Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda i ich wspólna Jagna.
Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj
Nie wiem jak w Czechach, ale u nas smardze są chyba pod ochroną.
Są.
I nie wiem czy go zerwę choć rośnie w takim miejscu że kozy go zjedzą albo zdepczą. Ale chciała go zidentyfikować.
I nie wiem czy go zerwę choć rośnie w takim miejscu że kozy go zjedzą albo zdepczą. Ale chciała go zidentyfikować.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Zrób zdjęcie. Jeśli jest kora lub zmielone drzewo to można spotkać na łące. Kilka lat wstecz też miałam w ogrodzie jak wysypałam sporo kory w kwiaty.hania pisze:Jakiś taki u nas na łące wyrósł. Jak rozpoznać, że to smardz?
U nas są na 100% pod ochroną. Czechy, Słowacja, Węgry nie mają na nie ochrony, poza tym z tamtym stron głównie trafiają na nasz rynek.Ania W pisze:Nie wiem jak w Czechach, ale u nas smardze są chyba pod ochroną.
Smardzów jest kilka gatunków, ale każdy jadalny. Trująca, a bardzo podobna jest piestrzenica kasztanowa jej pofałdowania i zagłębienia są bardzo mocne i głębokie jak dla mnie mniej symetryczne.
Na dole jest zestawienie tych dwóch grzybów:
https://grzybyjadalne.wordpress.com/poz ... ne-grzyby/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mama moja zrobiła faszerowane z piersią kurczaka i zieloną pietruszką - pychota, choć czasochłonne.
Matko, jak można... aż mi zapachniały, kiedy spojrzałam na zdjęcia 

Byleby w sercu ciągle maj!
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Są, a właściwie były bardzo pachnące.Ewka pisze:Matko, jak można... aż mi zapachniały, kiedy spojrzałam na zdjęcia
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Zagajowe maluchy i ich błyskawiczna rozprawka z dzikusem z Niemczańskich Wzgórz:

To się przyssały do tego dziczka ...skóry
Fajniusie maluszki ...(zaległości to ja mam ,ide sprawdzić te smardze
na blogu )
o matulu to teraz na nie sezon ?Na Słowację mamy blisko ,na Ukrainę jeszcze bliżej

o matulu to teraz na nie sezon ?Na Słowację mamy blisko ,na Ukrainę jeszcze bliżej

Moim zdaniem wyjątkowo udane coogarki 

"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Małe, bo małe, ale znają się na rzeczy.
Śliczne maluchy
Śliczne maluchy

Jagoda z Czatą Nowogary i Poraj z Zadrą-Esterą z Ogarów z Kniei