Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)
Re: Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)
niesamowicie cudaśne
aż by się chciało wyczochrać 

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Te rude w tym słonku tylko do tulenia i jaka dostojna solowa pani.
Nie znam się na rasach krów, ale coraz częściej u nas też spotykam inne od tych tradycyjnych i jakże piękne.
Nie znam się na rasach krów, ale coraz częściej u nas też spotykam inne od tych tradycyjnych i jakże piękne.
Taa, fajniusie i rozkoszne
Ja tam bym nie miała do nich tyle zaufania jak do pospolitych naszych muciek. Popatrzcie na rogi, nie na darmo są takie do przodu....

Ja tam bym nie miała do nich tyle zaufania jak do pospolitych naszych muciek. Popatrzcie na rogi, nie na darmo są takie do przodu....
Wilga, no właśnie we mnie te rude rogate nie wzbudziły chęci do miziania... Podobają mi się, ale z daleka 

Byleby w sercu ciągle maj!
One są fajniusie,...ale tak jak pisałam wcześniej to krówki spędzające cały rok na polu, widać, że są typem bydła pierwotnego (przynajmniej dla mnie laika
) i faktycznie rogi robią wrażenie, zwłaszcza za mizernym ogrodzeniem.
A do tego nie są płochliwe, są ciekawskie (nawet jak ktoś idzie z daleka budzi ich zainteresowanie). Byczek waptrywał się w Łozę najbardziej jak zaczęła szczekać
Na szczęście ja i parówka powiedziałyśmy jej, że nie ma o co robić afery
W każdym razie napatrzeć się nie mogłam, pogłaskać pewnie bym chciała...ale one nie robią wrażenia krówek, które życzyłyby sobie spoufalania się
A co do różnych ras zwierząt hodowlanych to pamiętam jak w okolicach Niemczy po raz pierwszy widziałam "kudłatą" świnię. Taka w oddali na zboczu dopiero robi wrażenie: owca? świnia? owcoświnia? "Kudłatą" świnią okazałą się świnka rasy mangalica - kto nie widział polecam : https://pl.wikipedia.org/wiki/Mangalica ... GP8079.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

A do tego nie są płochliwe, są ciekawskie (nawet jak ktoś idzie z daleka budzi ich zainteresowanie). Byczek waptrywał się w Łozę najbardziej jak zaczęła szczekać

W każdym razie napatrzeć się nie mogłam, pogłaskać pewnie bym chciała...ale one nie robią wrażenia krówek, które życzyłyby sobie spoufalania się

A co do różnych ras zwierząt hodowlanych to pamiętam jak w okolicach Niemczy po raz pierwszy widziałam "kudłatą" świnię. Taka w oddali na zboczu dopiero robi wrażenie: owca? świnia? owcoświnia? "Kudłatą" świnią okazałą się świnka rasy mangalica - kto nie widział polecam : https://pl.wikipedia.org/wiki/Mangalica ... GP8079.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
No ta na fotce tej to wygląda jak "Królowa Mangalica", tamta była ciut bardziej błotnista, ale fakt robi wrażenie.Ania W pisze: A co do różnych ras zwierząt hodowlanych to pamiętam jak w okolicach Niemczy po raz pierwszy widziałam "kudłatą" świnię. Taka w oddali na zboczu dopiero robi wrażenie: owca? świnia? owcoświnia? "Kudłatą" świnią okazałą się świnka rasy mangalica - kto nie widział polecam : https://pl.wikipedia.org/wiki/Mangalica ... GP8079.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
To następnym razem podjedziemy zobaczyć u nas jasne krowy też konkretnymi rogami

Choć największe wrażenie zrobiło na mnie jak byłam na konkursie tropowców na Węgrzech bydło długorogie węgierskie szare - piękne i wbrew pozorom bardzo łagodne.
- Hekate
- Gadu-Gadu: 0
Bydło angielskie rasy highland (choć nie wiem, gdzie na Wyspach są wysokie góry). Rasa prymitywna, radząca sobie w środowisku. Około 1m 5cm w kłębie, rozstaw rogów do 150cm. Raczej łagodne, choć matki dość zazdrośnie bronią potomstwa. W Polsce użytkowana jako atrakcja agroturystyczna lub rasa mięsna (dzięki futerku nie przerasta mocno tłuszczem, mimo kiepskiego jedzenia).