Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda i ich wspólna Jagna.
Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj
Kasiu, chodziło mi o Twoje zdjęcie nr 3110
, o to właśnie i ten wzór:

Byleby w sercu ciągle maj!
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Sama jestem w szoku, że pamiętam, przy takiej ilości wzorówweszynoska pisze:Kasiu tak....mój wzór to DPLC![]()

Mi też podobają się różne inne jeszcze, ale miejsca brak.weszynoska pisze:
chociaż podoba mi się o wiele więcej różnych kolorów/odcieni/wzorów....
hm...a może by tak sklep założyć![]()
![]()
miałabym pod ręką
Poza tym w tym roku kupiłam talerze śniadaniowe z bolesławca, a wcześniej jadłam z talerzy Porcelana Książ i zdecydowanie lepiej mi i Tomkowi się je z cieńszych, lżejszych talerzy - takie małe skrzywienie

Co do sklepu to jeszcze trzeba mieć te dojścia aby ten poza gatunek brać.
Ewka sorki jak byłam pewna że piszesz o tym numerze fabrycznym i wpisałam ten numer i nic nie znalazłam

Jakoś nie patrzyłam na numer zdjęcia

Masz porcelanę niebieską z Bawarii czy Anglii?
Old Luxembourg Villeroya
Pamiętacie minę Marka Kondrata w "Pułkowniku Kwiatkowskim" jak patrzy ma nagą śpiącą dziewczynę. Ja tak mam oglądając te zdjęcia, nawet nie chcę myśleć ile adrenaliny będzie mnie kosztowało uczestniczenie w tej imprezie osobiste.
A może by zorganizować kiedyś zlot w okolicy i w tym terminie?
A może by zorganizować kiedyś zlot w okolicy i w tym terminie?
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Ups... stawiałam na wzór Indisch Blau lub CebulowyEwka pisze:Old Luxembourg Villeroya

Odcień faktycznie pasujący idealnie do Twojego kompletu.
SARABANDA pisze: A może by zorganizować kiedyś zlot w okolicy i w tym terminie?
W tamtym roku zlot był dokładnie w tym terminie i z tego co wiem "Świtkowie" pojechali po zlocie do Bolesławca, AniaW i Ola Dunajowa przyjechały wcześniej aby podjechać na skorupy.
W samym Bolesławcu zlot organizować to chyba nie bardzo

Indish Blau uwielbiam, cebulkowy mniej. Mam kilka sztuk dekorowanych Indish Blau, mam Seltamanna, to się, o ile pamiętam, nazywa bawarski błękit - używam na co dzień, mam komplet Krautheima. Generalnie bardzo podoba mi się porcelana zdobiona kobaltem. No i uwielbiam szperać na targach staroci, jestem wtedy w amoku.kasiawro pisze:Ups... stawiałam na wzór Indisch Blau lub CebulowyEwka pisze:Old Luxembourg Villeroya![]()
Odcień faktycznie pasujący idealnie do Twojego kompletu.

A ten wzór bolesławiecki mnie zachwycił

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Cebulowy ja też zdecydowanie mniej, zbieram Tomka mamie Indisch Blau z różnych fabryk, trafiły się nawet w tym wzorze naczynia nie porcelanowe
(rodzina chciała mnie uszczęśliwić
).
Ja właśnie zaczęłam to kolekcjonować mamie bo cukiernica i dzbanek pozostał po wojnie w domu dziadka. Na moich starociach można wyszukać, a wtedy to taka zdobycz cieszy najbardziej
, amok już mi nie grozi bo ja z tych "rozsądnych za bardzo jestem"
, więc liczę się z miejscem i kwotami jakie wołają.
Porcelana Seltamanna to chyba bardziej zdobiona jest w kształtach, a ja te proste wolę. Krautheima zupełnie nie kojarzę, ale sprawdzę jak będę u mamy.

Ja właśnie zaczęłam to kolekcjonować mamie bo cukiernica i dzbanek pozostał po wojnie w domu dziadka. Na moich starociach można wyszukać, a wtedy to taka zdobycz cieszy najbardziej

Porcelana Seltamanna to chyba bardziej zdobiona jest w kształtach, a ja te proste wolę. Krautheima zupełnie nie kojarzę, ale sprawdzę jak będę u mamy.
To jest nas więcej ,chociaż ja cebulowy lubię bardzo mniej Indich ,szkoda ,że większość fajnych kubków bolesławskich jest mniejszych rozmiarów ,a trafiają sie filiżanki w wersji maxi takie 0,5l ?Ewka pisze:Indish Blau uwielbiam, cebulkowy mniej. Mam kilka sztuk dekorowanych Indish Blau, mam Seltamanna, to się, o ile pamiętam, nazywa bawarski błękit - używam na co dzień, mam komplet Krautheima. Generalnie bardzo podoba mi się porcelana zdobiona kobaltem. No i uwielbiam szperać na targach staroci, jestem wtedy w amoku.kasiawro pisze:Ups... stawiałam na wzór Indisch Blau lub CebulowyEwka pisze:Old Luxembourg Villeroya![]()
Odcień faktycznie pasujący idealnie do Twojego kompletu.![]()
A ten wzór bolesławiecki mnie zachwycił
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
Nulka są i takie jak widziałaś na zdjęciu ok 5-10 l.
Kubki też są w rozmaitych wielkościach i wzorach.
Cebulowy jest o tyle fajny, że kształty ma ładne jak dla mnie.

Kubki też są w rozmaitych wielkościach i wzorach.
Cebulowy jest o tyle fajny, że kształty ma ładne jak dla mnie.
Takie 5-10 l na osłonki fajne
ale z takich 0,5 l to i płatki i zupkę i herbatkę pijemy ,na takie bym zapolowała