Śmiała w locie i jej świat.

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Śmiała w locie i jej świat.

Post autor: hania »

Instrukcja odnośnie nauki przywołania jest tu:

http://www.ogarkowo.pl/viewtopic.php?f= ... jne#p32837
delia pisze:
Od momentu znalezienia tego dzika w tamtych psach obudził się straszny agresor. Szczekały i warczały na siebie niemiłosiernie.
To chyba normalne zachowanie psów, które bronią zdobyczy :mysl_1:
Jak dla mnie do pewnego stopnia jest to normalne (co nie oznacza, że jak pies nie broni jest nienormalny). Dlatego bardzo na polowaniach trzeba uważać na inne psy przy zwierzynie i szczyla puszczać jak ich nie ma. Chyba, że polujecie ze znajomym psem, sprawdzonym że na polowaniu nie broni zasobów.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

SARABANDA pisze:Aż się dziwię że jeszcze nikt nie napisał : zapraszamy na szkolenia, a tych nie brakuje, co najmniej kilka w ciągu roku, jak nie macie wiedzy teoretycznej to najlepsze wyjście.
Oczywiście że kilkudniowe szkolenia najlepsze...tylko teraz to nie bardzo jest na co zapraszać, a polowanie było teraz i pytania też padły teraz ;) Także pozostaje forumowe doradzanie internetowe ;)
Jak ruszą warsztaty i szkolenia to informacje też na pewno się pojawią.
Awatar użytkownika
Monigry

Post autor: Monigry »

Ania W pisze:
SARABANDA pisze:Aż się dziwię że jeszcze nikt nie napisał : zapraszamy na szkolenia, a tych nie brakuje, co najmniej kilka w ciągu roku, jak nie macie wiedzy teoretycznej to najlepsze wyjście.
Oczywiście że kilkudniowe szkolenia najlepsze...tylko teraz to nie bardzo jest na co zapraszać, a polowanie było teraz i pytania też padły teraz ;) Także pozostaje forumowe doradzanie internetowe ;)
Jak ruszą warsztaty i szkolenia to informacje też na pewno się pojawią.
Tak jak mówisz :piwko:
delia pisze:
Od momentu znalezienia tego dzika w tamtych psach obudził się straszny agresor. Szczekały i warczały na siebie niemiłosiernie.
To chyba normalne zachowanie psów, które bronią zdobyczy :mysl_1:
Oj podziwiam odwagę, ja nie spuściłabym tak młodego, niedoświadczonego psa w lesie, z psami których nie zna, wśród odgłosów strzałów ... ale ja to jestem raczej typem kwoki.
Ogromne gratulacje dla dzielnej suńki się należą :silacz: , jak to się mówi "pierwsze koty za płoty"!
Pracujcie z nią dalej. Powyższe uwagi bardziej doświadczonych osób są bardzo cenne :szacun_1: .
Dzięki!

Dzisiaj spotkaliśmy się z Kasią.
Pokazała nam co nieco :szacun_1: i przywiozła "materiały szkoleniowe" :szacun_1:
Śmiała dała radę. Podjęła trop, poszła po nim w dwie strony. Raczej sprawnie, ale nie mnie oceniać ;)
Załączniki
Co to jest?
Co to jest?
PB121832.JPG (293.23 KiB) Przejrzano 729 razy
Ekspert w akcji
Ekspert w akcji
PB121833.JPG (286.88 KiB) Przejrzano 728 razy
Oooo tam. No patrz jak ci pokazuję ;)
Oooo tam. No patrz jak ci pokazuję ;)
PB121835.JPG (197.48 KiB) Przejrzano 727 razy
Tropimy
Tropimy
PB121836.JPG (295.16 KiB) Przejrzano 730 razy
Okoliczności przyrody...
Okoliczności przyrody...
PB121839.JPG (133.51 KiB) Przejrzano 730 razy
Jesień jest piękna.
Jesień jest piękna.
PB121853.JPG (315.59 KiB) Przejrzano 727 razy
PB121856.JPG
PB121856.JPG (323.35 KiB) Przejrzano 728 razy
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ja myślę, że jest potencjał tylko należy spokojnie pogłębiać wiedzę i Śmiałej umiejętności.
Dobrze, że się odezwaliście bo już się zmartwiłam po telefonie Waszej Pańci.
Awatar użytkownika
Wigro

