Fju fjuaniamam pisze:
(może w przyszłym roku dam się namówić na klubówkę....może zadebiutujemy klubówkowo w klasie młodszych szczeniąt....![]()

Moderator: BACHMATsforanemroda
Fju fjuaniamam pisze:
(może w przyszłym roku dam się namówić na klubówkę....może zadebiutujemy klubówkowo w klasie młodszych szczeniąt....![]()
Nie jest to miejsce na dyskusję, są od tego inne wątki, ale na gorąco chciałem jedną kwestię wyjaśnić - Nasze Ogary nie są "wymysłem" Pana Kartawika. Była to grupa ludzi która chciała przywrócić Ogara a nie stworzyć. Jeden z założycieli przedwojennego Polskiego Kennel Klubu, Pan Jerzy Dylewski, polował z Ogarami, znał je doskonale i to on, razem z Płk. Kartawikiem, wyselekcjonowali min. Burzana, Zorkę i Czitę. On też opracował wzorzec OP.genetyk pisze:Z wielkim zainteresowaniem obejrzałam zdjęcia białoruskich ogarów. Wyglądają bardzo obiecująco. I może to jest właśnie ten kierunek, z którego trzeba ściągnąć nowe psy do hodowli.
Co do poniższej opinii, mój komentarz:
"Jakoś mi się kufy ich nie podobają. /../ Sylwetka super ale uchole są bardziej zaokrąglone no i te oczy..Ja to zawsze w białoruskich widziałam wyraźnie - inną kufę..."
Nie można zapomnieć, ze dzisiejsze ogary są "na obraz i podobieństwo" czterech psów Kartawika. Ciekawe, jakby wyglądały psy Kartawika na tle przedwojennych ogarów... Kartawik przywiózł te akurat psy i w ten sposób stworzył rasę o ich cechach. A te cechy niekoniecznie występowały powszechnie u starych ogarów. Co więcej, stare ogary mogły wykazywać duże zróżnicowanie fenotypowe. A tak w ogóle, być może te nowe importy są bardziej "ogarowe" niż wszystkie współczesne polskie ogary...
Mnie się osobiście podobają oba psy i z ciekawością obejrzę ich potomstwo, by się przekonać, na ile będzie wyrównane w typie.
A może to Wrzos zachowuje się jak młody szczeniaczekaniamam pisze:(może w przyszłym roku dam się namówić na klubówkę....może zadebiutujemy klubówkowo w klasie młodszych szczeniąt....
Może, może...1e2w3a pisze:A może to Wrzos zachowuje się jak młody szczeniaczek![]()
![]()
![]()
Marta A pisze:Może, może...1e2w3a pisze:A może to Wrzos zachowuje się jak młody szczeniaczek![]()
![]()
![]()
A tu zaglądałaś.qzia pisze:[quote="panbazyl
Daria - ja z ubiegłego roku z klubówki się nie mogę doprosić o jakiekolwiek foty z rozi, a narobilam sie ich po pachy.... Każdy dostał co najmniej jedną (zamiast numerka) a niektórzy to nawet po 3 a może i więcej.