Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)

Awatar użytkownika
SARABANDA

Re: Tu będzie BARDzo fajny blog ;-)

Post autor: SARABANDA »

Fajne te krowy, co to za rasa?
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Wilga

Post autor: Wilga »

Po konsultacjach ornitologicznych to: na 1 zdjęciu błotniak stawowy, na 2młody bielik, a na 3 - wygląda na dorosłego bielika. Czy to gdzieś koło doliny jakiejś rzeki?
A to bydło to wygląda na rzadko spotykane w Polsce bydło rasy salers francuskie bydło uznawane za jedną z najstarszych i najczystszych genetycznie ras w Europie.

Pozdrawiam

Bogna
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Wow! Bogna jak zwykle niezawodna :szacun_1: Nawet się prawie zrymowało ;)
No to jestem zaskoczona! :)
Wszystkie fotki to ptaki nad moimi polami spacerowymi. Błotniak robił niezłe akrobacje.
Jeżeli chodzi o bielika to one faktycznie były dwa i naprawdę duże. Myślałam nawet , że para. W ostatniej chwili zdążyłam uruchomić aparat. Ale nie spodziewałam się takiej identyfikacji :silacz:
Tam nie ma żadnej rzeki oprócz malusiej Utraty. Niedaleko są stawy rybne. Pojawiły się wprawdzie dwa zbiorniki melioracyjne, które dość szybko zasiedliło ptactwo ale chyba ryb to tam za szczególnie nie ma. To teraz będę miała oczy szeroko otwarte!

Krowy są super. Mieszkają sobie na polu cały rok, ale są zadbane. Bardzo często widzę jak ktoś do nich przyjeżdża ( bo już czuwałam czy by nie interweniować ;) ). Chyba z 5 rudych i dwie czarne. Bardzo ciekawskie :). Może kiedyś podejdę i się dopytam :)
Wilga

Post autor: Wilga »

No są stawy to też bielikowe miejsce, gdzieś w pobliskim lesie muszą mieć gniazda :)
Popytaj o krowy, selersy mogą być też czarne. Bardzo mało ich w Polsce, a ponoć i hodowlano i dba o łąki :) dobra rasa -
Awatar użytkownika
Asiun
Gadu-Gadu: 4129240

Post autor: Asiun »

Ja u siebie koło domu widziałam błotniaka łąkowego (też blisko Utraty - wcale nie jest taka "malusia" :obraza_1: )
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Błotniaka miałam już szukać w książce, ciężko mi to odróżnić z innymi podobnymi :).
Na kolejne ptasiory też stawiałam na bielika jak widziałam fotki na telefonie. Już nie muszę szukać bo Bogna jak książka dla mnie :D .
Krowy takie spotykać mogę w górkach, czy one nizinne .. :mysl_1: ?
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj
Gadu-Gadu: 9495783

Post autor: Ola i Dunaj »

Synchroniczne jęzory ;) Krówska świetne, pierwszy raz widzę takie "egzemplarze" :)
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Zrobię krowi wywiad przy okazji ;)

Ponieważ maj i czerwiec to fundacyjny szczyt festynowy kilka naszych pracowitych fotek.
Dzień Rodziny w Jesionce tydzień temu .
I ciekawa historia. Z tym chłopcem Łoza poznała się jakieś 2-3 lata temu na innym festynie. Chłopiec spędził wtedy koło niej masę czasu i był bardzo nią zafascynowany - ale nie chciał żadnych sztuczek czy innych fajerwerków. Po prostu siedział sobie koło niej i głaskał.
Podobnie było teraz, chociaż Łoza mnie zaskoczyła bo jemu podawała łapę a chłopcu, który stał obok i też o to prosił już nie chciała. Chyba jakaś chemia była między nimi. ;)
Obrazek

Obrazek

Psia obstawa :) Łoza w obstawie Vito i Heli :silacz:
Obrazek

A tu pojawiło się źródło dziwnego dźwięku :D
Miało spowodować patrzenie całej trójki w jednym kierunku. Spowodowało taką minę ;)
Obrazek

Twist
Obrazek

Edukacyjna zabawka dla psa :silacz:
Obrazek

Piękna Helena
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

I relaks po :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Zdjęcie z chłopcem ujęło mnie już na fb, bez historii. To coś widać po prostu :marzyc_2: A na ostatniej focie to Koza czy Łoza?:) :)
Obrazek
ODPOWIEDZ