Karmy suche

Awatar użytkownika
Krzysztof
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Karmy suche

Post autor: Krzysztof »

Czytałem artykuł na jakiejś angielskiej stronie na ten temat jakieś pół roku temu.
Taka drobna ciekawostka:
http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index ... Itemid=287" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Eni

Post autor: Eni »

My przerabialiśmy Karmy:

FITMIN MEDIUM SENIOR - jadł ją Kajtek, ale kupa nie była tak twarda, jak powinna. Futerko OK, żadnych większych sensacji czy drapania się, ale to nie to.
FITMIN MEDIUM MAINTENANCE - tą dawałam psom w schronisku, ponad 100 psów jako grupa porównania i większość kupki miała ładne, trzymała masę. Krokiety, niby średnie, ale większe niż innych karm dla psów średnich, za to mini jest wielkości jak dla szczeniąt, a szczenięca kocich kuleczek :)
Obrazek
Fitmin medium maintenance
Kompletna sucha karma ze średnią zawartością energii dla dorosłych psów średnich i dużych ras.
66% białek pochodzenia zwierzęcego
Białko (24%), tłuszcz (12%), energia: 13,53 MJ/1 kg

Zalety:
1 kg zawiera 240 g białka, w tym 158 g pochodzenia zwierzęcego
Prebiotyki wspomagają prawidłową florę jelitową
Wysoka przyswajalność pierwiastków śladowych w formie chelatów
kompleks naturalnych przeciwutleniaczy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
Wyciąg z juki zmniejsza nieprzyjemny zapach odchodów
Świeże mięso z kurczaka i unikalny ekstrakt wątrobowy na powierzchni każdej granulki gwarantują wyjątkowy smak karmy

Zadeklarowana analiza składu:
Białko surowe (24%), oleje i tłuszcze surowe (12%), włókno surowe (3%), popiół surowy (8%), wapń (1,1%), fosfor (0,95%), sód (0,3%)

Skład surowcowy:
Mączka drobiowa (17%), ryż, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy, mięso i wątróbka z kurczaka (5%), zarodki pszenne, mączka rybna, suszona pulpa buraczana, siemię lniane, suszone wytłoki jabłkowe, drożdże browarniane, fosforan monowapniowy, węglan wapnia, jaja kurze, olej z łososia, chlorek sodu, fruktooligosacharydy (0,2%), kompleks naturalnych przeciwutleniaczy (0,02%), wyciąg z juki (0,02%)
z http://www.krakvet.pl/fitmin-medium-mai ... 18107.html

Wygląda na to, że skład się zmienił na lepsze wg strony producenta http://www.fitmin.pl/psy/fitmin-program ... edium.html

FITMIN FOR LIVE Adult all breeds -Obrazek w pewnym momencie weszła tańsza wersja Fitmina i zaczęliśmy karmić w schronisku tym. To była KATASTROFA! Wprowadzaliśmy karmę powoli, a psy miały biegunkę - wszystkie, poza seniorami, które jadły poprzednią. Przez miesiąc próbowaliśmy, ale zupełnie nic nie pomagało, ze 100 psów, 2 :!: miały normalne kupy, a reszta zalewała posadzki żółtą mazią, która odeszła jak ręką odjął, gdy szefowa zamówiła Czerwonego Fitmina. Zgłosiliśmy do przedstawiciela, badali nasze partie - niby było OK, nigdzie indziej się to nie zdarzyło, ale ja na własne oczy widziałam i nie poleciłabym tej karmy.
42% surowców pochodzenia zwierzęcego 17,5% świeżego mięsa drobiowego i produktów pochodzenia drobiowego energia: 14,4 MJ/1 kg

Zalety
• Zbilansowane stężenie kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 dla zdrowej skóry i sierści
• Wyciąg z korzenia cykorii działa jako prebiotyk wspomagający równowagę flory jelitowej
• Świeże mięso z kurczaka i ekstrakt wątrobowy na powierzchni każdej granulki gwarantują wyjątkowy smak
• Wyciąg z juki zmniejsza nieprzyjemny zapach odchodów

Analiza składu: białko surowe (25%), oleje i tłuszcze surowe (15%), włókno surowe (3%), popiół surowy (8 %), wapń (1,3%), fosfor (0,95%)
Skład: mączka drobiowa (24,5%), ryż łamany, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy (9%), świeże mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (5%), otręby pszenne, wysłodki buraczane suszone, hydrolizowana wątroba drobiowa, zarodki pszenne (2%), suszona miazga jabłkowa, drożdże piwowarskie, olej z łososia (0,5%), korzeń cykorii (0,1%), juka
http://www.krakvet.pl/fitmin-life-adult ... 22742.html

