hania pisze:Co roku czekam na te foty

Dobre
weszynoska pisze:
ale mojego wzoru nie było???
Węszynosko ja nie wiem czy ja dobrze pamiętam Twój wzór

?
To ten:
http://allegro.pl/filizanka-0-2-l-ceram ... 71077.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli ten to nie widziałam, ale też nie patrzyłam za tymi kolorami.
weszynoska pisze:
Zachwyciły mnie te miseczki z uszkami
Ja też zauroczyłam się tym wzorem bardzo, nawet bardziej niż pszczółkami w tamtym roku

.
weszynoska pisze:
w tym roku poproszę Mikołaja o mlecznik i filiżanki do kawy...no i ciągle się biję z myślami...wziąć kredyt i kupic zestaw czy odpuścić...tyle ważnych spraw na głowie....człowiek przyjemności zostawia na ostatek

Dla mnie to czysta przyjemność polować na okazję i zbierać po trochu. To tak jak z giełdą staroci albo lumpeksem - idziesz i nigdy nie wiesz co wyłapiesz - taka bezpieczna adrenalina

.
Komplet/zestaw w pierwszym gatunku wychodzi kosmicznie drogo
BasiaM pisze:
Ja przymierzam się do Bolesławca, jest u nas jeden sklep z pięknymi zestawami i coś nie mogę się zdecydować taki wybór.
A ceny na tym Waszym targu są dużo niższe niż w sklepach ? I kiedy jest ta wystawa ?
Nie wiem co to za sklep czy firmowy, czy cepelia, czy ktoś prywatnie prowadzi...?
Na dniach ceramiki, które są zawsze w sierpniu wystawiają się różne firmy z ceramiką bolesławiecką, a w okolicy jest ich trochę.
Ewka pisze:
Ogromnie spodobał mi się wzór na zdjęciu 3110, bardzo pasowałby do mojej porcelany.
A chodzi mi o naczynka do zapiekania, o wysokości brzegów jak forma do tarty, o średnicy ok. 15 cm lub ciut więcej. Fajnie gdyby to naczynko było z uszkami. "Rzuciło Ci się na oczy" coś takiego?
Ewka najlepiej linka mi wyślij bo ja nie znam wszystkich wzorów po numerach

, a tych numerów jest sporo.
Dobrze aby sygnatura była albo logo zakładu wtedy będę wiedziała w jakim sklepie patrzeć

.
miszakai pisze:
Uwielbiam je oglądać. Właśnie, czy ceny są duużo niższe niż w sklepach firmowych, w których też bywają II gatunki i wyprzedaże?
Z tymi cenami i sklepami jest różnie. Trochę opisze jak to wygląda od "tyłu" jak już bardziej się zagłębiłam w ten klimat.
Jak już pisałam jest kilka producentów:
Bolesławiecka Ceramika
Ceramika Artystyczna
Wiza
Manufaktura
Tyrcz
Vena i jeszcze kilka mniejszych
Ja głównie zakupy robię w dwóch pierwszych, tam są moje wzory i uważam że ceramika (jakość gliny) jest lepsza. moja siostra nie widzi różnicy w jakości, kwestia obeznania chyba?
To dwa pierwsze zakłady są najstarsze i największe, wzory najbardziej popularne + nowości. Opiszę na ich przykładzie jak to wygląda.
Oni mają I, II, III gatunek i rzeczy z poza gatunku. Z poza gatunku jest wszystko zdecydowanie tańsze to są rzeczy które należy oglądać dokładnie bo czasami są takie nie fajne uszkodzenia. Jak dla mnie krzywa linia wzoru czy w środku miseczki jakieś zgrubienie kompletnie mi nie przeszkadza i takie głównie kupuję.
Nie jest łatwo takie dostać bo kupują to "zawodowi handlarze" mający aukcje w necie, sklepy swoje i sprzedają to jakby to był II gatunek.
Na dniach ceramiki wystawiają się z normalnymi gatunkami i z poza gatunkiem i poza tym na rynku w Bolesławcu jest jeszcze mnóstwo tych innych firm i one są tańsze.
Poza dniami ceramiki są sklepy w Bolesławcu przy fabrykach otwarte 7 dni w tygodniu i też mają ogromny wybór i można upolować poza gatunkiem coś taniej, są też obok sklepy handlarzy

.