KW - pytanie do Klubu.

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Wilga

Re: KW - pytanie do Klubu.

Post autor: Wilga »

Podobnie jak Gama taki przegląd hodowlany przed wpisaniem do KW przechodziła Zorka.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Moja Ajsza też miała przegląd hodowlany ale żebym nie pomyliła. Już wtedy chyba miała rodowód czyli też i numer z KW a przegląd był potrzebny chyba do suki hodowlanej. Ale to było dawno w 2009 r. w Opolu na klubówce i wtedy już występowała w klasie otwartej czyli musiała mieć już swoje "KW". :mysl_1: :mysl_1: :niewka: Ale tak myślę, że to pewnie nie taki przegląd Wam chodzi. :niewka:
Awatar użytkownika
1e2w3a
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

A może miały taki bardziej dokładny i restrykcyjny przegląd, taki jak w przypadku coogarów (np. komisja a nie tylko sędzia międzynarodowy, badania DNA). A że są fenotypowo bliższe ogarom (myślę, że genotypowo również) to od razu wskoczyły do KW, oczywiście po pozytywnie zaliczonym takim przeglądzie. Coogary muszą dłużej poczekać, bo bardziej się różnią od ogarów (4 pokolenia aby móc być ogarem KW, oczywiście po przeglądzie, i kolejne 4 aby być ogarem PKR). Dla coogarów prowadzi się osobną księgę wstępną i nie należy jej mylić z księgą wstępną dla ogarów.

Ale to tylko moje sugestie. Poczekajmy do wieczora.

Skopiowałam pkt.6) i 7) traktujący o takim przeglądzie. A ponieważ jednak jest to tekst wyrwany z kontekstu to również podaję link do programu hodowlanego dotyczącego coogarów.
………………………………
6) Osobniki zostaną wpisane do KW po przeglądzie hodowlanym
(kwalifikacyjnym) dokonanym w obecności specjalnie do tego celu powołanej
Komisji, skład której będzie zatwierdzany przez GKH. W przeglądzie
każdorazowo będzie brał udział Przewodniczący Klubu Ogara i Gończego
Polskiego w charakterze sędziego i koordynatora przeglądu.
7) Komisja dokona oceny psów/suk pod względem eksterieru i zdrowotności, a
także przydatności osobników w hodowli rasy ogar polski. Po wypełnieniu
dokumentacji hodowlanej ( i ewentualnie fotograficznej), a także pobraniu prób
do badań DNA osobnik może być wpisany do KW
…………………………………………

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 2xzQrhLzrA" onclick="window.open(this.href);return false;
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Ja przepraszam za moją kobiecą naiwność i niewiedzę ale co to są przedstawiciele gończych z Białorusi ? Czy to jakaś rasa czy jakieś psy łowieckie nierasowe? W naszych wzorcach ras czegoś takiego nie ma? No i ponownie moje pytanie: jakie badania genetyczne pobrano czy zrobiono? Kto mi na to może dać odpowiedź? :niewka: :niewka:
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

qzia pisze:No i ponownie moje pytanie: jakie badania genetyczne pobrano czy zrobiono? Kto mi na to może dać odpowiedź?
Zwróć się do GKH.
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Regulamin Hodowli Psów Rasowych § 22
1. Księgę Wstępną prowadzi się jedynie dla ras wskazanych przez Zarząd Główny.
2. Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego psa lub sukę, których wygląd wykazuje wszystkie cechy
określonej rasy, co zostało stwierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie
kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie psa/suki do Księgi Wstępnej” (wzór zał. nr 8).
Właściciel psa/suki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej.
3. Przeglądu kwalifikacyjnego dokonuje Międzynarodowy Sędzia Kynologiczny odpowiedniej
specjalności.
4. Po uzyskaniu pozytywnej kwalifikacji psa/suki do Księgi Wstępnej, właściciel psa/suki zobowiązany
jest do dokonania tatuażu zwierzęcia (zgodnie z odrębną instrukcją).
5. Potomstwu psów z KW wydaje się metryki.
6. Psa/sukę, których trzy pokolenia przodków (rodzice, dziadowie i pradziadowie) figurują w KW,
wpisuje się do Polskiej Księgi Rodowodowej.
§ 27
1. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych dobrem hodowli psa rasowego, decyzje wykraczające
poza zakres ustalony w niniejszym Regulaminie podejmuje Zarząd Oddziału na wniosek Oddziałowej
Komisji Hodowlanej.
2. Główna Komisja Hodowlana pełni rolę organu odwoławczego od decyzji Zarządu Oddziału. Pisma
odwoławcze składane są za pośrednictwem Oddziału.
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Kasiu to był czas kiedy wszystkie psy i suki hodowlane przechodziły przeglądy i testy.

Sławku ten fragment regulaminu myślę, że wszyscy znają. Ale nie widzę w nim punktu mówiącego o tym, że można otworzyć KW na prośbę właściciela psa. Jest wręcz napisane, że "jedynie dla ras wskazanych". Rozumiem, że ogar polski rasą wskazaną nie jest.
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Haniu, tego czy Ogar nie jest "wskazaną rasą" nie jestem pewien, ale ponieważ ZKwP prowadzi plan hodowlany dla ras polskich, chyba można to uważać go za "wskazaną"
Szukam dalej, bo miałem kiedyś w łapkach dokument szeroko opisujący zasady, a raczej wskazówki dot. KW, ale niestety lata temu i formie papierowej
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Jeżeli byłby "wskazaną rasą" to dlaczego informacja, ze KW jest zamknięta?
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

To ja chyba tu bardziej powinnam napisać. Wszystko rozumiem, że niedaleko było "starym" ogarom do białoruskich itd. ale abstrahując od tego, które bardziej ogarze i pisząc tylko o dzisiejszym eksterierze takie mam spostrzeżenia i miałam je i wcześniej - inny jednak rozstaw oczu i kształt czaszki. One są dla mnie takie bardziej kundlowate z pyska i nic na to nie poradzę. Jednak uważam, że to dobry trop i pomysł; ciekawam skojarzeń i efektów kryć tymi psami :zgoda:
Obrazek
ODPOWIEDZ