Majorowe nastroje (Ugryź Na Tropie)

Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Re: Majorowe nastroje (Ugryź Na Tropie)

Post autor: qzia »

Chwała mu :szacun_1: :szacun_1: temu Allachu :szacun_1: :szacun_1: Ja słyszałam tylko o salukach bo inne charty od nich pochodzą. :psiako: :psiako:
Awatar użytkownika
Marta A
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Marta A »

:gleba: Ale dziewczęta pojechały :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Danuta

Post autor: Danuta »

Ania W pisze:Otóż już starożytni Egipcjanie znali tę rasę i to ona posłużyła jako wzór ...sfinksa!
Po siedmioletnich badaniach, przemyśleniach, obserwacji ogarzego osobnika i wnikliwym analizowaniu zagadnienia pochodzenia sfinksa zdecydowanie przychylam się do teorii Pani Ani W . :silacz: :szacun_1: :zgoda:
qzia pisze: To twórcy rasy wzorowali się na Sfinksie (...)
Bzdura! :zly1:
qzia pisze:(...) tylko ten stoicyzm im do końca nie wyszedł. :niewka:
Pani nie wie, o czym Pani mówi! ;)
Może egzemplarze, analizowane przez Panią, żyjące w wielkim stadzie, nie mają okazji wykazać się swym stoicyzmem! Znam wiele ogarów, których stoicyzm jest wzorcowy, przykładowy, czasem jak u Lokisa, wręcz denerwujący - gdy on myśli i analizuje każdą komendę, sytuację, zdarzenie... :)
Ania W pisze:Ileż jeszcze prawd wiąże się z historią naszej rasy. :mysl_1:
Prawda! Np: Kiedyś udowadniałam, że w czołgu "Czterech pancernych i psa" był ogar! :mrgreen:
qzia pisze:A na malowidłach naskalnych sa zwykle saluki, bo to jest najstarsza znana rasa. (...)
Ale co to ma do rzeczy? Ja tu się nie biję, która "rasa" jest uznana za najstarszą w dziejach ludzkości (swoją drogą - kto wtedy opisywał wzorzec? ;) ), tylko o rasę, która inspirowała sfinksa! (Sfinksa? :?: Szarika? :?: i może jeszcze wiele innych, nieodkrytych psich osobników?) :jezyk_3: :mrgreen:
Danuta i Lokis

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Danuta pisze:Prawda! Np: Kiedyś udowadniałam, że w czołgu "Czterech pancernych i psa" był ogar! :mrgreen:
To było udowadnianie udowodnionego :D

http://www.ogarkowo.pl/viewtopic.php?f= ... ika#p63495" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Danuta

Post autor: Danuta »

Ania W pisze:To było udowadnianie udowodnionego :D
A! to przepraszam :D
Ale to też świadczy o tym, że szłyśmy słuszną drogą ;)
http://www.forum.polskigonczy.avx.pl/vi ... 25b34e5b5e" onclick="window.open(this.href);return false;
Danuta i Lokis

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Marta A

Mini fotoreportaż z wycieczki do Torunia w kilku odsłonach :happy3:

Było fajnie, ogar mało uciążliwy, w mieście momentami było mu za głośno i za gęsto, więc nie nadwyrężaliśmy psiej cierpliwości.

Mieszkaliśmy przy lesie, więc spacery co prawda na smyczy, ale ciekawe i długie, Major czasem człapał już po schodach na trzecie piętro :jezyk_3:

Na początku każdy napotkany pies go maksymalnie interesował, potem już ładnie się na nas koncentrował. Pięknie wchodził i schodził ze schodów - a musicie wierzyć, że to nie jest czynność, którą często wykonuje :silacz: Nie wybiega też pierwszy z mieszkania czy klatki tylko czekał, aż ja wyjdę pierwsza, co praktykujemy w domu, ale na nowym terenie - wiadomo, różnie może być.

Mieliśmy też dużo okazji do ćwiczenia spokojnego wysiadania z auta - na początku miał "incydent" :mrgreen: , ale potem było dobrze, choć nie zawsze bez jojczenia, jaki to jestem biedny, bo muszę usiąść i poczekać na komendę :mrgreen:

Szczekał na wędkarzy wracających przez las znad Wisły - mega wkurzające... Dużo ćwiczenia koncentracji jeszcze przed nami... Raz oszczekał pana wchodzącego akurat do bloku - my wychodziliśmy. :zly2:

Korzystałam z okazji i robiłam mu nasze standardowe ćwiczenia w większych rozproszeniach (ludzie z psami, korty tenisowe, auta, tramwaj), no i było super, ale to akurat on ma do siebie, że jak wchodzi w fazę "Ćwiczenia", to nic go nie interesuje... Gorzej, jak na luzie musi coś zrobić, np. głupi siad... A obok pan z wędką idzie...

Jazda tramwajem - rok temu też jechał, było ok, teraz masakra... Dwa razy jechaliśmy. Wsiada bez problemu, ale pierwsze dwie - trzy stacje to koszmar, trzęsie się, wciska między nogi, za siedzenie... :placzek: Potem już lepiej, ale szczęśliwy nie był... Dobrze, że na co dzień nie musi.

