ZKwP – co sądzimy o działaniu związku?

Co wolno a czego nie, psom i ich właścicielom
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Re: ZKwP – co sądzimy o działaniu związku?

Post autor: weszynoska »

Hania jest mistrzem w cytatach wyrwanych z kontekstu :niewka: nic na to nie poradzę....

Napisała wcześniej, że hodowlankę można zrobić w terminie +- 15 miesięcy i 2-3 tygodnie

dla mnie to bezsens i napisałam że trudniej zrobic hodowlankę dla kończących w maju 15 miesięcy niż tych w listopadzie...

Nie ma co rozumieć ani owijac w bawełnę...sensu nie widzę, jak ktoś może mi wyjaśnić powody dla których związek taką uchwałe uchwalił to czekam :dawaj:

Bo dyskutowanie komu łatwiej czy nie uważam za bez celu , ale to moje zdanie i nikt nie musi go popierać albo nie :jezyk_3: tak jakos z rana mnie agresja forumowa wzięła :zly2: :piwko:

dla mnie ta uchwała jest bez sensu...i tyle w temacie

oj pewnie mi cukru brakuje w organiźmie...strasznie zawiłe to moje pisanie :gleba:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Jak ktoś zrobi klubówke w połączeniu z krajówką w listopadzie albo grudniu :jezyk:
Tak naprawdę to to jest kwestia terminu wystaw międzynarodowych (poza grudniem jest co najmniej jedna w miesięcu) i decyzji jak daleko chcemy jechać (czyli jakie mamy parcie na szczeniaczki)

Ja osobiście mam nadzieję, że na ogarkowie nie ma osób zachwyconych tymi zmianami.
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

hania pisze:Ja osobiście mam nadzieję, że na ogarkowie nie ma osób zachwyconych tymi zmianami.
haniu, wiesz czyją matką jest nadzieja. :jezyk_3:
Ja nie jestem o tym przekonany. Jeżeli nie na ogarkowie to w bliskim otoczeniu. :psiako:
Rzadko chyba co prawda się zdarza szczęście cieczki zaraz po zrobieniu uprawnień ale te trzy miechy to może być cały rok hodowlany więcej :mysl_1:
Zmiany które zaakceptowałem to ograniczenie ilości wystaw.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

weszynoska pisze: dla mnie to bezsens i napisałam że trudniej zrobic hodowlankę dla kończących w maju 15 miesięcy niż tych w listopadzie...
No to ja też teraz nie rozumiem...chyba, że jednak coś na odwrót ;)
W maju pies kończy 15 miesięcy i ma masę wystaw...w listopadzie kończy 15 miesięcy i do marca ma hodowlankę zakończoną Katowicami. Zawsze było komuś łatwiej a komuś trudniej ;)
Ale jakie znaczenie w hodowli mają te 2-3 miesiące? Chyba, że zaczynamy to planować jak wyścig szczurów - kto szybciej pokryje..tylko wtedy jakoś trudno mi uwierzyć, że motywacją jest jedynie "świetność egzemplarza" :roll:
weszynoska pisze: Nie ma co rozumieć ani owijac w bawełnę...sensu nie widzę, jak ktoś może mi wyjaśnić powody dla których związek taką uchwałe uchwalił to czekam :dawaj:
Ale kto ma to wyjaśnić... :niewka: Ja się nie podejmuję ;)
Ja wiem, że do tej pory tylko rasy "wielkogłowe" miały obniżony wiek. Swoją drogą zobaczcie do jakiej sytuacji doprowadzono- żeby łatwiej było rodzić obniżono dopuszczalny wiek krycia. :roll:

hania pisze: Ja osobiście mam nadzieję, że na ogarkowie nie ma osób zachwyconych tymi zmianami.
Ja osobiście mam nadzieję, że wśród nas jest jak najwięcej osób kierujących się zdrowym rozsądkiem, a nie tym na co ZKwP pozwala :roll:
Bo na to na co nie pozwala jest "warunek" ;)
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

No tak to jest jak sie szybko pisze i nie czyta przed wysłaniem w eter :zly2:

jasne , że miałam na mysli te suki co skończą w maju 15 miesięcy to im łatwiej a nie trudniej :oops:

Ostatecznie jednak taki zapis wcale mi się nie podoba...na pewno zjadą się "chętni" skorzystać i wcale nie z troski o łatwy poród :zly1:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Ale ja o tych "chętnych" właśnie piszę - liczę na to, że ludzie wiedzą, że to co dozwolone nie musi być obowiązkiem...choć ja ostatnio boleśnie przekonałam się kilka razy że jak umiesz liczyć to licz na siebie ;)
Nie ma np. regulacji dotyczących liczby miotów zarówno u suk (tutaj są pewne ograniczenia wynikające z widełek wiekowych, ale tylko takie), nie ma ograniczeń kryć u psów (tu można zupełnie iść na całość;)).
Awatar użytkownika
aniamam

Post autor: aniamam »

jeśli ma to dotyczyć wszystkich ras to np. u dogów niemieckich "gratuluję" "hodowcy" krycia 15 miesięcznej suczki......
ja jestem zwolenniczką pierwszej ciąży najwcześniej po 3 cieczce.....
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Hmmm...I u mnie kiepsko z rozumieniem...Czyli jak suka skończy 15 miesięcy to zakładając jakiś bezsensowny wyścig i zaliczenie 3 wystaw w ciągu miesiąca to przyspieszył Związek możliwość krycia o 2 miesiące? Generalnie niewielka różnica w praktyce. Dla tych którzy prą do krycia suki co roku to może i jeden rok więcej ale to jakiś max dla mnie...Zakładając maksymalnie (wg mnie) 5 miotów w życiu suczki czyli upraszczając dać jej dorosnąć i dać jej odpocząć po skończeniu 7 lat albo robiąc przerwę/dwie na dwa lata to po co:niewka: Jedno to krycie co roku a inne krycie cieczka po cieczce - też dla mnie przegięcie. Nawet mając plan kryć co roku regularnie można kryć co drugą cieczkę conajmniej :mysl_1: Ale to tak na marginesie...Po owocach ich poznacie czyli okaże się czy mamy w swoim gronie hodowców ciśnieniowców :) Chociaż w sumie to chyba i tak wiemy, że mamy ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Chociaż nie hodowca ale pozwolę wtrącić swoje przysłowiowe trzy grosze. Kiedyś się powiadało że dzieci nie powinny mieć dzieci. 15 a nawet 18-to miesięczna ogarka to jeszcze dziecko, chociaż jamniczka w tym wieku już niekoniecznie. Rozmnażanie psów ras wielkogłowych za pomocą cesarek bo nie są w stanie ze wzgl na wielkość głowy maluchów urodzić to paranoja. Dziwię się że organizacje prozwierzęce jeszcze się nie przyczepiły.
Też uważam że nie powinno się kryć wcześniej niż w trzeciej cieczce. Szkoda mi suk które mają szczenięta cieczka po cieczce szczególnie jeżeli między nimi jest odstęp 5-6m-cy. Suka nie powinna mieć więcej niż 4 max 5 miotów, chociaż to zależy też od ich liczebności.
Związek musi się wykazać tym że coś robi jak każda organizacja która pobiera składki, łatwiej jest zmienić przepisy z których i tak za wiele nie wynika niż zrobić coś sensownego.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

SARABANDA pisze: Dziwię się że organizacje prozwierzęce jeszcze się nie przyczepiły.
Przyczepiły się już jakiś czas temu ;)
SARABANDA pisze: Suka nie powinna mieć więcej niż 4 max 5 miotów, chociaż to zależy też od ich liczebności.
Myślę, że liczba miotów powinna przede wszystkim zależeć od faktycznej wartości hodowlanej danej suki/psa-reproduktora. Są suki/psy, które powinny mieć max. 2 mioty...są takie które nie powinny wcale. Ale jak wytłumaczyć hodowcy/właścicielowi, że nie ma takiego cudu jak mu się wydaje ? :niewka:
SARABANDA pisze: Związek musi się wykazać tym że coś robi jak każda organizacja która pobiera składki, łatwiej jest zmienić przepisy z których i tak za wiele nie wynika niż zrobić coś sensownego.
Takie odnosi się wrażenie jak się to czyta.... :roll:
ODPOWIEDZ