Post autor: Wigro »

To są tylko rady- na szybko, trzeba poczytać,poczytać,posłuchać fachowców.
Na pewno są w okolicy.
Ad rem- pies powinien iść od razu w dobrą stronę ścieżki, nigdy w obie - chyba że ścieżka źle kładziona,
Gwizdek, raczej nie firmowy, bo każdy myśliwy taki ma i pies głupieje na polowaniu, ma mieć "swój" gwizdek.
Najlepsza jest sygnałówka, mosiężna,myśliwska, kosztuje grosze - słychać na dwa kilometry w lesie albo plastikowa zabawka kibiców- wuwuzele albo jakoś tak, albo ostatecznie zwykły przeraźliwy gwizdek piłkarski.
Myśliwi będą się śmiali, ale sorki to jest skuteczne.
DB
PS Śliczna sunia,hektary pracy przed Wami
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

Wigro nie wyobrażam sobie kogoś z wuwuzelą w lesie czy na polowaniu, pamiętaj że tam żyje dużo stworzeń.
Ścieżka była bardzo mało profesjonalnie kładziona i dlatego suka mogła sobie ją po pierwszym przejściu prawidłowym przechodzić jak chciała :) .
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Wigro pisze: Gwizdek, raczej nie firmowy, bo każdy myśliwy taki ma i pies głupieje na polowaniu, ma mieć "swój" gwizdek.
Wigro nie mogę się z tobą zgodzić. Ja mam firmówki i polecam firmówki - Bilik lub Acme. Pies głupi nie jest a każdy właściciel gwiżdże inaczej jeśli gwiżdże na powtarzalnym gwizdku a te firmowe takie są.
Awatar użytkownika
Wigro

Post autor: Wigro »

Kiedy byliście ostatnio na polowaniu z sygnałówką ?
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

Wigro zapraszam do odpowiedniego tematycznie wątku aby porozmawiać co jest dobre bądź lepsze do przywołania psa.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

kasiawro pisze:Ja myślę, że jest potencjał tylko należy spokojnie pogłębiać wiedzę i Śmiałej umiejętności.
Moim zdaniem słowo spokojnie jest tu kluczowe i tego powinniście się trzymać.
Powtórzę jeszcze raz co mówiłam ja i wszyscy inni - to jest bardzo młody pies. Przejdźcie powoli wszystkie etapy szkolenia począwszy od planowania tego co stawiacie sobie za cel i jakie etapy będziecie przechodzili w drodze do niego. Zanim zaczniecie kolejny etap poczytajcie i popytajcie i podejdźcie do problemu metodycznie, bo tak to chcąc wszystko szybko można zrobić dużo...ale błędów, które potem trudno wykorzenić.
Np. Zaczynając naukę przywołania od gwizdka w terenie i de facto "zrywania" komendy zostań możecie sobie spalić "dwie rzeczy" - gwizdek, bo Śmiała nie mając go dobrze uwarunkowanego może pójść w bok i zostawanie, bo nauczy się że można zostać...albo nie.;)

Ścieżkę też lepiej przejść raz, nawet jak krótka, ale we właściwym kierunku. Przy rozkładaniu ścieżki (a także w sytuacji, gdy krwawi ranne zwierzę ) to cząstki zapachowe układają się tworząc tunel. Pies musi iść z kierunkiem oddalania się zwierzyny, bo ma za zadanie ją znaleźć a nie tylko iść po śladach krwi. Nawet jak takie przejście zajmie na początku 3 minuty to lepiej zostawić psa na niedosycie niż znudzić go tą zabawą zanim skończy rok.

Im bardziej będziecie się spieszyli z tak młodym psem tym więcej będziecie popełniali błędów ( dla pocieszenia- i tak każdy jakieś popełnia ;)) i tym trudniej będzie Wam je potem wykorzenić, bo nie macie jeszcze wiedzy, która by Wam w tym pomogła.
ODPOWIEDZ