Pięknie zostawał sam w mieszkaniu, kiedy szliśmy gdzieś sami. Spał w klateczce, długo dawał nam pospać. Nie gramolił się rano na nasze "legowisko" (materace na podłodze :D ) tylko czekał, aż go zawołamy :marzyc:
Załączniki
W drodze.jpg
W drodze.jpg (233.92 KiB) Przejrzano 557 razy
Ogar w mieście.jpg
Ogar w mieście.jpg (99.76 KiB) Przejrzano 556 razy
Pozowanie musi być.jpg
Pozowanie musi być.jpg (126.88 KiB) Przejrzano 557 razy
Drzemka na RODOS.jpg
Drzemka na RODOS.jpg (195.21 KiB) Przejrzano 557 razy
Drzemka z panem.jpg
Drzemka z panem.jpg (146.95 KiB) Przejrzano 557 razy
Drzemka z panią.jpg
Drzemka z panią.jpg (169.23 KiB) Przejrzano 557 razy
Zawsze znajdę dobre oparcie.jpg
Zawsze znajdę dobre oparcie.jpg (111.98 KiB) Przejrzano 558 razy
Podryw na smutnego samotnego pana z pieskiem.jpg
Podryw na smutnego samotnego pana z pieskiem.jpg (157.53 KiB) Przejrzano 557 razy
Na podusi obieżyświata.jpg
Na podusi obieżyświata.jpg (102.19 KiB) Przejrzano 557 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
Marta A

Kto był w Toruniu, ten wie, że na Rynku Staromiejskim stoi taki osiołek z jakiegoś metalu, brązu czy coś... Jak go Major zbystrzył... :gleba: Biedula, szczekał i szczekał, cały rynek słyszał, a nie wiem, czy i nie całe Stare Miasto :tia: Nie tak ze złością, tylko na zasadzie "ojej, kim jesteś?" Wiecie, o co chodzi...

Postanowiliśmy podejść i zapoznać się ze "stworem"... trzeba było widzieć ten zjeżony kark, podkradanie się na ugiętych łapkach, ostrożne wąchanie...

Nie pomogło wąchanie - po chwili znów szczekał... I następnego dnia też...
Załączniki
Szczekałem jak szalony.jpg
Szczekałem jak szalony.jpg (152.75 KiB) Przejrzano 548 razy
Co to za stwór.jpg
Co to za stwór.jpg (88.04 KiB) Przejrzano 548 razy
Dziwnie pachnie.jpg
Dziwnie pachnie.jpg (144.07 KiB) Przejrzano 548 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

"Wsiowy" piesek i tyle wrażeń! :D
Super pierwsza fotka rodzinna :)

Rozumiem, że na poduszce obieżyświata będziecie haftowali " tu byłem" ;)Dobrze, że kawałek zagranicy się załapał ;)

Sądząc po tym jak podchodził do osiołka to wyszedł z niego niezły dzikarz :D - nie frontalnie tylko asekuracyjnie od tyłu :silacz: A to był całkiem spory "dziczek" ;)
Awatar użytkownika
Marta A

Ania W pisze: Rozumiem, że na poduszce obieżyświata będziecie haftowali " tu byłem" ;)Dobrze, że kawałek zagranicy się załapał ;)
:gleba: Dobry pomysł!!
Ania W pisze:Sądząc po tym jak podchodził do osiołka to wyszedł z niego niezły dzikarz :D - nie frontalnie tylko asekuracyjnie od tyłu :silacz: A to był całkiem spory "dziczek" ;)
Noo, jak by mu taki "dziczek" z kopytka przywalił... :strach_2:

Z atrakcji, to jeszcze pan Ogr był pewnego wieczoru ze swoim panem na pizzy w "ogródku" na starówce :psiako: Pańcia balowała gdzieś wtedy z toruńskimi psiapsiółami :jezyk_3:
Z opowieści wiem, że pies trzymał świetnie fason, aż na sam koniec oszczekał kelnerkę :zly2:

A jeszcze dodam, że odkryciem wyjazdu jest marsz "we troje" w konstelacji z ogrem pośrodku, pańciostwo trzyma się za ręce i trzyma krótko, ale luźno smycz :silacz: (Opis jak ... :jezyk: )
Pies nie ciągnie, trzyma tempo, nie węszy. Jeśli ktoś to znał wcześniej i nam nie powiedział, to zleję mu tyłek :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Marta A pisze:
Noo, jak by mu taki "dziczek" z kopytka przywalił... :strach_2:
No ale taki "zagrodowy" nie przywali, a "szabelką" krzywdę może zrobić większą....
Marta A pisze:Z opowieści wiem, że pies trzymał świetnie fason, aż na sam koniec oszczekał kelnerkę :zly2:
No pewnie zawyżyła rachunek....psy świetnie wyczuwają ludzi ;)
ODPOWIEDZ