Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Re: Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)

Post autor: kasiawro »

Łapy też :)!!
Figo ma piękne szelki :marzyc_2:
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

Cudna ta mała :marzyc_2:
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Zabójcze ma to spojrzenie :marzyc_2:
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj
Gadu-Gadu: 9495783

Post autor: Ola i Dunaj »

Do zakochania :)
Festyniary... Orawa ma dobrą przewodniczkę w tym temacie ;) Ciekawe kiedy wkroczy na ścieżkę dresiary :D
Jakim zdrobnieniem ją wołasz ? Rawka ? ;) A może dorobiła się już paru innych imion ? 8-)
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: miszakai »

:) A Krajka siada tylko z podaniem łapy, samego siad nie umie:)
Śliczny nochal.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Ola i Dunaj pisze: Festyniary... Orawa ma dobrą przewodniczkę w tym temacie ;) Ciekawe kiedy wkroczy na ścieżkę dresiary :D
Myślę, że na tym zdjęciu widać, że pierwsze kroki na tej ścieżce już stawia :)
Ola i Dunaj pisze:Jakim zdrobnieniem ją wołasz ? Rawka ? ;) A może dorobiła się już paru innych imion ? 8-)
Zazwyczaj jest po prostu Orawką. Czasami Orawką-sikawką:) Niekiedy Ora....rzadziej Rawka.
miszakai pisze::) A Krajka siada tylko z podaniem łapy, samego siad nie umie:)
Ta z kolei nie potrafi po prostu po zawołaniu przybiec i usiąść. Musi być wyskok. :roll:

W ogóle strasznie dużo skacze. Nie znoszę jak pies skacze :zly2: A ona mnie "obskakuje" prawie cały czas i o byle co :) Oczywiście zaczęły się już skoki na blaty w kuchni :roll: Najgorsze, że nic nie robi sobie z reprymend wszelakich : ani ściągania jej, ani upomnienia słowne w formie mniej lub bardziej stanowczej :niewka: Trzeba będzie chyba przejść do starego sprawdzonego deptania po łapach :jezyk_3:
No i jeszcze walenie łapą bardzo uciążliwe - ona trochę gryzie, ale akurat zębów zazwyczaj używa z bardzo dużym wyczuciem i bez przesady, chociaż ja zazwyczaj unikam opcji zabawy moją ręką i nie pozwalam na kontakt zgryzu z moim ciałem. Wyjątkiem są poranki jak usiłuję zabawiać ją jedną a drugą się ubieram, żeby wylecieć na spacer szybko :). Łapami natomiast wali jak prawdziwy ogar PKR :) Jestem więc głównie podrapana i pozaciągana ;)

Z sikaniem jeszcze walczymy ( jak jestem w domu to wyłapuję no ale czas w pracy i noc jeszcze przynoszą niespodzianki) ale kupy już ogarnięte. :silacz:
Trochę się chyba zaczynają zniszczenia :/ Wczoraj rozmontowała listwę przypodłogową...raczej nie da się jej już zamontować z powrotem.

Fajne są natomiast relacje dziewczyn.Cały czas mam trochę zgryz na ile wchodzić w nie i moderować, a na ile dać im samym się dogadywać. Reaguję głównie o 6 rano jak im się zbiera na gonitwy ;). Łoza czasami wykazuje się wprost anielską cierpliwością, ale pogonić też potrafi. Ostatnio samym patrzeniem "zabroniła" wchodzenia do pokoju, a Orawa kręciła się na progu ale nie weszła. Na działce potrafią się kotłować 2-3 godziny z małymi przerwami. Super się przeciągają zabawkami:)
Na spacerach Łoza jest autorytetem. Orawa coraz częściej i coraz bardziej się za nią oddala. Do mnie wraca, ale raczej będzie typem szwędacza na co jestem psychicznie przygotowana. Za to w domu przemieszcza się wszędzie za mną. Straszny przytulak.:)
Widzę też jak ważny jest dobry przykład na spacerach, bo Orawa w towarzystwie Łozy wchodzi w tej chwili właściwie w każdą nową sytuację. Sama miewa zawieszki, ale ona z obserwatorek - musi mieć czas na zatrzymanie się i przeanalizowanie sytuacji, potem jest już ok.
Zaczęło się też polowanie - ulubiony obiekt : gołębie :) Wrony odpuszcza - jeszcze jej życie miłe ;) Kosy, kwiczoły też fajne ale to jednak nie gołębie .

Generalnie mieszkanie podzielone zasiekami, z niczym nie wyrabiam, 5 godzin snu...ale jak to zacznie czkać (uwielbiam!)...albo wydawać z siebie takie mrucząco - stękające odgłosy ...albo ziewa ze skrzypieniem...albo jak przelewa się w czasie snu :marzyc_2:

W sobotę ruszamy do przedszkola :)
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

Jak popatrzyłam na ten portrecik Orawy to zaraz poszperałam w moim blogu i znalazłam takie zdjęcie młodego Aresa (miał wtedy ok. 4 miesięcy a więc był trochę starszy od Orawy). Też wygląda na nim jak niewiniątko ale to mylne wrażenie. I podskakiwacz i podgryzacz to z niego był niezły.

Obrazek
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
SARABANDA

Podobieństwo niezaprzeczalne, nie wyprze się Ares dziecka.
Z opisu wynika że z młodej idealny pies rodzinny :gleba:
do tego jakbym widziała zsumowane zachowania młodej Sarki + młodej Czupryny
oj te wakacje do ogarnięcia młodej będą jak znalazł
Ciekawe czy jej siostra tez taka charakterna.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

SARABANDA pisze: Ciekawe czy jej siostra tez taka charakterna.
Jej siostra ... :strach_2:
Jeśli obcowanie z przyrodą całodniowe ją nie wyciszyło, to będzie z niej wielki żywioł. Widziałam ją tylko raz, ale czortem była w tym stadzie.
Awatar użytkownika
SARABANDA

Czyli Orawa to ta spokojniejsza z sióstr :D
ODPOWIEDZ