może by w ogóle nie myć słoja, wylać tylko wodę z koprem i wsadzać nowe ogórki ?

A kisicie buraki albo marchew?
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Re: Ogórki małosolne
Ja kisiłam wielowarzywny słoik (marchewka i buraczki też w nim były) i było bardzo smaczne, ale hitem był kiszony kalafior. Dobrze, że sobie przypomniałam, muszę zrobić.