weszynoska pisze:
dla mnie to bezsens i napisałam że trudniej zrobic hodowlankę dla kończących w maju 15 miesięcy niż tych w listopadzie...
No to ja też teraz nie rozumiem...chyba, że jednak coś na odwrót
W maju pies kończy 15 miesięcy i ma masę wystaw...w listopadzie kończy 15 miesięcy i do marca ma hodowlankę zakończoną Katowicami. Zawsze było komuś łatwiej a komuś trudniej

Ale jakie znaczenie w hodowli mają te 2-3 miesiące? Chyba, że zaczynamy to planować jak wyścig szczurów - kto szybciej pokryje..tylko wtedy jakoś trudno mi uwierzyć, że motywacją jest jedynie "świetność egzemplarza"
weszynoska pisze:
Nie ma co rozumieć ani owijac w bawełnę...sensu nie widzę, jak ktoś może mi wyjaśnić powody dla których związek taką uchwałe uchwalił to czekam
Ale kto ma to wyjaśnić...

Ja się nie podejmuję

Ja wiem, że do tej pory tylko rasy "wielkogłowe" miały obniżony wiek. Swoją drogą zobaczcie do jakiej sytuacji doprowadzono- żeby łatwiej było rodzić obniżono dopuszczalny wiek krycia.
hania pisze:
Ja osobiście mam nadzieję, że na ogarkowie nie ma osób zachwyconych tymi zmianami.
Ja osobiście mam nadzieję, że wśród nas jest jak najwięcej osób kierujących się zdrowym rozsądkiem, a nie tym na co ZKwP pozwala
Bo na to na co nie pozwala jest "warunek"