Czy ogar to killer?
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Re: Czy ogar to killer?
Z moich 5 ogarów zupełnie bezproblemowa jest Zuzia. Wiem, że ani kota ani kury nie zagryzie. Pogoni może i tak ale dla zabawy. Jej matka to chodzący kiler. Krety łapie. Obcego kota też ma na sumieniu. Na swoich już jej nie testuję. Podobnie jest z Ryśkiem, który jako szczeniak razem z kotami jadał z jednej miski. Pewnego dnia mu się cos odwróciło i zaczął polować. Niestety też na własne koty. Zbyszek ze swoimi śpi w łóżku, ale obce pogoni. Co do kury to tez nie dam za niego złamanego grosza. Ogary to psy z silnym instynktem pogoni. Myślę, że maluch jeśli raz spróbuje i mu się spodoba to już będzie łowcą. Kury się fajnie gania bo robią dużo szumu i jest super zabawa. To trzepotanie, piski, latające pióra. 

Większość psów lubi gonić za czymś, co ucieka. Lubi też pacnąć w taki obiekt łapą czy chwycić w pysk - dlatego pies, który nie był nauczony zabawy z mniejszym od siebie zwierzakiem, może zupełnie niechcący zabić kurę/kota/jeża.
Dlatego ważne jest wychowanie i socjalizacja.
Zdarzają się też psy z silnym instynktem łowieckim, ale to powinien dobry hodowca zauważyć i odradzić szczeniaka (który na wszystko poluje i ma zamiłowanie do piszczących zabawek) osobom z mniejszymi zwierzętami czy ptactwem.
Jak pracowałam w schronisku, zdarzały się psy killerzy - widać było, gdy tylko wypuściło się psa w pobliżu woliery dla kotów - szewskiej pasji dostawały. Przeciętny pies pogonił za kotem, gdy widział go przebiegającego, ale już nastroszonemu odpuścił.
Dlatego ważne jest wychowanie i socjalizacja.
Zdarzają się też psy z silnym instynktem łowieckim, ale to powinien dobry hodowca zauważyć i odradzić szczeniaka (który na wszystko poluje i ma zamiłowanie do piszczących zabawek) osobom z mniejszymi zwierzętami czy ptactwem.
Jak pracowałam w schronisku, zdarzały się psy killerzy - widać było, gdy tylko wypuściło się psa w pobliżu woliery dla kotów - szewskiej pasji dostawały. Przeciętny pies pogonił za kotem, gdy widział go przebiegającego, ale już nastroszonemu odpuścił.
Jakby miłość do piszczących zabawek miała znaczenie to ogary byłyby aniołami pokoju a laby i aussiki maszynkami do zabijania 

- qzia
- Kontakt:
hania pisze:Jakby miłość do piszczących zabawek miała znaczenie to ogary byłyby aniołami pokoju a laby i aussiki maszynkami do zabijania

Heli nie nauczyło - wie kiedy jest zabawa a kiedy praca 

- qzia
- Kontakt:
No bo w ALTO każdy pies to wie. 

Moje wczoraj okazały się kilerami w stosunku do pana sprawdzającego szczelność instalacji gazowej 

"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- ania N
- Gadu-Gadu: 0
Przy Bystrej koty na wsi "dostają skrzydeł"
ale z naszą domową kotką śpi na łóżku. Więc to zależy czy obcy czy swój. Przyzwyczajony od małego nie powinien ganiać. 

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Co tam Bystra
, przy Czuprynie koty osiągają prędkość światła a przy Sarce przechodzą w nadświetlną 

"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."