REDAIK pisze:Inbred to łączenie osobników spokrewnionych. Skutkiem są częściej występujące wady.
A co do hodowli niemieckich to są chyba tylko dwie. Miot urodzonych ogarów tylko jeden - 3 szczeniaki, w tym jeden pies uzyskał uprawnienia reproduktora. Zresztą one i tak dostały się tam z Polski
a pytam o te niemieckie hodowle lub nawet może bardzie psy które tam trafiły, może jeszcze żyją i może warto jakimś pokryć jakąś sukę, jeśli jeszcze będzie w stanie :] to po pierwsze, a po drugie nie tylko w Niemczech, ale także w Polsce jest gro zapomnianych ogarów, które myślę że mają zrobionego reproduktora, ale że już nie wystawiane, to nikt o nich niewiele wie.
Trochę pracy włożyć i posprawdzać psy z dawnych miotów, ja mogę w tym pomóc, pracuję w domu, to mogę się pobawić od czasu do czasu w poszukiwania
Zobaczcie, tutaj jest gro hodowli, które nawet kilka temu miały po jednym miocie, ale to znaczy, że gdzieś te ogary muszą być, kosmici ich raczej nie kupili :]
http://rasypolskie.com/index.php?option ... mitstart=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiem też, że tam też jest dużo nieczynnych już hodowli, ale nie wszystkie