BELCANDO FINEST LIGHT Obrazek
Tą karmę kupiłam Kajtkowi zamiast Fitmin Senior, niestety też się nie sprawdziła. Kupa była jeszcze bardziej miękka, choć pies zjadał ją ze smakiem i nie miał problemów skórnych ani gazów.
Przeznaczenie karmy Belcando
Holistyczna karma dla dorosłych psów z nadwagą lub starszych psów małych i średnich ras.
Charakterystyka karmy Belcando
BELCANDO wyodrębnione jest z grupy karm Super Premium jako karma holistyczna ze względu na swój unikalny skład i właściwości. Holistyka opiera się na wyjątkowym podejściu do tematu żywienia zwierząt, gdzie karma musi zawierać konkretne składniki pokarmowe, a nie być wyłącznie odpowiednio zbilansowaną. Jej ideą jest kompleksowa opieka nad zwierzęciem a więc nie tylko utrzymywanie wysokiego poziomu zdrowia i kondycji ale także ograniczenie stresu, zapewnienie komfortu i higieny w życiu pupila.

Dlatego też karmy holistyczne BELCANDO zawierają bardzo wiele różnorodnych składników pokarmowych, a znajdujące się w nich substancje o właściwościach prozdrowotnych nie tylko zaspokajają podstawowe potrzeby organizmu, ale także chronią przed niekorzystnymi zmianami w organizmie. To właśnie różnorodność składników pokarmowych sprawia, że karma holistyczna jest pokarmem o niezwykle wysokiej wartości biologicznej. Substancje te jednak nie są dodawane w postaci związków chemicznych, ale znajdują się w naturalnych składnikach wykorzystywanych do produkcji karmy – takich jak siemię lniane, szałwia, kasza jaglana,chleb świętojański, warzywa, jaja itp.

BELCANDO to najwyższa jakość składników specjalnie wyselekcjonowanych i spełniających najbardziej restrykcyjne wymogi unijne!

Apetyczne, zdrowe i satysfakcjonujące dzięki wybranym surowcom. Smaczna wątroba i kaczka stymulują apetyt psa. Owies stwarza poczucie sytości i jest bogaty w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, tak jak nasiona szałwii, które wspierają zdrowe trawienie.

Ograniczona zawartość białka i tłuszczu sprawia, że BELCANDO FINEST LIGHT jest szczególnie przydatny dla psów o niskim poziomie aktywności i psów starszych. Szczególnie wysoki udział włókna surowego sprawia, że utrzymanie lub zmniejszenie masy ciała jest łatwiejsze, a jednocześnie zadowala psa. Niższy poziom fosforu i sodu odciąża nerki.
Składniki karmy Belcando
Ryż; owies łuskany (20 %); skrobia ziemniaczana; mięso z kaczki (10 %); mięso drobiowe z niską zawartością popiołu (5 %); kleik z otrąb owsianych; wątróbka drobiowa hydrolizowana (4 %); mączka śledziowa (2,5 %); pestki winogron odtłuszczone; drożdże piwne; chleb świętojański; suszone wysłodki buraczane; tłuszcz drobiowy; olej roślinny rafinowany; nasiona szałwii (1,5 %); dwufosforan wapnia; chlorek sodu; chlorek potasu; zioła (całkowity 0,2 %: liście pokrzywy, korzeń goryczki (gencjany), centuria, rumianek, koper, kminek, jemioła, krwawnik pospolity , jeżyna); juka kalifornijska.
Analiza składu karmy Belcando
Białko 29% ,tłuszcz 20%, włókno surowe 3,2%, popiół 7%, wilgotność 10%, wapń 1,3%, fosfor 0,9%, sód 0,3%, witaminy, lecytyna.
z http://www.telekarma.pl/p9558/belcando. ... 125.kg.htm

BRIT CARE SENIOR Obrazek
Ta karma Kajtkowi przypasowała. Kupki i sierść OK. Bączków nie ma. Nie choruje, żadnych suplementów w sumie nie potrzebuje.
Hypoalergiczna karma dla starszych psów. Dobrze zbilansowana, wysoce przyswajalna, najwyższej jakości karma dla starszych psów o wysokim zapotrzebowaniu na wartości odżywcze
Karma wzbogacona jest o selen organiczny i witaminę E, aby opóźnić starzenie, zredukować ryzyko otyłości, zminimalizować potencjalne problemy z trawieniem oraz chronić zdrowie organizmu.

