Alergia
Re: Alergia
Ja myślę, że u psów - tak jak u ludzi. Im więcej chemii na co dzień, tym większa szansa na wystąpienie alergii.
Sucha karma na pewno zwiększa szansę uczulenia, niż jedzenie naturalne.
Hodowla Ogara Polskiego - tel: 604 853 302
https://www.zsosnowejpolany.pl/
Ja nie mówię tylko o pokarmowej, bo akurat testy zrobiłam na razie na alergię śroowiskową, która obejmuje:kasper99 pisze:Nie sądziłem nawet, że ogary może dotknąć alergia pokarmowa. Dopiero poznaję tą rasę i jak widzę jeszcze sporo nauki przede mną.
- trawy i zioła,
- drzewa,
- grzyby i roztocza,
- inne alergeny ( pchły, Malassezia, Staphylococcus)
Z tego Stella nie jest uczulona na inne alergeny.
Alergię pokarmową mieliśmy wykluczyć stosując karmę RC Hypoallergenic i w razie poprawy stanu sierści wprowadzać nowe rzeczy pojedynczo. Ale jak ma tyle bodźców uczulających, to się zastanawiam, czy nie lepiej skontrolować to jednak testem na alergię pokarmową.
Może i się zgodzę, ale po pierwsze - gdzie dziś znajdziesz "naturalne jedzenie"? Mięso pochodzi z hodowli, a tam się karmi zwierzęta paszą (nawet z GMO i mączką kostną) oraz futruje antybiotykami. Moje psisko nigdy nie dostawało żadnego gównianego żarcia do jedzenia, czytam składy karm - wiadomo, że sucha karma jest po mocnej obróbce, ale wybierałam lepsze (a np. po zupełnie naturalnym oleju z łososia moje psisko prawie wyłysiało na brzuszku :/ więc BARFowanie też wcale łatwe by nie było).Paulina_T pisze:Ja myślę, że u psów - tak jak u ludzi. Im więcej chemii na co dzień, tym większa szansa na wystąpienie alergii.
Masz rację, teraz już nie ma zdrowego jedzenia, trzeba by samemu mięsko i jarzynki hodować 

Hodowla Ogara Polskiego - tel: 604 853 302
Test na alergię pokarmową wykazał uczulenie na ryż, pszenicę, soję, groch oraz ryby tłuste i chude. Dodatkowo wynik na ziemniaki i owies jest wątpliwy (czyli uczulenie jest możliwe).
Słabsze gotowe karmy zawierają wypełniacze (pszenicę, ryż, soję), antyalergiczne ryby i ryż, karmy z wyższej półki oleje rybne i groch...
Słabsze gotowe karmy zawierają wypełniacze (pszenicę, ryż, soję), antyalergiczne ryby i ryż, karmy z wyższej półki oleje rybne i groch...

- miszakai
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:

Eni - myślę, że po prostu (niestety) musisz działać metodą prób i błędów.
W przypadku Kefira tak robił mój brat. Teraz jest na Brit Care Venision&Potato. Zdarzają się lepsze i gorsze okresy. Czasami trzeba wejść ze sterydami....Łatwo nie jest, ale też nauczyli się jakoś z tym żyć.
W przypadku Kefira tak robił mój brat. Teraz jest na Brit Care Venision&Potato. Zdarzają się lepsze i gorsze okresy. Czasami trzeba wejść ze sterydami....Łatwo nie jest, ale też nauczyli się jakoś z tym żyć.
Po zmianie karmy na puszki 100% produktów zwierzęcych Rocco ewidentnie pies jest bardziej radosny i nie słychać jak trawi 
Fakt, drapie się dalej, ale ja mam swój katar alergiczny - więc widać wspólnie jakieś pylące zielsko przeżywamy, deszczyk przynosi nam ulgę.
Dzięki Ania W za słowa otuchy.

Fakt, drapie się dalej, ale ja mam swój katar alergiczny - więc widać wspólnie jakieś pylące zielsko przeżywamy, deszczyk przynosi nam ulgę.
Dzięki Ania W za słowa otuchy.
Nie ma za coEni pisze: Dzięki Ania W za słowa otuchy.

Tak na podtrzymanie na duchu to jeszcze mogę przytoczyć mój dialog z bratem jak zrobił testy Kefirowi.
Zadzwonił do mnie i mówi"
- Jesteśmy po testach.
- I co?
- Możesz pogratulować Kefirowi, zdał wszystkie !
Okazało się, że jest uczulony na wszystko ...a najbardziej na roztocza.
Ale na co dzień i zdarza mu się jeść gotowane i jakąś bułkę dziecku zabierze. Ma fazy, że widać, że jest gorzej, nawracają biegunki, czasami wymiotuje. Ma okresy, że pokarmowo ok, ale za to skóra zaróżowiona ( a na białym bokserze to widać

Może się więc okazać, że zanim przejdzie jej odczyn alergiczny to chwilę potrwa.
Wydaje mi się też, że u Kefira z wiekiem jest nieco lepiej.
Alergia to dziwna choroba. Czasami właśnie bardziej przetworzony produkt mniej alergizuje bo w trakcie przetwarzania część alergenów zmienia strukturę.
Na przykład uczulenie na warzywa korzeniowe najczęściej jest na surowe, po ugotowaniu są tolerowane.
Poza tymi co wymieniłaś jako alergeny u Stelli jest jeszcze - biały ser, kefir, jajka, mięso - jakiekolwiek, marchew, jabłka, kasza gryczana i jaglana, siemię lniane, ziarna słonecznika.
Piszę to żeby uświadomić ile jest alternatywnych produktów żywieniowych które można zastosować.
Na przykład uczulenie na warzywa korzeniowe najczęściej jest na surowe, po ugotowaniu są tolerowane.
Poza tymi co wymieniłaś jako alergeny u Stelli jest jeszcze - biały ser, kefir, jajka, mięso - jakiekolwiek, marchew, jabłka, kasza gryczana i jaglana, siemię lniane, ziarna słonecznika.
Piszę to żeby uświadomić ile jest alternatywnych produktów żywieniowych które można zastosować.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Vitowi jak ma fazy swędzenia pomagają zwykłe leki na alergię.