ZALETY:
Ochrona systemu naczyniowego Zawartość zbilansowanych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz miedzi w postaci chelatowej chroni system naczyniowy przed szkodami powodowanymi przez cholesterol
Chroni przed otyłością, zapewnia optymalny poziom zużycia energii
Połączenie witaminy E i chlorku choliny zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i chroni błonę komórkową przed wolnymi rodnikami
MOS (Oligosacharydy manozowe) dbają o zdrowie jelit, redukują chorobotwórczą mikroflorę w jelitach
Fruktooligosacharydy są składnikami odżywczymi wpływającymi korzystnie na mikroflorę jelitową i przyczyniającymi się do dobrego stanu zdrowia

SKŁAD:
Jagnięcina, mielony ryż, tłuszcz drobiowy (z witaminą E), olej łososiowy, aromaty naturalne, otręby ryżowe, suszona pulpa buraczana, drożdże browarniane, suszone jajka, wyciąg z juki Schidigera, suszone jabłka, minerały, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny, DL-metionina, L-lizyna, oligosacharydy manozowe, frukto-oligosacharydy, pięciowodny siarczan miedzi, niacyna, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna, witamina A, witamina D3, witamina E.
http://zooart.com.pl/product-pol-6607-B ... ATIS-.html

BRIT CARE JUNIOR Obrazek Juniora i puppy z Brit Care jadła Stella, ale niestety coś jej musi nie pasować w tej karmie, bo ma łupież i gryzie się w tylną część ciałka. Kupki są ok i gazów nie ma, ale... Przy chorobie, po przestawieniu na Royala Gastrointestinal, przeszło jak ręka odjął, a jak zaczęłam wracać do karmy, łupież od razu wrócił.

Będziemy szukać dalej karmy dla Młodej.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Właśnie szukam jakiejś dobrej karmy dla seniorów. Problem w tym, że 2 seniory są za grube a 1 za chudy. :niewka:
Awatar użytkownika
Eni

Post autor: Eni »

qzia pisze:Właśnie szukam jakiejś dobrej karmy dla seniorów. Problem w tym, że 2 seniory są za grube a 1 za chudy. :niewka:
W tej kwestii zgadzam się z moim weterynarzem - nie ma sensu kupować karm light, ale podaje się po prostu mniej zwykłej karmy. Tak samo, jak chudzielcom, więcej. A ile? Na opakowaniu zawsze jest orientacyjne dawkowanie, ale reguluje się wg obserwacji psa - jak mu się robią boczki, to zmniejszamy dawkę, jak widać żebra, dajemy więcej (podobne psy: mieszańce husky, owczarka i amstafa, a husky wymagały połowę porcji, owczarek wg wskazań, a ast prawie 2x tyle przy takiej samej ilości ruchu).

Nie pamiętam dokładnie, dlaczego, ale wet mi mówił, że podawanie karm wysokokalorycznych lub dla juniora starszemu psu, może mu bardziej zaszkodzić, niż niskiej jakości karma.
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

Za jakiś czas na polski rynek wejdzie taka karma.
Będziemy mieć okazję ją przetestować to podzielę się spostrzeżeniami.
Skład mnie powalił :silacz: Mamy z tej firmy wszystkie rodzaje przysmaków i powiem Wam, że w życiu nie widziałam, żeby moje psy aż tak trzęsły się, skakały i piszczały na widok ciastek :strach_2:
O glutach nie wspomnę :D

Niestety nie znam jeszcze ceny, za jaką będzie można karmę zakupić ale chyba nie mało :?
Przysmaki są dość drogie. Paczuszka mini 40g = 5 zł
Załączniki
karma.JPG
karma.JPG (87.57 KiB) Przejrzano 3839 razy
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Ja próbowałam, tzn. Cyg :) a - Fitmin For Life Adult ale large breeds i było ok. Smakowało, sierść i kupale ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Jak dla mnie karma, ktora ma aż 85% misa nie będzie za zdrowa. :niewka:
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

A ja się zastanawiam czy produkty bezglutenowe i bezzbożowe dla psów naprawdę mają wpływ na ich zdrowie czy to bardziej moda. Oczywiście, że znaczenie ma jakie zboża i w jakiej ilości, ale czy zamiana zboża na soję to naprawdę taki hit dla psa?
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Ja tam po przeczytaniu o kosztach utrzymania psa hania to przechodzę na 100% zbóż chyba :) :jezyk_3:
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

miszakai pisze:Ja tam po przeczytaniu o kosztach utrzymania psa hania to przechodzę na 100% zbóż chyba :) :jezyk_3:
Na świeżej trawce będzie taniej :jezyk:
ODPOWIEDZ